
Byggbranschens Säkerhetspark
Afa Försäkring samarbetar med Byggbranschens Säkerhetspark för att förebygga och minska arbetsskador och skapa tryggare säkrare arbetsplatser och praktikplatser.
Afa Försäkring finansierar forskning och insatser som främjar god arbetsmiljö och hälsa. På så vis bidrar vi till ett tryggare och friskare arbetsliv där färre människor skadar sig eller blir sjuka.
I vår skadedatabas finns information lagrad om 15 miljoner försäkringsärenden från början av 1970-talet till idag. Databasen är en unik kunskapskälla som används i forskning, analyser och rapporter. Vi använder den också som beslutsunderlag för forskningsprojekt som vi finansierar.
Afa Försäkring stödjer forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa med 150 miljoner kronor om året. Genom ökad kunskap som kommer till praktisk nytta kan vi förebygga arbetsskador och ohälsa i arbetslivet.
Det webbaserade IA-systemet är ett informationssystem för rapportering, uppföljning och åtgärd av arbetsmiljöhändelser. Vi har tagit fram systemet tillsammans med arbetsmarknadens parter och utvecklat det under 20 år. Idag omfattar det 1 450 000 anställda och används av både små och stora företag som ett stöd i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Hos Afa Försäkring kan arbetsgivare ansöka om ekonomiskt stöd för fysisk eller psykisk rehabilitering av anställda. Vi erbjuder också ett ekonomiskt stöd arbetsgivare kan ansöka om för att chefer och skyddsombud gemensamt ska kunna gå en arbetsmiljöutbildning.
Afa Försäkring samarbetar med Byggbranschens Säkerhetspark för att förebygga och minska arbetsskador och skapa tryggare säkrare arbetsplatser och praktikplatser.
Afa Försäkring genomförde under 2018-2021 ett projekt med Svenska Judoförbundet. Projektet erbjöd arbetsgivare att kostnadsfritt anlita judoinstruktörer för att lära anställda hur man faller utan att skada sig.
Gilla Jobbet är ett återkommande arbetsmiljöevent som arbetsmarknadens parter står bakom.
Copenhagen Psychosocial Questionnaire, COPSOQ, är ett forskningsbaserat verktyg som används för att undersöka organisatorisk och social arbetsmiljö. Vid ett seminarium på Afa Försäkring presenterade forskarna Hanne Berthelsen och Hanna Ljungberg verktyget.
När industriföretag installerar nya robotar ökar behovet av kunskap om hur man skapar säkra och hållbara arbetsplatser. Vid ett seminarium presenterade Magnus Widfeldt resultat och arbetsmiljöverktyg från sin forskning om robotisering.
Forskning visar att långvarigt sittande kan vara skadligt för hälsan. Hur mycket man sitter i kontorsyrken verkar bero på hur arbetet är organiserat. Det visar en ny kunskapssammanställning.
På vår Linkedin kan du få olika tips och inspiration i hur man kan förebygga arbetsskador och ohälsa. Vi skriver om forskning, statistik, IA-systemet och mycket annat som bidrar till en god arbetsmiljö.