
Vår tidning Trygg på jobbet
Ladda ner och läs Trygg på jobbet som har fokus på arbetsmiljö och arbetsliv.
Här hittar du det urval av artiklar från tidningen Trygg på jobbet som vi publicerat på webben. Tidningens nyheter och reportage har fokus på arbetsmiljö och arbetsliv. De nyaste artiklarna ligger överst i arkivet.
Arbetsmiljöeventet Gilla Jobbet äger rum på Stockholm Waterfront den 26 oktober. De 2 300 platserna är bokade sedan länge, men det kommer in avbokningar regelbundet och det finns en väntelista.
I kommuner är det politiker som har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön. Hur de ser på sitt uppdrag och på de anställdas arbetsmiljö och hälsa ska ett forskningsprojekt försöka ge svar på.
Det var goda nyheter när Johanna både fick ersättning från sjukförsäkringen när hon var gravid och från föräldrapenningtillägget när sonen Milton sedan föddes.
AI-stöd blir allt vanligare på våra arbetsplatser. Men hur påverkar det arbetsmiljön? Trots att AI är så hett saknas det kunskap på området. Det ska professor Åsa Cajander och hennes team i Uppsala ändra på.
När Gilla Jobbet går av stapeln den 26 oktober bjuds det på föreläsningar, men även prova-på-event där deltagarna kan testa till exempel robothandskar eller judofallträning.
När vi frågar representanter från arbetsgivar- och fackliga organisationer om betydelsen av kollektivavtalad försäkring, förstår vi snabbt att de är stolta över den trygghet som försäkringarna ger.
Artificiell intelligens och automatisering påverkar redan mångas arbetsliv. Men hur?
Att få in rörelse under arbetsdagen har en stor effekt på både koncentration och cirkulation. Det finns olika sätt att få in mer rörelse på kontoret.
Kvinnor som föder barn har färre sjukskrivningsdagar än barnlösa kvinnor, visar ett forskningsprojekt. Det slår hål på myten om att kvinnor med barn har en högre sjukfrånvaro, anser forskaren Kristina Alexanderson.
Tio år efter bilolyckan var Ulf Oscarsson vid avgrunden. Han kunde inte arbeta, relationen sprack och pengarna räckte inte ens till mat. Då hände något oväntat.
När livförsäkringen TGL kom till 1963 var den banbrytande. Det visade sig att kollektivavtalad försäkring fungerade så bra att det ledde till fler försäkringar.
Många kontor gapar tomma när allt fler kan och får jobba hemma. Men vissa saker riskerar att gå förlorade när man inte träffas. Vi ställde en fråga om distansarbete till tre experter.
Värkande vita fingrar, stickningar och händer som inte lyder. Montörerna på Volvo CE i Arvika var hårt drabbade av vibrationsskador. Men tack vare några eldsjälar och ett forskningsprojekt har trenden vänt och skadorna minskat rejält.
Glenn Christensen klippte fingret i plåtpressen. Nu hjälper han andra att få ersättning efter arbetsskador.
För att förbättra arbetsmiljön har Ulriksdalsskolan i Solna jobbat för ökad delaktighet och mer avsatt tid för olika uppgifter på schemat. I höst har sjukskrivningstalen minskat. – Jag tror att vi är på rätt väg, säger skolans rektor Sofia Nybom.
Kompetensförsörjning är den viktigaste arbetsmiljöfrågan för Dorotea kommun, enligt HR-chefen Olivia Östman. Hon och kollegorna vässade kunskapen om frågan på den Regionala dagen i Umeå under hösten.
Ett webbaserat verktyg gör det möjligt att själv hitta Afa Försäkrings statistik för olika yrkesgrupper.
Få saker påverkar oss så mycket som att inte kunna sova. Ett problem som drabbar 40 procent av alla vuxna då och då. Sömnforskaren och författaren Christian Benedict har flera goda råd för att sova bättre.
Fler och fler blev sjuka. När miljöskyddsinspektören slog larm om att det kunde ha med skärvätskor att göra tog flygmotortillverkaren GKN Aerospace tag i problemet.
Ohövlighet på jobbet kan skapa både psykisk och fysisk ohälsa på jobbet. Arbetsmiljöforskaren Kristoffer Holm har tagit fram en metod för att jobba med frågan i arbetslivet.
Trygg på jobbet är vår tidning med fokus på arbetsmiljö och arbetsliv. Missa inget nummer – få den gratis digitalt.
Ladda ner och läs Trygg på jobbet som har fokus på arbetsmiljö och arbetsliv.
Missat ett nummer av Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet?