Sjuksköterska faller i korridoren.
4okt

Så kan fallträning minska fallolyckor på jobbet

SeminariumDigitalt
Genomfördes 4 oktober 2021

Fallolyckor är Sveriges vanligaste arbetsplatsolycka. Varje år inträffar runt 11 000 fallolyckor på arbets­tid. Den 4 oktober bjöd Svenska Judoförbundet och Afa Försäkring in till ett kostnadsfritt webbinarium och prova-på-tillfälle om en beprövad metod som kan förebygga fallolyckor.

Foto: YMR/Le Studio.

Ladda ner ppt-presentationen från hela webbinariet här.

Statistik om fallolyckor på jobbet

Webbinariet inleddes med att Eva Hytönen, projektledare på Afa Försäkring, delade med sig av den senaste statistiken när det gäller fallolyckor på svenska arbetsplatser.

Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan. Varje år inträffar cirka 11 000 fallolyckor på arbetstid. Risken att drabbas av en fallolycka ökar med åldern.

Yrkesgrupper som drabbas

Inom vissa yrkesgrupper är fall mer vanligt. Det totala antalet fallolyckor av typen fall i samma nivå för kvinnor, är högst i yrkesgrupperna: undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter, barnskötare, förskollärare och fritidspedagoger, städare och fönsterputsare och lärare och skolledare. 

För män inträffar flest olyckor på grund av fall i samma nivå bland betong­, bygg- och anläggningsarbetare, yrkesförare, metallarbete, övrigt industriellt arbete och fastighetsskötare, expiditionsvakter och renhållningsarbetare.

Se ett kort filmklipp som visar hur ett fall kan gå till: Alla kan falla - på förskolan - YouTube

Så förhindrar judons fallträning fallolyckor och minskar risken att skadas vid fall på arbetet

Karin Strömqvist Bååthe, projektledare vid Svenska Judoförbundet, berättade om det särskilt framtagna träningsprogrammet Judo4Balance, som kan genomföras såväl direkt på arbetsplatsen som digitalt. Maria Huglen, biträdande projektledare och licensierad instruktör för Judo4Balance vid Svenska Judoförbundet, berättade om praktiska erfarenheter på arbetsplatser.

Forskning visar att det judoinspirerade träningsprogrammet gör skillnad

Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi, Medicinsk vetenskap och forskare vid Högskolan Dalarna, berättade om resultaten från forskningsstudier som gjorts under fallträningsprojektets gång. Resultaten är tydliga och visar att den judoinspirerade fallträningen gör stor skillnad och kan förebygga fallolyckor.

Se ett nyhetsinslag från TV4:s program Efter fem, där en deltagare från fallträningen berättar om hur träningen gjort skillnad för honom: Judoträning ger fallträning till skogsarbetare (tv4play.se)

Prova-på fallträning

Webbinariet och prova-på-tillfället var öppet för alla företag, organisationer, kommuner och regioner som har kollektivavtalad försäkring hos Afa Försäkring. Deltagarna fick prova på delar av fallträningsprogrammet online under ledning av licensierade instruktörer. Webbinariet gästades av 45 deltagare.

Mer info och intresse­anmälan till fallkompetensträning

Vem kan ansöka om att få fallkompetensträning? För att ha möjlighet att erhålla ett kostnadsfritt fallförebyggande träningsprogram inom ramen för detta projekt, måste arbetsgivaren ha kollektivavtalad försäkring hos Afa Försäkring. Det finns i dagsläget ett begränsat antal fallträningsprogram att erbjuda och urval sker löpande. All anmälningsadministration sker i kontakt med Svenska Judoförbundet. 

Gå direkt till anmälningsformuläret för ett helt fallträningsprogram

Få mer information hos Svenska Judoförbundet

Övriga frågor om fallträningsprogrammet på arbetsplatser hänvisas till: Karin Strömqvist Bååthe, projektledare Svenska Judoförbundet, 073-089 61 62, karin.baathe@judo.se 

Läs mer om samarbetsprojektet som syftar till att minska fallolyckor i svenskt arbetsliv. Mer info på Svenska Judoförbundets webb: judo.se/fallprevention/fallkompetens Mer info på Afa Försäkrings webb: afaforsakring.se/fallkompetens