Villkor för ersättning

För båda delarna av arbetslöshetsförsäkringen gäller att ett grundvillkor och ett arbetsvillkor måste uppfyllas. För att få inkomstrelaterad ersättning måste dessutom ett medlemsvillkor vara uppfyllt.

Grundvillkoret

Grundvillkoret för arbetslöshetsersättning är att man ska ha fyllt 20 år men inte 66 år och vara arbetslös, helt eller delvis. Som arbetssökande ska man:

  • vara arbetsför och oförhindrad att ta arbete som avser minst tre timmar per arbetsdag och i genomsnitt minst 17 timmar i veckan

  • vara anmäld på Arbetsförmedlingen (den offentliga)

  • även i övrigt stå till arbets­marknadens förfogande.

Att stå till arbets­marknadens förfogande innebär att den arbetslösa aktivt måste söka och ta erbjudna arbeten. Som ett stöd i matchningsarbetet ska en individuell handlingsplan tas fram. Alla arbetssökande ska lämna in en aktivitetsrapport varje månad och i den bland annat redovisa sökta arbeten.

Arbetsvillkoret

Förutom att uppfylla grundvillkoret måste man också ha arbetat en viss tid före arbetslösheten för att få rätt till ersättning.

Arbetsvillkoret går att uppfylla på två alternativa sätt:

  • Förvärvsarbete i minst 60 timmar per månad i minst sex månader under en ramtid av tolv månader före arbetslösheten

eller

  • Förvärvsarbete i minst 420 timmar under en sammanhängande tid av sex kalendermånader och utfört arbete under minst 40 timmar under var och en av dessa månader.

Arbetsvillkoret ska uppfyllas med förvärvsarbete. Som jämställt med reguljärt förvärvsarbete i detta avseende räknas:

  • vissa subventionerade arbeten

  • semester eller annan ledighet med helt eller delvis bibehållen lön

  • tid med avgångsvederlag

  • föräldraledighet med föräldrapenning, dock högst två månader.

Ramtiden och överhoppningsbar tid

Arbetsvillkoret uppfylls under en ramtid som normalt är tolv kalendermånader, som räknas så att ingen månad är ”tom”. Det innebär att en månad antingen är tillgodoräkningsbar eller överhoppningsbar.

Den överhoppningsbara tiden kvalificerar visserligen inte till ersättning – det gör bara reguljärt förvärvsarbete – men den förlänger ramtiden. För att vara överhoppningsbar måste minst hälften av månaden vara det.

Den överhoppningsbara tiden får vara högst fem år. Den totala ramtiden blir därmed som längst sex år.

Överhoppningsbar tid är exempelvis sjukskrivning med sjukpenning, föräldraledighet med föräldrapenning och även månader med omställningsstudiestöd.

Medlemsvillkoret

För ersättning från inkomstbortfallsdelen av arbetslöshetsförsäkringen krävs att den arbetslösa varit medlem i en erkänd a-kassa i minst tolv månader före arbetslösheten. Vid övergång från en a-kassa till en annan förs den intjänade kvalifikationstiden över. Det är möjligt att bli medlem i en a-kassa fram till månadsskiftet före den månad då 66-årsdagen infaller.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd