För­säkring­ar vid dödsfall

När någon dör finns det olika efterlevandepensioner, avtal och för­säkring­ar som kan ge ersättningar till de efterlevande. För medlemmar i ett fackförbund kan det också bli aktuellt med ersättningar från medlemsförsäkringar (för information om dessa, kontakta det aktuella fackförbundet). De pensioner, avtal och för­säkring­ar vi kommer att ta upp i den här boken är följande:

  • Efterlevandepension enligt lag.

  • Ersättningar enligt den för den avlidna gällande kollektiv­avtalade pensionsplanen

  • Ersättningar från Tjänstegrupp­livförsäkringen TGL-KL.

Sker döds­fallet i samband med arbetsskada kan även dessa för­säkring­ar bli aktuella:

  • Ersättning enligt socialförsäkringsbalken vid dödsfall på grund av arbetsskada.

  • Ersättningar från Trygghets­försäkringen TFA-KL.

Lag

De lagstadgade efterlevandepensionerna består av inkomstgrundade ersättningar i form av omställningspension, förlängd omställningspension och barnpension. Om den inkomstgrundade ersättningen är låg eller saknas kan ett grundskydd betalas ut till vuxna efterlevande i form av en garantipension och till barn i form av ett efterlevandestöd.

Förmånerna änkepension och/eller särskild efterlevandepension kan betalas ut enligt övergångsregler till vissa grupper av efterlevande.

Kollektiv­avtal

Förutom försäkrings­skyddet enligt lag omfattas de flesta förvärvsarbetande även av någon avtalsförsäkring med dödsfallsersättning. Syftet med dessa avtalsförsäkringar är att komplettera de lagstadgade försäkringsskydden.

Avtalsförsäkringarna gäller under an­ställnings­tiden men – genom så kallade efterskyddsregler – också i vissa fall efter det att anställningen har upphört. Det innebär att avtalsförsäkringarna också kan gälla vid exempelvis arbetslöshet och arbetsoförmåga på grund av sjukdom eller olycksfall.

De avtalsförsäkringar inom kommun- och regionområdet som innehåller ersättning till efterlevande vid dödsfall är följande:

  • Pensionsplanerna AKAP­KR och KAP­KL kan ge ersättning i form av Familje­skydd AKAP­KR respektive pension till efterlevande vuxen och barn (KAP­KL).

  • Återbetalningsskydd kan finnas i den tjänstepensionsförsäkring där de avgiftsbestämda pensionsavsättningarna betalas in. Ingår per automatik, men kan också väljas bort av den anställda.

  • Tjänstegrupp­livförsäkringen TGL­KL kan ge ersättning i form av begravningshjälp, grundbelopp och barnbelopp (det kan bli fråga om flera barnbelopp om mer än ett barn efterlämnas). Även en försäkrad, vars make avlider utan egen TGL­försäkring, kan få ersättning från TGL­KL om det finns barn under 17 år boende i hemmet. Ersättningen är i så fall begravningshjälp och ett barnbelopp på 1 prisbasbelopp.

Dödsfall på grund av arbetsskada

Beror döds­fallet på en arbetsskada kan det bli aktuellt med ersättningar i form av livräntor och begravningshjälp från arbetsskade­försäkringen enligt socialförsäkringsbalken (SFB) och från den kollektiv­avtalade trygghets­försäkringen vid arbetsskada för den kommunala sektorn, TFA-KL.

Efterlevandepensioner enligt socialförsäkringsbalken, SFB

Förutsättningar:

  • gäller för den som är bosatt och/eller arbetar i Sverige

  • handläggs av Pensionsmyndigheten

Regelverk:

Lag.

Familje­skydd enligt AKAP­KR och efterlevandepension enligt KAP­KL, PFA och PA­KL

Förutsättningar:

  • gäller för anställda i kommuner och regioner med flera

  • försäkringsgivare för Familje­skydd i AKAP-KR är KPA Tjänstepensionsförsäkring

  • efterlevandepension enligt KAP-KL, PFA och PA-KL, betalas av arbetsgivaren men kan, genom upphandling, tecknas i antingen KPA Tjänstepensionsförsäkring eller Skandia Liv

Regelverk:

Kollektiv­avtal.

Försäkrings­belopp till efterlevande från TGL­-KL

Förutsättningar:

  • gäller för anställda i kommuner och regioner med flera

  • handläggs av KPA Tjänstepensionsförsäkring

Regelverk:

Kollektiv­avtal.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd