Aktuella statistikrapporter
Varje år publicerar vi statistikrapporter om kollektivavtalad försäkring. De baseras på 15 miljoner ärenden i vår unika skadedatabas. Rapporterna handlar framförallt om arbetsskador och sjukfrånvaro på svensk arbetsmarknad.
Alla rapporter
Rapporterna ligger i kronologisk ordning med senaste rapporterna överst.
42 filer
- Läs mer om rapporten härPDF
Allvarliga arbetsolycksfall vid kontakt med djur
Den här rapporten handlar om allvarliga arbetsolycksfall mellan 2017 och 2021 som har inträffat vid kontakt med djur i arbetet. Olyckorna kan till exempel ha skett när den drabbade har ramlat av en häst eller blivit klämd av en ko.
Publicerad: September 2023Filnummer: F6389Ladda ner (1.06 MB) - Se seminarium och läs mer om rapportenPDF
Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro – 2023
Detta är vår årliga rapport och den sammanfattar utvecklingen av arbetsskador och sjukfrånvaro fram till och med skade-/insjuknandeåret 2021. Statistiken är, om inte annat anges, avläst den 31 december 2022.
Publicerad: Juni 2023Filnummer: F7060Ladda ner (27.29 MB) - PDF
Handel och restaurang - allvarliga arbetsskador och sjukfrånvaro
Inom både handeln och restaurangbranschen är en fallolycka den vanligaste orsaken till en allvarlig arbetsskada. Näst vanligast inom handeln är hot, våld och rån och i restaurangbranschen skär- och brännskador. Anställda inom handeln har lägre risk att drabbas av en allvarlig arbetsolycka än genomsnittet för arbetsmarknaden. Anställda i restaurangbranschen har något högre risk.
Publicerad: Maj 2023Filnummer: F6345Ladda ner (7.06 MB) - Läs mer om rapporten i ett pressmeddelandePDF
Amputationsskador på jobbet – allvarliga arbetsskador som lett till direkt amputation
Vid arbetsskador där man förlorar en kroppsdel, så kallad traumatisk amputation, är det vanligast att man blir av med ett finger. Metall- och övrigt industriellt arbete, byggnadsträarbetare och livsmedelsarbete är exempel på yrkesgrupper som drabbas av denna typ av arbetsolycka, vilket ofta sker vid arbete med maskiner.
Publicerad: April 2023Filnummer: F6389Ladda ner (1.02 MB) - Läs mer om rapporten i ett pressmeddelandePDF
Dåliga vibbar – arbetssjukdomar orsakade av vibrationer
Vibrationsskador är den vanligaste arbetssjukdomen som godkänns av Afa Försäkring. Skadorna orsakas främst av vibrerande maskiner och verktyg i industrin och byggbranschen och drabbar oftast män.
Publicerad: Mars 2023Filnummer: F6389Ladda ner (1.86 MB) - Läs mer om rapporten i ett pressmeddelandePDF
Tumörer – långvarig sjukfrånvaro
Tumörer är den fjärde vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro. Risken är högre för kvinnor än för män och ökar med åldern. Bröstcancer är den vanligaste cancerformen vid långvarig sjukfrånvaro.
Publicerad: Februari 2023Filnummer: F6389Ladda ner (775.93 KB) - Läs mer om rapporten i ett pressmeddelandePDF
Sjukfrånvaro med en jämn könsfördelning?
Hur skulle sjukfrånvaron se ut om könsfördelningen i olika yrkesgrupper vore jämn? Vi gör ett tankeexperiment som visar att rangordningen av yrken med högst risk för långvarig sjukfrånvaro tydligt förändras om man beräknar hur stor risken skulle vara vid en tänkt jämn könsfördelning i yrkesgrupperna.
Publicerad: Januari 2023Filnummer: F6389Ladda ner (1.88 MB) - Läs mer om rapporten i ett pressmeddelandePDF
Mitt i livet Långvarig sjukfrånvaro för åldersgruppen 36–45 år
Risken för långvarig sjukfrånvaro ökar generellt ju äldre vi blir. För långvarig sjukfrånvaro med psykisk diagnos är risken däremot som högst mitt i livet, i åldern 36–45 år. Detta mönster är särskilt tydligt för kvinnor. Det visar statistik från Afa Försäkring.
Publicerad: December 2022Filnummer: F6389Ladda ner (1.01 MB) - Läs mer om rapporten i ett pressmeddelandePDF
Sjukfrånvaro på grund av graviditetsrelaterade sjukdomar och besvär
Graviditetsrelaterade sjukdomar och besvär är den tredje vanligaste orsaken till både kort- och långvarig sjukfrånvaro för kvinnor mellan 16 och 45 år. Hälften av sjukfallen beror på foglossning, det vill säga rygg- och bäckensmärta, och oftast drabbas anställda inom handeln och i vården.
Publicerad: November 2022Filnummer: F6389Ladda ner (2.69 MB) - Läs mer om rapporten i ett pressmeddelandePDF
Socialt arbete – allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro
Hot och våld är den främsta orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall för anställda inom socialt arbete. Yrkesgruppen har också en hög risk för långvarig sjukfrånvaro med psykisk diagnos. På grund av detta har vi i den här rapporten valt att titta närmare på allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro för socialt arbete.
Publicerad: Oktober 2022Filnummer: F6345Ladda ner (10.42 MB)