Platschef Daniel Rais och arbetsledare Christopher Söderlind, JM i Huvudsta.

Platschef Daniel Rais och arbetsledare Christopher Söderlind, JM i Huvudsta.

Foto: Kristina Sahlén

Nu kan även det positiva kartläggas

Tidning - Trygg på jobbetPublicerad 18 juni 2025

När andra letar fel i arbetsmiljön vill JM i stället synliggöra alla rätt som görs. "Om vi lyfter fram allt som är bra kommer säkerheten att öka", säger Helena Paulun, arbetsmiljöchef.

Byggarbetsplatsen i Huvudsta norr om Stockholm badar i solsken. I ena änden av området ståtar ett nästintill färdigt bostadshus. I den andra pågår markberedning för nästa del i projektet: här ska sprängas, pålas och grundläggas för ytterligare en byggnad. Och det är just det som Daniel Rais gäng ansvarar för. Det är de som bereder marken på området innan husbyggarna tar över och uppför själva byggnaden.

Det är också de som i ett senare skede kommer in i bilden igen och färdigställer marken kring byggnaden – som till exempel att ordna uteplatser och entréer. Det är lugnt och städat på området den här dagen och inte alltför mycket aktivitet som pågår samtidigt. Men det behövs ingen större fantasi för att förstå att arbetet i sig innehåller risker.

Sprängladdning som inte gått av

I ena hörnet av tomten har en ensam grävmaskin klättrat upp bland sprängstenen för att flytta sten och jämna ut området. Här kommer en framtida uteplats att anläggas. Grävmaskinisten Thomas Krogstad lyckas lossa på ett par stenblock av större modell som blivit hängande. De faller ner i marken med en dov duns. Men sedan kliver han ur sin förarhytt och går försiktigt fram och spanar ner bland sprängstenen. Vad är det han tittar efter? Platschefen Daniel Rais förklarar:

– En säkerhetsåtgärd. Jag vet att han har haft kontakt med sprängaren över telefon efter gårdagens sprängningar.

Dagen före vårt besök hittade de nämligen en sprängladdning som inte hade gått av när de arbetade, vilket är förknippat med en arbetsmiljörisk.

– Vi fick avbryta arbetet och sprängentreprenören fick komma tillbaka och ta hand om laddningen, säger Daniel Rais.

Säkerhetskulturen i fokus

Det hela resulterade i en riskobservation i IA-systemet, det webbaserade system som JM och hela byggbranschen använder. IA-systemet har utvecklats av Afa För­säkring och finns i många branscher. Systemet är utvecklat för att alla medarbetare ska ha möjlighet att rapportera risker, tillbud och incidenter i sin arbetsmiljö med tanken att arbets­miljö­ansvariga på så vis ska kunna kartlägga och åtgärda problem.

På JM har säkerhetskulturen länge varit i fokus och sedan flera år är riskobservationer en självklarhet. För att flytta fram positionerna ytterligare i sitt säkerhetsarbete har JM börjat arbeta med att göra positiva observationer. Under en övergångsperiod har de kunnat registrera sådana händelser i appen, fast under fel rubrik. Men nu har deras önskemål hörsammats av Afa För­säkring och appen har utrustats med en rubrik för positiva observationer.

– För oss har nästa steg i säkerhetsarbetet varit att kunna kartlägga och lyfta fram alla de goda exempel som finns där våra medarbetare gör rätt. Genom att fokusera på rätt beteende kan vi få in ett lärande i organisationen, säger Helena Paulun, arbetsmiljöchef.

Redan för ett par år sedan tog JM fram en fotobok med hundratals exempel på hur man skapar en säker arbetsplats. Den är fylld med bilder på hur det ska se ut på arbetsplatsen och bilderna är hämtade från verkligheten. Boken är spridd till alla arbetsplatser och ligger på fikabordet även här i Huvudsta.

– Vi har en ganska bra uppfattning om hur nya beteenden får fäste ute på byggarbetsplatserna eftersom olika platschefer har attackerat utmaningarna på olika sätt när det gällde att få upp riskobservationerna. Tävlingar och fina priser till dem som lyckats bäst gav inga hållbara resultat.

Text: Per Cornell
Foto: Gunilla Sjögren

Att uppmuntra och belöna ett positivt beteende kommer att leda framåt, tror jag.

Vad var det som var framgångsrikt?

– Det som funkade var när platschefer följde upp gårdagens riskobservationer och åtgärdade dessa. Då upplevde medarbetarna som använde IA-systemet att det gjorde skillnad. När ledningen visade att frågan var viktig fick vi resultat. Det är så vi nu har börjat göra med positiva observationer. Vi lyfter fram dem i veckobreven och jag är övertygad om att fler positiva observationer kommer att öka säkerheten.

Önskemålet om att IA-systemet skulle uppdateras med en rubrik för positiva observationer blev verklighet under våren, till JM:s stora glädje. Helena Paulun ser det som ett sätt för JM att fånga upp och sprida allt som fungerar bra. Zoomar hon ut lite kan det påverka hela branschen och även andra branscher som också använder IA-systemet.

Daniel Rais på bygget i Huvudsta är en av de chefer på JM som arbetar strukturerat med arbetsmiljön för sina kollegor. Han har varit i branschen i 24 år. Både han själv och branschen som sådan har gått igenom en mognadsprocess vad gäller riskmedvetenhet. – De senaste åren har jag varit platschef och under den tiden har inget allvarligt hänt i mina projekt. Men man får aldrig släppa garden. Jag tänker tillbaka på en händelse ibland. Det var mitt första år på bygge. Den gången hade jag kunnat stryka med.

För Daniel Rais och hans medarbetare handlar mycket av säkerhetsarbetet om att skapa bra tillträdesleder på området. Det kan vara en gångväg mellan olika platser, att den är bred och ren från skräp och kablar, till exempel. Det handlar också mycket om att skapa barriärer eftersom de gräver schakt för pålning. Då uppstår ju risken att människor eller maskiner ska falla över en kant.

– Det kan låta enkelt, men i praktiken finns det alltid en utmaning med att skapa en barriär tillräckligt snabbt. Eftersom vi gräver uppstår det ju ett schakt innan det kan finnas en barriär.

För Daniel Rais är det en självklarhet att positiva observationer kan bidra till en säkrare byggarbetsplats.

– Om man hela tiden ser exempel på hur en tillträdesled ska se ut blir det snabbt en standard, tror jag. Det sätter sig i huvudet. Jag tror att positiva observationer till och med kan ge mer än riskobservationer ibland.

Jag tror att positiva observationer till och med kan ge mer än riskobservationer ibland.

Vi ber Daniel Rais ge några exempel på vad de har rapporterat in den senaste tiden:

• Hans arbetsledare Christopher Söderlind snickrade ihop en låda som märktes upp där de kunde förvara en arbetsmiljöpärm i stället för att den skulle ligga och skräpa.

• Den container där första hjälpen-lådan förvaras har märkts upp tydligt så att det ska vara lätt att hitta utrustningen vid behov.

• Miljön inomhus på området är ovanligt hemtrevlig. Byggboden känns mer som en lounge med soffgrupp och bastu.

• En av medarbetarna har skapat god ordning i den container där verktygen förvaras. Alla verktyg har en utmärkt plats och han har ordnat ett system för laddning av batterier till handverktygen.

– Det behöver inte vara så märkvärdiga saker ibland.

"Vi jobbar säkert, annars jobbar vi inte alls"

Medan vi vandrar omkring på byggarbetsplatsen får Daniel Rais syn på en ny risk som har uppkommit efter de senaste sprängarbetena. Det är i kanten av området, mot avspärrningarna. Eftersom en del av berget har sprängts bort har det blivit möjligt att krypa under staketet och in mot en brant ner mot bygget. Han tar fram telefonen och fotar problemet. Arbetsledaren Christopher Söderlind kommer förbi. Eftersom han tidigare har varit skydds­ombud har han ett stort engagemang för arbetsmiljöfrågor. Han tror mycket på att börja lyfta fram det som fungerar.

– Positiv förstärkning fungerar. Det finns 100 år gammal forskning som visar detta. Att uppmuntra och belöna ett positivt beteende kommer att leda framåt, tror jag.

Daniel Rais nickar.

– Det viktigaste är att varje medarbetare kommer hem hel och ren. Vi jobbar säkert, annars jobbar vi inte alls.

Text: Per Cornell
Foto: Kristina Sahlén

Positiva observationer i IA-systemet

En positiv observation är ett förhållande eller beteende som bidrar till en säkrare arbetsplats. Det är ofta något att vara stolt över och som kan spridas till andra. En positiv observation kan fånga upp arbetssätt som fungerar bra eller en bra lösning på ett problem. Syftet är att lyfta fram beteenden som bidrar till en bättre arbetsmiljö.

Fyra fördelar:

• Motivera medarbetare

• Förstärka önskat beteende

• Sprida framgångshistorier

• Skapa en kultur för lärande och kontinuerlig förbättring

Omslaget till Trygg på jobbet nummer 1 2024. En person står invid en häst i stallgången.

Vår tidning Trygg på jobbet

Trygg på jobbet har fokus på arbetsmiljö och arbetsliv. Läs nyheter om kollektiv­avtalade försäk­ringar och reportage från arbetsplatser.

Omslag till tidningen Trygg på jobbet

Arkiv för Trygg på jobbet

Missat ett nummer av Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet? Ladda då ner en pdf från vårt arkiv.