Insatser och stöd under an­ställning

Individuellt grund­läggande stöd

Anställda som uppfyller kvalifikationsvillkoren enligt KOM-KR kan få ett grund­läggande stöd som utformas individuellt i dialog mellan den anställda och Omställningsfonden. Stödet kan bestå av inledande kartläggningssamtal, rådgivning, vägledning och validering.

Kvalifikationsvillkoren och vad som övrigt gäller för de olika studiestöden framgår av KOM-KR i lydelse 2022-10-01.

Studiestöd: kompletterande, förlängt och kortvarigt

Enligt KOM-KR finns det tre olika studiestöd. Det är kompletterande studiestöd, förlängt studiestöd och kortvarigt studiestöd. Samtliga studiestöd täcker, på olika sätt, del av den anställdas inkomstbortfall vid studier med omställningsstudiestöd.

Det är inte en absolut rättighet att få studiestöd även om man uppfyller kvalifikationsvillkoren. För vidare läsning om kvalifikationsvillkoren och vad som i övrigt gäller för de olika studiestöden, se KOM-KR i lydelse 2022–10–01.

Kompletterande studiestöd

Kompletterande studiestöd är ersättning för del av inkomstbortfall vid studier med statligt omställningsstudiestöd från CSN. Omställningsstudiestödet består av ett bidrag och ett lån. Man kan välja att bara ta bidrag och avstå från lånet. Hur mycket man kan få i bidrag och lån beror på vilken inkomst man har. Bidraget motsvarar 80 procent av tidigare inkomst, upp till ett maxbelopp. För närmare besked om maxbelopp med mera för år 2024 hänvisas till CSN.

Tjänar man mer än taket för omställningsstudiestöd kan man få kompletterande studiestöd.

Kompletterande studiestöd kan ges under högst 44 veckor och ger kompensation för lönedelar över taket i Omställningsstudiestödet. Det är 80 procent på lönedelar från 4,5 upp till 5,5 inkomstbasbelopp per år. För lönedelar mellan 5,5 och upp till 12 inkomstbasbelopp per år är ersättningen 65 procent av inkomstbortfallet.

Förlängt studiestöd

Förlängt studiestöd ersätter en del av den anställdas inkomstbortfall vid längre studier då både det offentliga omställningsstudiestödet och kompletterande studiestöd enligt KOM-KR är förbrukade.

KOM-KR möjliggör ekonomiskt stöd för studier i sammanlagt sex terminer där förlängt studiestöd ges under de sista fyra terminerna.

Tillsammans med studiemedel motsvarar förlängt studiestöd 70 procent av den anställdas lön under de första två terminerna med förlängt studiestöd samt 50 procent under de två återstående terminerna. Stödet beräknas som om den anställda sökt och beviljats studiemedel från CSN, oavsett om den anställda tar ut eller har rätt till studiemedel.

Förlängt studiestöd beräknas på samma omfattning som den anställda är studieledig.

Kortvarigt studiestöd

Kortvarigt studiestöd ersätter en del av den anställdas inkomstbortfall vid utbildningar som omfattar längst en veckas heltidsstudier (fem studiedagar). Den lägsta studietakt som kan ge kortvarigt studiestöd är 20 procent, alltså en dag per vecka. Det innebär att en veckas studier kan spridas ut under maximalt fem veckor.

Kortvarigt studiestöd motsvarar 70 procent av den anställdas fasta kontanta lön. Studiestödet beräknas inte på lönedelar över 12 inkomstbasbelopp per år. Kortvarigt studiestöd beräknas på samma omfattning som den anställda är studieledig från sin an­ställning hos arbetsgivaren.

Kortvarigt studiestöd kan som längst ges till och med månaden före den då den anställda fyller 65 år.

Förebyggande insatser

Förebyggande insatser ska tillgodose arbetsgivarens kompetensförsörjningsbehov på kort och/eller lång sikt och den anställdas behov av tidig omställning genom kompetensutveckling i syfte att öka anställningstryggheten hos arbetsgivaren. Arbetsgivarens verksamhetsbehov ligger till grund för vilka som kan omfattas av insatserna.

Innan arbetsgivaren ansöker om medel från Omställningsfonden ska lokala parter i samverkan eller vid förhandling enligt medbestämmandelagen (MBL) genom diskussion och analys identifiera vilka insatser som kan vara aktuella för arbetsgivaren att söka medel för. Av ansökan ska framgå att samverkan skett och att det protokollförts. Arbetsgivaren ska årligen tillse att en uppföljning genomförs av förebyggande insatser och hur medel har använts. Uppföljningen ska redovisas för de lokala arbetstagarorganisationerna.

Kvalifikationsvillkoren och vad som i övrigt gäller för förebyggande insatser framgår av KOM-KR i lydelse 2022-10-01.

Samtal om kompetens (tidsbegränsat anställda)

En tidsbegränsat anställd arbetstagare har rätt till ett samtal om kompetens om hon eller han uttrycker önskemål om det. Arbetsgivaren ska då genomföra ett sådant samtal. Exempel på innehåll i samtalet kan vara verksamhetens behov av kompetens, vilka krav som ställs för att komma ifråga för en tillsvidareanställning hos arbetsgivaren, den anställdas behov av kompetensutveckling eller möjligheten till stöd från Omställningsfonden. Samtalet ska dokumenteras.

Strategiskt stöd (till arbetsgivaren)

Omställningsfonden kan ge stöd och vägledning till arbetsgivare vid arbete med strategisk kompetensförsörjning. Strategiskt stöd kan vara stöd i behovs- och omvärldsanalys, att konkretisera framtida kompetensbehov, att göra en kompetensinventering, ta fram en kompetensstrategi samt att sätta mål och göra uppföljning av dessa.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd