Nyhetsrum

En viktig del av vår verksamhet är arbetet med att minska arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro. AFA Försäkring stödjer varje år forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa med 150 miljoner kronor.

Senaste nytt

Dialog främjar återgång i arbete vid psykisk ohälsa

Att tidigt uppmärksamma varningssignaler på ohälsa är av stor betydelse för att förhindra sjukdom och sjukskrivning. Vid ett seminarium på AFA Försäkring den 5 december presenterade Therese Eskilsson, forskare vid Umeå universitet, hur en strukturerad dialog mellan arbetsgivare och medarbetare kan främja återgång i arbete vid psykisk ohälsa.

Läs mer, se presentation och filmupptagning

Ny rapport: 56+ i arbetslivet och presentation av forskning i ämnet

Personer över 56 år har högre risk att bli långvarigt sjuka eller råka ut för ett allvarligt olycksfall i arbetet. Det visar en ny rapport från AFA Försäkring som nyligen presenterades på ett seminarium, som också innehöll en presentation av Delegationen för senior arbetskraft och aktuell forskning på området.

Läs mer, se presentationer och filmupptagning

Presentation av försäkringar i arbetslivet

Kollektivavtalade försäkringar är en av de vanligaste anställningsförmånerna. 9 av 10 anställda omfattas av minst en av de försäkringar AFA Försäkring administrerar, men många vet inte vilket försäkringsskydd de har. Vid ett seminarium den 12 november presenterades översiktligt de försäkringsskydd som gäller för anställda i olika sektorer.

Läs mer och se presentation och filmad intervju

Per Gustavsson, senior professor i yrkes- och miljömedicin vid Karolinska Institutet, och Petter Ljungman, docent i epidemiologi vid Karolinska Institutet.

Kunskapsöversikt om arbete efter hjärtinfarkt

Dödligheten vid hjärtinfarkt har minskat och fler som drabbas kan fortsätta att arbeta. För att den som fått infarkt ska kunna arbeta igen behöver den fysiska arbetskapaciteten vägas mot kraven i arbetet och hänsyn tas till arbetsmiljön. Det visar den sammanställning som Per Gustavsson och Petter Ljungman nyligen presenterade vid ett seminarium på AFA Försäkring.

Läs mer och se filmupptagning och presentation

Gilla Jobbet – en heldag om arbetsmiljö

Den 24 och 25 oktober gick arbetsmiljöevenemanget Gilla Jobbet av stapeln på Norra latin och Folkets hus i Stockholm. Deltagare från hela landet kom för att ta del av forskning och verktyg på denna arbetsmarknadens parters mötesplats för ett hälsofrämjande arbetsmiljöarbete.

Läs ett referat från evenemanget

Anna Weigelt och Andreas Ek, analyaschef respektive statistiker och analytiker på AFA Försäkring.

Långvariga sjukskrivningar minskar och blir kortare

För femte året i rad ligger antalet allvarliga arbetsolyckor på 2,5 olyckor per 1 000 sysselsatta. De långa sjukskrivningarna minskar inom både offentlig och privat sektor och blir dessutom kortare. Det visar AFA Försäkrings årliga rapport om arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro som presenterades den 11 juni.

Läs mer, se filmupptagningar och presentation

Presskontakt

Caroline Rylander, presschef

caroline.rylander@afaforsakring.se 
070 815 49 05

Linda Harling, presskommunikatör

linda.harling@afaforsakring.se
08 696 35 12
0730 96 35 12

Prenumerera på våra pressmeddelanden

Låna en expert

Behöver du någon som verkligen kan arbetsmiljö, arbetsskador, hållbara fastigheter eller kollektivavtalade försäkringar? Låna en av våra experter.

Läs mer om våra experter

Följ oss på Twitter

 Följ oss på twitter där vi twittrar om vårt förebyggande arbete, statistik, forskning och seminarier. 
Till Twitter