Foto: Rikard Westman respektive Johnérs bildbyrå
Vi finansierar forskning inom arbetsmiljö och hälsa
Afa Försäkring finansierar forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa. Genom ökad kunskap som kommer till praktisk nytta kan vi bidra till att förebygga arbetsskador och ohälsa i arbetslivet.
Varje år satsar vi 150 miljoner kronor på forskning och utveckling, FoU, inom arbetsmiljö och hälsa. Forskningen vi finansierar ska komma till praktisk nytta genom att förbättra arbetsmiljön och främja hälsan för anställda inom det privata näringslivet och i kommuner, regioner och kommunala företag. På så vis kan vi bidra till ett tryggare arbetsliv med färre arbetsskador och minskad sjukfrånvaro.
Vår skadedatabas innehåller 16 miljoner försäkringsärenden och ger en tydlig bild av vilka skador och sjukdomar som är vanligast i arbetslivet. Det gör att vi som forskningsfinansiär kan identifiera områden där vi kan bidra till att förbättra arbetsmiljön och främja hälsan. Och därigenom kan vi bevilja anslag för forskning där den gör störst nytta.
Öppna utlysningar
Flera gånger per år har vi öppna utlysningar där finansiering kan sökas för forskningsprojekt inom området arbetsmiljö och inom området hälsa. Arbetsmiljöforskningen förväntas förebygga och leda till färre arbetsskador. Inom området hälsa finansierar vi forskning som syftar till att stärka arbetsförmåga och som förväntas förebygga långvarig sjukfrånvaro.
Forsknings- och utvecklingsprogram
Inom områden som arbetsmarknadens parter bedömer som särskilt intressanta finansierar vi FoU-program, där flera forskningsprojekt får belysa ett aktuellt ämne ur olika perspektiv. Just nu pågår till exempel programmen Arbetsmiljöeffekter vid automatisering, robotisering och artificiell intelligens, Skadligt bruk i arbetslivet och Att leva och arbeta med psykisk ohälsa.
Mer information
Läs mer om vår FoU-verksamhet på: fou.afaforsakring.se. Där hittar du som forskare information om när och hur du kan ansöka om finansiering. Du kan också läsa om tidigare forsknings- och utvecklingsprojekt som vi har finansierat.
Forskningsområden
Arbetsmiljö
Afa Försäkring finansierar forskning inom arbetsmiljö som fokuserar på att förbättra arbetsmiljön och undersöka risk- och friskfaktorer i arbetet på kort och lång sikt. Läs mer om vilka områden som ingår i den arbetsmiljöforskning som Afa Försäkring finansierar på Forskningswebben.
Hälsa
Forskningen vi finansierar inom området hälsa ska bidra till att förkorta sjukfrånvaron i arbetslivet med särskilt fokus på arbetsförmåga. Dessutom ska forskningsresultaten vara tillämpbara inom en femårsperiod. Läs mer om vilka områden som ingår på Forskningswebben.
Nyheter om forskning
Här kan du se de senaste nyheterna från Afa Försäkring om forskning inom arbetsmiljö och hälsa.
- Tidning - Trygg på jobbet
Så påverkade pandemin arbetslivet
Ett stort forskningsprogram med 37 olika projekt kring covid-19 och arbetslivet går snart i mål. Vi bad några av forskarna att berätta vad de har fått fram.
- Nyhet
Vi delar ut 40 miljoner till totalt 9 forskningsprojekt om friskfaktorer
Vad främjar friskfaktorer på en organisatorisk nivå? Det ska nio nya forskningsprojekt forska om i det nya FoU-programmet ”Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag”. Det treåriga programmet finansieras av Afa Försäkring och omfattar 40 miljoner kronor.
7 maj 2024 - Tidning - Trygg på jobbet
Digital aggressivitet – vardag för många lärare
Många lärare upplever digital aggressivitet, vilket påverkar deras arbetsmiljö. Nu ska ett forskningsprojekt hjälpa skolorna att jobba systematiskt med att förebygga och hantera kränkningar och aggressiva påtryckningar.
Resurser för forskare
Våra senaste statistikrapporter
Vi publicerar kontinuerligt statistikrapporter baserade på försäkringsärenden från vår skadedatabas. Här hittar du våra senaste rapporter.
Ta fram egen statistik med vårt verktyg
Med vårt statistikverktyg kan du ta fram egen statistik ur vår skadedatabas. Där finns statistik om arbetsskador och sjukfrånvaro för olika yrkesgrupper.