Bedömningsprocess

Här har vi samlat infor­mation som är bra att läsa innan du skickar in din ansökan, om hur vår bedömningsprocess ser ut och hur du skapar en relevant och konkurrenskraftig ansökan.

Så fungerar bedömningsprocessen

Bedömningsprocessen består av två steg:

1. Relevansbedömning: När en ansökan kommer in till Afa För­säkring bedömer representanter från arbetsgivar­organisationer och fackliga organisationer hur relevanta forskningsfrågorna är för arbetslivet och för våra målgrupper.

Omslag till presentation om kollektivavtalad försäkring

Afa För­säkring är en del av den svenska modellen

Lär dig mer om våra målgrupper, hur Afa För­säkring som forskningsfinansiär hänger ihop med den svenska modellen och de kollektiv­avtalade försäk­ringarna. Se en kort film på drygt tre minuter som beskriver hur allt hänger samman, eller få mer infor­mation om samma ämne.

2. Vetenskaplig granskning: Efter att relevansbedömningen har genomförts med ett positivt resultat, bedöms ansökningens vetenskapliga kvalité av ämneskunniga forskare.

Observera att de flesta ansökningar passerar inte relevansbedömningen och når därmed inte nästa steg i bedömningsprocessen.

Skapa en konkurrenskraftig ansökan

Nedan finner du tips och råd kring hur du kan skapa en konkurrenskraftig ansökan. Se gärna filmen, eller fortsätta läsa längre ner på sidan.

Video: 5 tips - så söker du forskningsfinansiering

5 tips - så söker du forskningsfinansiering

Relevans och nytta

Ditt FoU-projekt ska skapa kunskap som kommer till nytta för Afa Försäkrings målgrupper, de försäkrade. Fundera på följande när du skriver din ansökan:

Målgrupper och statistik

Det ska framgå av ansökan till vilken målgrupp ditt projekt riktas. Inom arbetsmiljö finansierar vi forskning som kommer till nytta för arbetare och tjänstemän i privat sektor och/eller anställda i kommuner, regioner och kommunala företag.

Målgrupp inom hälsa är arbetare i privat sektor och anställda i kommuner och regioner och kommunala företag.

Statligt anställda ingår inte i våra målgrupper.

Använd gärna den statistik som kommer från Afa Försäkrings skadedatabas som är ett register över de försäk­rings­ärenden vi hanterar. Arbetsskade- och sjuk­försäkrings­ärenden utgör majoriteten av dessa. Genom att nyttja vår statistik kan du visa med siffror hur forskningsprojektet rör våra målgrupper. Läs mer om statistik och analys.

Försäkring hos Afa Försäkring

Privat sektorKommuner, regioner och kommunala bolag
ArbetsmiljöArbetare och tjänstemänAlla anställda
HälsaArbetareAlla anställda

Beskriv relevans och nytta

  • Beskriv hur dina forskningsresultat kan komma till praktisk nytta i närtid. Redogör för hur resultaten kan användas för att minska eller förebygga sjukfrånvaro eller förbättra arbetsmiljön och därmed minska arbets­skador och -sjukdomar.

  • Fundera på om frågeställningen är relevant för våra målgrupper och problematiken aktuell på arbetsplatser. Ibland kan det vara hjälpsamt att ha med en referensgrupp med parts- eller branschmedverkan, till exempel fackliga och arbetsgivarrepresentanter på arbetsplatser.

  • Berätta hur dina forskningsresultat ska göras tillgängliga för våra målgrupper och spridas i olika kommunikationskanaler.

  • Tänk också på att eventuella verktyg eller metoder som utvecklas under projektet ska vara fritt tillgängliga. I fall du skapar några verktyg, webbsidor m.m. ska en förvaltningsplan bifogas.

Vetenskaplig kvalité

Om din ansökan bedöms som relevant av arbets­marknadens parter, granskas den vetenskapliga kvalitén av ämneskunniga forskare. De granskar bland annat vilken kunskap projektet tillför, projektets metodval och genomförbarhet samt kompetens.

Kunskapsläge

  • Visa att du är medveten om andra pågående projekt och om hur kunskapsläget ser ut inom det valda forskningsområdet, genom att presentera en gedigen bakgrundsbeskrivning i ansökan.

  • Klargör varför just den här studien behövs och visa att det inte finns liknande studier som behandlar frågeställningen tillräckligt uttömmande.

  • Beskriv kunskapsluckorna inom det valda området och förklara hur din studie kan komplettera de befintliga studierna.

Metodval och genomförbarhet

  • Metodbeskrivningen är genomtänkt och väl motiverad och att syftet ska kunna uppnås med de valda metoderna.

  • Säkerställ att metodbeskrivningen är tillräckligt väl beskriven så det går att förstå på en detaljerad nivå hur du planerar att genomföra projektet.

  • Metoderna som används är väl beprövade eller att det är innovativa i den meningen att de kan leda fram till kun­skaper som konventionella metoder inte har klarat.

  • Beskriv population och rekrytering noggrant. Beskriv i vilken utsträckning materialet finns och hur du ska få tillgång till detta. (Tillgång till arbetsplatser, tillgång och innehåll av register, hantering av bortfall osv).

  • Vid kvantitativa studier, se till att den undersökta populationen är tillräckligt stor och representativ för att det ska vara möjligt att generalisera, gärna med utgångspunkt i en power-analys.

  • Vid kvalitativa studier, beskriv betydelsen av dina insamlade data och hur de bidrar till förståelse av frågan du studerar. Beskriv även hur kunskapen som genereras kan komma till praktisk nytta, trots att den inte är generaliserbar.

  • Beskriv potentiella begränsningar och risker med projektet och hur man tänkt hantera eller förebygga dessa.

Kompetens

  • Beskriv och motivera medsökandes roll i projektet.

  • Redovisa att den samlade kompetensen och erfarenheten bland medsökande är tillräcklig för att genomföra studierna med hög kvalitet.

  • Vi ser gärna tvärvetenskapliga projekt, men det är viktigt att någon i projektgruppen har hög kompetens inom arbetsmiljö eller hälsa.

Kostnader

  • Det är viktigt att kostnaderna för projektet är välmotiverade och rimliga i relation till den nytta kunskapen förväntas föra med sig.

  • Indirekta kostnader (OH-kostnader) godtas med högst 35 % av den totala lönekostnaden.

  • Doktorander finansieras till högst 80%.

Återkoppling

Afa För­säkring lämnar inte motivering till beslut.