
Nyhetsbrev
Prenumerera på våra nyhetsbrev och håll dig uppdaterad inom kollektivavtalad försäkring, arbetsliv, hälsa och forskning om arbetsmiljö.
Läs senaste nytt om våra försäkringar, vårt förebyggande arbete och om den forskning vi finansierar inom arbetsmiljö och hälsa.
Platschefen har en nyckelroll i säkerhetskulturen på en byggarbetsplats. Genom forskningsprojektet ”Säker ledare” fick platschefer träning i hur man utifrån inlärningspsykologi kan påverka byggarbetares beteenden så att de arbetar mer säkert.
På Södra Cell rapporterar man i IA-systemet PIA. Pensionerade skyddsombudet Jörgen Rydberg kom på idén att koppla ihop PIA med AI för att förutsäga olyckor i framtiden.
Från stressad hemtjänstpersonal och ”besvärliga” äldre. Till ökad arbetsglädje, lägre sjukfrånvaro och omsorgstagare som mår bättre. Karlstads kommun har infört en modell där hemtjänsten jobbar tillitsbaserat.
Yrkesgruppen jordbruks-, skogsbruks- och trädgårdsarbete har högre risk för allvarliga arbetsolycksfall än genomsnittet på den svenska arbetsmarknaden. Det visar en ny statistikrapport från oss på Afa Försäkring.
När SAF, LO och Privattjänstemannakartellen (PTK) 1974 kom överens om en ny kollektivavtalad försäkring vid arbetsskada, eller yrkesskada som det hette på den tiden, blev man del av en månghundraårig tradition.
En ny rapport presenterar färsk statistik över dödsolyckor som skett på grund av arbetsolycksfall. Rapporten redovisar vilka yrkesgrupper som drabbas mest och de vanligaste orsakerna.
Jakob Clason van de Leur, doktor i psykologi vid Uppsala universitet, ska utvärdera en behandlingsmodell för utmattning som utgår från det patienten ser som meningsfullt och tar tre månader istället för ett halvår.
Istället för pension vid 65 valde vd:n Maria Schönefeld att utbilda sig till undersköterska.
För att få mer kunskap om friskfaktorer har parterna inom kommunal sektor gett Afa Försäkring i uppdrag att satsa 40 miljoner kronor på ett forsknings- och utvecklingsprogram om friskfaktorer på organisatorisk nivå. Vi ställde ett par frågor till tre forskare som fått stöd inom FoU-programmet om friskfaktorer inom kommuner och regioner.
Välfärdsbrotten har blivit en viktig inkomstkälla för kriminella och kostar samhället miljardbelopp varje år. Det drabbar ärliga medborgare med höjda skatter och försäkringspremier och urholkar tilliten till våra välfärdssystem.
Prenumerera på våra nyhetsbrev och håll dig uppdaterad inom kollektivavtalad försäkring, arbetsliv, hälsa och forskning om arbetsmiljö.
Vi arrangerar seminarier och evenemang om arbetsmiljö, hälsa i arbetslivet och frågor som rör kollektivavtalad försäkring och socialförsäkring.