Att vara försäkrings­informatör

Som försäkrings­informatör hjälper du kollegor och är en viktig resurs i din organisation. Du får chans att sätta dig in i de kollektiv­avtalade för­säkring­arna och jobbar aktivt med att sprida din kunskap på arbetsplatsen.

Ditt uppdrag som försäkringsinformatör

Som försäkrings­informatör förväntas du inte vara någon expert, utan ha en övergripande koll på vad som gäller. Du ska kunna ge generell information om försäkrings­skyddet vid sjukdom, arbetsskada och dödsfall, hänvisa till vart man kan vända sig för att få mer information och vara behjälplig med att göra en anmälan om någon blir sjuk eller skadar sig i sitt arbete.

Du bör tycka om att informera i större och/eller mindre grupper, vägleda arbetskamrater samt vara intresserad av försäkringsfrågor.

Utbildning

Ditt uppdrag som försäkrings­informatör börjar med att du får gå en Grundutbildning. Fortsatt bjuds du in till Vidareutbildningar en gång per år. Du förväntas delta i en Vidareutbildning varje år, eller åtminstone vartannat år för att kunna utföra ditt uppdrag på ett bra sätt.

Läs mer om utbildningarna

OBS! Informationen gäller för dig inom kommuner och regioner, Sobona-företag och Svenska kyrkan.

Avtalats logotyp

Är du försäkrings­informatör på ett privat företag?

Då är det Avtalat som hjälper dig i din roll. Den här sidan vänder sig till dig som är försäkrings­informatör inom LO. Du hittar bland annat länk till Lotsen, information om utbildningar och en handbok som du kan ladda ner och beställa.

Så anmäler du dig

 1. Få okej från ansvarig

  Stäm av med din arbetsgivare eller fackliga organisation så att ni är överens om att du tar uppdraget.

 2. Ladda ner rätt blankett

  Det finns två varianter av anmälnings­blanketten. Ta en extra koll så att du laddar ner den som gäller dig.

 3. Fyll i dina uppgifter

  Fyll i dina uppgifter direkt på skärmen. Skulle något krångla går det förstås fint att skriva ut och använda en penna också.

 4. Skicka in

  Mejla in din anmälan eller lägg i ett kuvert och posta.

 5. Klart!

  Vi hör av oss inom kort med inbjudan till din första utbildning. Välkommen som försäkrings­informatör!

Läs också

Kollegor diskuterar vid dator

Få koll på våra utbildningar

Vi anordnar grundutbildning för dig som är ny i rollen som försäkrings­informatör och vidareutbildning för dig som varit med ett tag. Få koll på innehållet, vad du kommer att lära dig och få praktisk info om upplägget.