Kvinna som sover med huvudet på en kudde

Foto: Matilda Holmqvist

Vila inte alltid bäst vid utmattningssyndrom

Tidning - Trygg på jobbetPublicerad 30 april 2025

Det tar ofta lång tid för människor med utmattningssyndrom att komma tillbaka. Men allt fler forskare ifrågasätter vila som behandling.

Trygg på jobbet, mars 2025

Den psykiska ohälsan fortsätter att öka och den diagnos som leder till flest långvariga sjukfall är utmattningssyndrom orsakat av stress.

Men behandlingen av utmattning har länge varit alltför fokuserad på vila och återhämtning, anser psykologen Jakob Clason van der Leur vid Uppsala universitet.

Det har lett till en rad omfattande och ospecifika åtgärder med allt ifrån samtalsterapi och fysioterapi till mindfulness och andra avslappningsövningar.

Ett problem att det saknas kunskap

Problemet är att det saknas kunskap om vad som egentligen fungerar i behandlingen och att stress framför allt förknippas med hög arbetsbelastning. Men då tar man inte hänsyn till att det även finns andra arbetsmiljöfaktorer bakom stressen, menar Jakob Clason van der Leur.

– Varför blir människor stressade? Jo, vi vet att det ofta är faktorer som etisk stress, värderingskonflikter, otydliga roller, bristande ledarskap, otydliga mål och bristande socialt stöd. Det är psykosociala variabler som inte nödvändigtvis innebär att jag har för mycket att göra.

Som psykolog har Jakob Clason van der Leur under tio år arbetat kliniskt med patienter som drabbats av utmattningssyndrom.

En ny behandlingsmodell blev klar i somras

Parallellt har han utvecklat en behandlingsmodell som ingår i en studie i hans avhandling, som blev klar i somras. Modellen bygger på ACT, Acceptance and Commitment Therapy, där fokuset i behandlingen flyttas från återhämtning till meningsfullhet.

– Enkelt kan man säga att det inte handlar om att man har haft för mycket att göra utan att man har haft för hög ansträngning i kombination med låg grad av meningsfullhet, vilket jag menar ökar risken för symtom på utmattning och trötthet, säger han.

Tidigare har det funnits en idé om att utmattningssyndrom tar lång tid att behandla. Det är det som allt fler av oss forskare har börjat ifrågasätta.

Jakob Clason van der Leur, psykolog vid Uppsala universitet

I behandlingen får patienterna definiera vad de värdesätter och tycker är meningsfullt, som gemenskap, autonomi och att känna sig omtyckt och kompetent.

Patienterna får också öva sig på att hantera känslomässiga hinder, som rädsla för att misslyckas eller visa sig sårbar. Metoden har i en pilotstudie med 26 patienter visat sig kunna korta behandlingstiden betydligt.

– Studien visade att många mådde avsevärt bättre och gick tillbaka till arbete i högre utsträckning. Framför allt visade det här upplägget att vi hade samma effekt på tolv veckor som vi hade på sex månader, både på symtomförbättring och återgång i arbete.

Behandlingen är internetbaserad

En fördel med behandlingen är att den är internetbaserad, vilket gör att den inte är så resurskrävande och lättare kan spridas i vården.

Behandlingen ska nu utvärderas i ett projekt finansierat av Afa För­säkring med 60–80 patienter i tre grupper. I upplägget ingår att läkare och psykolog samverkar för att underlätta återgång i arbete.

– Tidigare har det funnits en idé om att utmattningssyndrom tar lång tid att behandla. Det är det som allt fler av oss forskare har börjat ifrågasätta. Därmed inte sagt att man blir frisk på tolv veckor. Men det går att hjälpa dessa patienter på ett mer effektivt sätt än vad vi kanske tidigare har trott, säger Jakob Clason van der Leur.

Text: Krister Zeidler
Foto: Filip Jovicic

Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, mars 2025. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.

Läs fler artiklar ur Trygg på Jobbet

Omslag till tidningen Trygg på jobbet

Arkiv för Trygg på jobbet

Missat ett nummer av Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet? Ladda då ner en pdf från vårt arkiv.

Omslaget till Trygg på jobbet nummer 1 2024. En person står invid en häst i stallgången.

Vår tidning Trygg på jobbet

Trygg på jobbet har fokus på arbetsmiljö och arbetsliv. Läs nyheter om kollektiv­avtalade försäk­ringar och reportage från arbetsplatser.