Ersättning vid arbetslöshet

Beräkningsgrunder: Inkomst och normalarbetstid

Ersättningen grundas på den arbetade tiden och inkomsterna under de 12 senaste arbe- tade månaderna.

Underlaget för beräkning av dagpenning är den arbetslösas normala dagsförtjänst. Med dagsförtjänst avses 1/5 av den veckoinkomst eller 1/22 av den månadsinkomst före arbetslösheten. Även till exempel OB-ersättning, skifttillägg och ersättning för regelbundet återkommande övertid ingår.

Den ersättningsgrundande arbets­tiden kallas normalarbetstid.

Den beräknas så att den arbetslösas inkomster slås ut över hela ramtiden, oavsett hur många månader som förvärvsarbete faktiskt utförts. Det innebär att en person som heltidsarbetat under sex av de tolv ramtidsmånaderna anses ha en normalarbetstid som motsvarar halvtid.

Karensdagar och ersättningsdagar

Antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen är två. Ersättningen från försäkringen – dagpenningen från a-kassan – betalas under fem dagar i veckan.

En ersättningsperiod är högst 300 ersättningsdagar. Om den arbetslösa har barn under 18 år, är ersättningsperioden 150 dagar längre, det vill säga 450 dagar.

Ersättningens (dagpenningens) storlek

Den högsta grundersättningen

Vid en normalarbetstid som satts till heltid, är den högsta ersättningen från grundförsäkringen 510 kronor om dagen. Grundersättning betalas till en arbetslös som:

  • uppfyller arbetsvillkoret och grundvillkoret i försäkringen, men inte medlemsvillkoret, eller som

  • har det lägsta beloppet i den inkomstrelaterade försäkringen (vilket motsvarar det högsta beloppet i grundförsäkringen), eller som

  • uppfyller villkoren för rätt till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen och får aktivitetsstöd från Försäkrings­kassan.

De högsta inkomstrelaterade ersättningarna under 2023

Om den arbetslösa uppfyller villkoren för ersättning från inkomstbortfallsförsäkringen är den högsta ersättningen 1 200 kronor om dagen och den lägsta 510 kronor om dagen. Ersättningen trappas av successivt:

  • Under de första 100 dagarna är ersättningen 80 procent av en inkomst på högst 33 000 kronor i månaden eller en dagpenning på högst 1 200 kronor om dagen. Det motsvarar en sammanlagd dagpenningersättning per månad på högst 26 400 kronor före skatt.

  • Ersättningsdag 101–200 är ersättningsgraden fortfarande 80 procent, men av en inkomst på högst 27 500 kronor i månaden, varvid den högsta dagpenningens storlek sänks till 1 000 kronor om dagen. Det motsvarar en sammanlagd dagpenningersättning per månad på högst cirka 22 000 kronor före skatt.

  • Ersättningsdag 201–300 (201–450 om den arbetslösa har barn under 18 år) sänks ersättningsnivån till 70 procent av en inkomst på högst 27 500 kronor i månaden, men den högsta dagpenningen är fortfarande 1 000 kronor om dagen. Det motsvarar en sammanlagd dagpenningersättning per månad på högst cirka 22 000 kronor före skatt.

  • Arbetslös som deltar i ett program på Arbetsförmedlingen har under vissa förutsättningar rätt till aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning från Försäkrings­ kassan. Då kan ersättning betalas också från och med dag 301. Dagar med sådan ersättning samordnas med dagar med arbetslöshetsersättning. Dag 301 (dag 451 om den arbetslösa har barn under 18 år) sänks ersättningsnivån till högst 65 procent. För den som inte uppfyller villkoren för rätt till arbetslöshetsersättning uppgår aktivitetsstödet till 223 kronor per dag om deltagandet i ett program är på heltid.

Ersättningsregler vid deltidsarbetslöshet

Den som är deltidsarbetslös kan få ersättning under högst 60 veckor. Eftersom arbetslöshetsförsäkringen tillämpar femdagarsvecka för ersättningen, motsvarar 60 veckor 300 dagar, vilket är lika många dagar som en heltidsarbetslös kan få ersättning.

Ersättningsregler för förtroendevalda

Förtroendeuppdrag (även utan bibehållen lön helt eller delvis) jämställs med förvärvsarbete. Det gäller till exempel fackligt förtroendevalda samt skydds­ombud samt till exempel nämndemän, riksdagsledamöter, förtroendevalda i kommuner eller regioner.

Avdrag vid pensionsuttag

När det gäller ersättning från a-kassa och påbörjat pensionsuttag gäller numera att det endast är när en sökande faktiskt får ut pension som dagpenningen ska minskas. Viktigt att komma ihåg är att uttag av allmän pension kan återkallas (”pausas”) medan det i normalfallet inte är möjligt att avbryta ett påbörjat uttag av avtals-/tjänste­pension.

Arbetslöshetsersättning är pensionsgrundande inkomst

Både dagpenning från a-kassan och aktivitetsstöd från Försäkrings­kassan är skattepliktig och pensionsgrundande inkomst.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd