Ett par, man och en kvinna, sitter på en bänk i skogen och håller om varandra.

Vi kontaktar personer som kan ha rätt till ersättning vid dödsfall

Hos Afa För­säkring kan efterlevande ha rätt till stöd via vår för­säkring vid dödsfall när en närstående går bort. För att säkerställa att ingen missar ersättning arbetar vi aktivt med att kontakta personer som kan ha rätt till försäkringen.

När någon går bort innebär det ofta en stor sorg för de efterlevande. Utöver sorgen ska man hantera flera praktiska saker som till exempel begravning. Det är därför inte alltid lätt att veta att man kan ansöka om ekonomiskt stöd hos Afa För­säkring från Tjänstegrupp­livförsäkring (TGL) som man har via jobbet.

Så hittar vi efterlevande som kan ha rätt till ersättning

Vi har tagit fram en automatiserad process med syfte att nå ut till efterlevande och informera om försäkringen.

Processen går ut på att vi veckovis får in information om personer som avlidit. Det är företaget Bisnode som en gång i veckan hämtar information från SPAR med personnummer för alla personer i åldersgruppen 16-64 år som har avlidit.

Sedan tar vi reda på om de avlidnas anhöriga kan ha rätt till ersättning eller inte. Om de har det, skickar vi ut information om försäkringen samt en anmälnings­blankett som vi ber dem fylla i.

När vi fått tillbaka en ifylld blankett sätter vi i gång handläggningen av ärendet.

Många får ersättning tack vare vår uppsökande verksamhet

En stor andel av de personer som får ersättning via för­säkring vid dödsfall, har fått sin ersättning tack vare vår uppsökande verksamhet. Vår process säkerställer att fler får information om vad de kan ha rätt till och fler ansökningar om ersättning skickas in.

Två sörjande personer i en soffa.

För­säkring vid dödsfall

Vid dödsfall kan de närstående få ersättning från Tjänstegrupp­livförsäkringen (TGL). Livförsäkringen gäller oavsett om döds­fallet inträffar under arbets­tid eller på fritiden.