Teckna för­säkring­ar

Har ditt företag kollektiv­avtal? Då har ni skyldighet att teckna de kollektiv­avtalade för­säkring­ar som finns inom avtalsområdet. Företag som inte har kollektiv­avtal och egna företagare kan också teckna för­säkring­arna.

Du tecknar försäkringarna hos Fora 

Afa Försäkring är försäkringsgivare av de kollektivavtalade försäkringarna, men du tecknar försäkringarna och betalar premien till Fora.

Mer information om hur du tecknar och betalar premier hittar du på Foras hemsida. Du kan även kontakta deras kundservice på 08 787 40 10.

Sjukförsäkring

Vårdpersonal visar omtanke

Om du blir sjuk

Sjukförsäkringen kan ge extra ersättning när du är sjukskriven med ersättning från Försäkrings­kassan.

Arbetsskade­försäkring

Man som går med kryckor

Om du skadar dig

Har du skadat dig i samband med ditt jobb? Då kan du ha rätt till extra ersättning från vår försäkring.

Försäkring om avgångs­bidrag

Överlämning av nycklar

Om du blir uppsagd

Med en försäkring om avgångs­bidrag (AGB) kan du ha rätt till ersättning hos oss om du förlorar din anställning på grund av arbetsbrist.

Försäkring vid dödsfall

Två personer håller varandra i händerna

Om någon avlider

Vid dödsfall kan de närstående få ersättning från Tjänstegrupp­livförsäkringen (TGL). Livförsäkringen gäller oavsett om döds­fallet inträffar under arbets­tid eller på fritiden.

Föräldra­penning­tillägg

Spädbarn ligger på förälders mage

Om du är föräldraledig

Föräldra­penning­tillägget kan ge dig extra ersättning när du är föräldraledig - om du uppfyller vissa krav. Se vad som gäller här.

Foras logotyp

Föräldra­penning­tillägg, FPT hos Fora

Den som är föräldraledig och får föräldrapenning från Försäkrings­kassan kan få en kompletterande ersättning som heter Föräldra­penning­tillägg, FPT.

Premie­befrielse­försäkring

Två män leker med barn i soffa

Avsättning till tjänste­pension

När du är sjuk eller föräldraledig betalar inte din arbetsgivare premier till din tjänste­pension. Då finns för­säkring­ar som gör det istället.

Foras logotyp

Avtals­pension SAF-LO hos Fora

Den som inte har lön från sin arbetsgivare på grund av föräldraledighet eller sjukskrivning, kan ändå få pengar inbetalda till sin tjänste­pension Avtals­pension SAF-LO.

Vilka försäkringar gäller dig?

Har ditt företag kollektivavtal omfattas de anställda av minst en av våra försäkringar. Vilken eller vilka de omfattas av beror på deras anställning. Vi arbetar med kollektivavtalade försäkringar inom dessa avtalsområden: 

  • Privat anställda arbetare

  • Privat anställda tjänstemän 

  • Kooperativt anställda arbetare 

  • Kooperativt anställda tjänstemän 

  • Anställda i kommuner, regioner och vissa kommunala företag 

  • Anställda inom Svenska kyrkan 

  • Anställda inom staten

Tilläggsförsäkringar för egenföretagare

Du som äger ett företag och har tecknat ett grundavtal via Fora har tillgång till ett antal tilläggsförsäkringar till ditt avtal. Här kan du läsa mer om vilka tilläggsförsäkringar som finns tillgängliga för dig som egenföretagare.

Länkar och resurser

Foras logotyp

Fora

Fora är den oberoende valcentralen för Avtals­pension SAF-LO som guidar företag och anställda rätt i sin kollektiv­avtalade pensions- och försäkringslösning.