Alla seminarier och evenemang
Vi arrangerar seminarier och evenemang om arbetsmiljö, hälsa i arbetslivet och frågor som rör kollektivavtalad försäkring och socialförsäkring.
Många av våra seminarier spelas in, så du har möjlighet att se inspelningarna i efterhand.
Vilket ekonomiskt skydd finns för anhöriga efter ett dödsfall? Vem får ersättning när jag dör? Det var ett par av de frågor Monica Zettervall, Michel Normark och Annika Thid besvarade vid ett seminarium på AFA Försäkring.
Arbetet påverkar uppkomsten av cancer i prostatan och störst är risken för skiftarbetare, piloter och i yrken med helkroppsvibrationer. Det visar en ny kunskapsöversikt om kopplingen mellan arbetsmiljö och prostatacancer som Anders Knutsson, professor i folkhälsovetenskap, presenterade vid ett seminarium på AFA Försäkring.
På sex år nådde 11 000 anställda i privat sektor den så kallade bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Psykiska sjukdomar och besvär i muskler och skelett var de vanligaste orsakerna. Det visar en ny rapport från AFA Försäkring som analytikern Andreas Ek presenterade vid ett seminarium.
På senare år har vi kunnat se att allt fler äldre arbetar. Men det finns stora skillnader mellan könen och mellan yrkesgrupper vad gäller långvarig sjukfrånvaro och möjligheten att bli äldre i arbetslivet. Det visar en ny rapport från AFA Försäkring som analyschef Anna Weigelt presenterade vid ett seminarium.
Socialsekreterarnas arbetssituation har försämrats de senaste åren. Tuffast är det för nyutexaminerade, som ofta får de svåraste ärendena. Det framkom vid ett seminarium på AFA Försäkring där Pia Tham presenterade en studie av socialsekreterarnas arbetsvillkor och Anna Weigelt visade statistik över sjukfall i kontaktyrken.
Läkare sjukskriver män längre än kvinnor. Samtidigt bedömer hälso- och sjukvården att kvinnor är mindre arbetsföra när de sjukskrivs. Det visar en rapport som tillsynsmyndigheten Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, presenterade vid ett seminarium på AFA Försäkring den 10 november.
Den 24 oktober höll regeringen det andra och avslutande seminariet på AFA Försäkring med anledning av utredningen Nationellt centrum för kunskap om och utvärdering av arbetsmiljö. Ämnet för dagen var hur centret kan arbeta med utvärdering av arbetsmiljöområdet.
Mer än 70 personer deltog på AFA Försäkrings FoU-dag i Malmö för att samtala om unga i arbetslivet. Forskare, representanter från arbetsmarknadens parter och regionala aktörer gav sina inspel. Hur mår unga idag och vad har de för värderingar? Vad tar de med sin in i yrkeslivet, och hur kan arbetsgivarna verka för att ge dem en hållbar start?
En ljudbubbla för behaglig ljudmiljö, en jämförelse mellan kontorslandskap och aktivitetsbaserade kontor och Prevents webbverktyg Forma kontoret. Det presenterade Lena Pareto, docent, Linda Rolfö, doktorand och Lisa Rönnbäck, projektledare, på AFA Försäkrings seminarium om kontorsmiljö.
Den 29 september höll regeringen seminarium på AFA Försäkring med anledning av utredningen Nationellt centrum för kunskap och utvärdering av arbetsmiljö. Internationella föreläsare och svenska experter diskuterade arbetsmiljöfrågor och kom med förslag på hur centret kan samla och sprida kunskap.
Skador från vibrerande maskiner och verktyg är idag den vanligaste arbetssjukdomen. För att minska skadorna måste modellerna för riskbedömning utvecklas. Det framkom när en ny kunskapsöversikt om vibrationsskador presenterades vid ett seminarium på AFA Försäkring i september.
Catarina Nordander, överläkare och docent vid Lunds universitet, leder ett forskningsprojekt finansierat av AFA Försäkring som undersöker byggnadssnickares exponering för vibrationer. På ett seminarium den 8 september berättade hon bland annat att unga i snickarbranschen riskerar att utsättas för vibrationsskador.
Lage Burström, forskare vid Umeå universitet, presenterade den nya kunskapsöversikten ”Kärl- och nervskador i relation till exponering för handöverförda vibrationer” vid ett seminarium på AFA Försäkring den 8 september. Han har också deltagit i utvecklingen av verktyget Vibrationsstickan.
I debatten om arbetssjukdomar figurerar ofta olika siffror och definitioner. I syfte att fördjupa förståelsen kring detta komplexa ämne och regelverkens påverkan av utvecklingen, har AFA Försäkring tagit fram en rapport om arbetssjukdomar.
Förbättringar i arbetsmiljön kräver åtgärder från såväl staten som arbetsmarknadens parter Arbetsmarknadsdepartementet höll den 11 mars, i samarbete med AFA Försäkring, ett seminarium där regeringens nya arbetsmiljöstrategi presenterades och diskuterades.
Vi arrangerar seminarier och evenemang om arbetsmiljö, hälsa i arbetslivet och frågor som rör kollektivavtalad försäkring och socialförsäkring.
Trygg på jobbet har fokus på arbetsmiljö och arbetsliv. Läs nyheter om kollektivavtalade försäkringar och reportage från arbetsplatser.