Byggbranschens Säkerhetspark
Afa Försäkring samarbetar med Byggbranschens Säkerhetspark för att förebygga arbetsskador och skapa trygga och säkra arbetsplatser.
Afa Försäkring finansierar forskning och insatser som främjar god arbetsmiljö och hälsa. På så vis bidrar vi till ett tryggare och friskare arbetsliv där färre människor skadar sig eller blir sjuka.
I vår skadedatabas finns information lagrad om 15 miljoner försäkringsärenden från början av 1970-talet till idag. Databasen är en unik kunskapskälla som används i forskning, analyser och rapporter. Vi använder den också som beslutsunderlag för forskningsprojekt som vi finansierar.
Afa Försäkring stödjer forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa med 150 miljoner kronor om året. Genom ökad kunskap som kommer till praktisk nytta kan vi förebygga arbetsskador och ohälsa i arbetslivet.
Det webbaserade IA-systemet är ett informationssystem för rapportering, uppföljning och åtgärd av arbetsmiljöhändelser. Vi har tagit fram systemet tillsammans med arbetsmarknadens parter och utvecklat det under 20 år. Idag omfattar det 1 450 000 anställda och används av både små och stora företag som ett stöd i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Hos Afa Försäkring kan arbetsgivare ansöka om ekonomiskt stöd för fysisk eller psykisk rehabilitering av anställda. Vi erbjuder också ett ekonomiskt stöd arbetsgivare kan ansöka om för att chefer och skyddsombud gemensamt ska kunna gå en arbetsmiljöutbildning.
Afa Försäkring samarbetar med Byggbranschens Säkerhetspark för att förebygga arbetsskador och skapa trygga och säkra arbetsplatser.
Gilla Jobbet är arbetsmarknadens parters återkommande arbetsmiljöevent. Där kan du ta del av forskning, utbyta erfarenheter och få nya idéer, tips och verktyg.
Ett projekt i samarbete med Svenska Judoförbundet där arbetsgivare erbjöds att kostnadsfritt anlita judoinstruktörer för att lära anställda hur man faller utan att skada sig.
För elfte året i rad delar Afa Försäkring ut ett postdoc-stöd på två miljoner kronor till forskare som är i början av sin karriär. Johan Sandén, vid Södertörns högskola, tilldelas 2023 års stöd för att undersöka administrativa krav som ställs på sjukskrivna när deras arbetsförmåga utreds.
Jakob Clason van de Leur, doktor i psykologi vid Uppsala universitet, ska utvärdera en behandlingsmodell för utmattning som utgår från det patienten ser som meningsfullt och tar tre månader istället för ett halvår.
Istället för pension vid 65 valde vd:n Maria Schönefeld att utbilda sig till undersköterska.
På vår Linkedin kan du få olika tips och inspiration i hur man kan förebygga arbetsskador och ohälsa. Vi skriver om forskning, statistik, IA-systemet och mycket annat som bidrar till en god arbetsmiljö.