Föräldraledig och arbetslös – vad gäller?

Om du blir av med jobbet när du är föräldraledig kan du få behålla föräldra­penning­tillägget. Så länge det handlar om en period som började medan du fortfarande var anställd.

Föräldrapenningtillägget är en förmån som du har genom din anställning. Den ger dig extra ersättning när du får föräldrapenning från din anställning.

Vad händer om du blir av med jobbet, eller riskerar att bli av med jobbet? Här berättar vi mer om vad som gäller vid olika situationer.

Om du blir permitterad

Att bli permitterad innebär att din arbetsgivare under en period inte kan ge dig något arbete, men du har fortfarande kvar din anställning.

Som permitterad har du alltså kvar din anställning och då gäller föräldrapenningtillägget som vanligt.

Om din föräldraledighet är längre fram i tiden

Du kan inte få föräldrapenningtillägg för en period som inträffar efter att din anställning har upphört. Föräldrapenningtillägget gäller bara medan du har din anställning kvar.

Om du är mitt i din föräldraledighet

Om du är föräldraledig när din anställning upphör kan vi fortsätta att betala föräldrapenningtillägg för de dagar du har kvar. Det gäller föräldraledighet som arbetsgivaren godkände medan du fortfarande hade kvar din anställning.

Läs mer om föräldraledighet

Förälder med barn i famnen.

Går du snart på föräldraledighet?

När du får föräldrapenning från Försäkrings­kassan kan du få extra ersättning från föräldra­penning­tillägget.