Vad betyder avtals­grupp­sjukförsäkring?

Avtals­grupp­sjukförsäkring är en kollektiv­avtalad sjuk­försäkring som du har genom din an­ställning. Du som har kollektiv­avtal och arbetar inom den privata sektorn skyddas av avtals­grupp­sjukförsäkringen AGS, och du som arbetar inom kommun och region, svenska kyrkan eller kommunala företag skyddas av avtals­grupp­sjukförsäkringen AGS-KL.

Relaterade frågor

En för­säkring är ett avtal där man betalar en premie eller avgift till ett försäkrings­bolag för ekonomiskt skydd vid skador eller händelser av olika slag. Försäk­ringar hjälper till att ge extra trygghet och ekonomisk säkerhet.

Försäk­ringar bygger på att man kan sprida den finansiella risken mellan ett stort antal individer. När något sedan drabbar den enskilda individen täcks kostnaden gemensamt av alla som betalat in premier.

Ett kollektiv­avtal är en skriftlig överens­kommelse mellan arbetsgivare och fackliga organisationer. Det reglerar arbetsvillkor som löner, arbetstider och andra anställningsförmåner som försäk­ringar och tjänste­pension.

Genom kollektiv­avtalet får du som anställd ett extra skydd och fler förmåner än vad lagen kräver. Om din arbetsgivare har kollektiv­avtal omfattas du av det oavsett om du är med i facket eller inte.

När du är sjukskriven tar premiebefrielseförsäkringen över arbetsgivarens inbetalning till din tjänste­pension. När du anmäler din sjukskrivning hos oss, anmäler du samtidigt till premiebefrielseförsäkringen.

Afa Försäkring logotyp

Om Afa För­säkring

Afa För­säkring ger ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. 5 miljoner anställda är försäkrade via jobbet.