Nyhetsrum

En viktig del av vår verksamhet är arbetet med att minska arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro. Afa Försäkring stödjer varje år forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa med 150 miljoner kronor.

Senaste nytt

Försäkringskassan förnyar förvaltningen av sjukförsäkringen

Våren 2022 startade Försäkringskassan ett program för att förnya sin förvaltning av sjukförsäkringen. Den 29 november berättade programchef Andreas Larsson om det pågående förändringsarbetet vid ett seminarium anordnat av Afa Försäkring.

Läs referat och se filmupptagning och presentation

Forskning om säkerhet på arbetsplatser vid samarbete med robotar

När industriföretag installerar nya robotar ökar behovet av kunskap om hur man skapar säkra och hållbara arbetsplatser. Den 21 november presenterade automationsforskaren Magnus Widfeldt resultat och arbetsmiljöverktyg från sin forskning om robotisering vid ett seminarium anordnat av Afa Försäkring.

Läs referat och se filmupptagning, presentation och rapport

Bild av diagram och Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, presenterar statistikrapport vid seminarium.

Ny rapport: Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro inom socialt arbete

I yrken inom socialt arbete är hot och våld den vanligaste orsaken till en arbetsolycka. Psykisk ohälsa är det vanligaste skälet till längre sjukfrånvaro. Det visar en ny statistikrapport som presenterades fredagen den 21 oktober vid ett seminarium på Afa Försäkring.

Läs referat och se filmupptagning och presentation

Maria Schütt, forskningssekreterare på Afa Försäkring, och forskarna Marina Heiden, Adesuwa Omorede, Kristina Palm och Frida Pemer.

Lärdomar från pandemin för ett arbetsliv med ökat distansarbete

Som arbetsgivare bör man vara uppmärksam på hur medarbetarnas hälsa och välmående påverkas när fler arbetar mer på distans. Det är också viktigt att följa upp fysiska, sociala och organisatoriska arbetsmiljöfrågor. Det framkom vid ett seminarium den 12 oktober med fyra av forskarna i Afa Försäkrings stora satsning på forskning om covid-19-pandemins effekter på arbetsliv och hälsa.

Läs referat, se filmupptagning och presentation

Byggarbetsplats

Nu finns 2022 års försäkringsvillkor (F0265) för privat sektor

Svenskt Näringsliv, LO och PTK har nu förhandlat färdigt om 2022 års försäkringsvillkor för avtalsförsäkringarna som ingår i kollektivavtalen för privat sektor. Försäkringsvillkoren (F0265) finns att ladda ner.

Läs vad som är nytt i försäkringsvillkoren

Ny rapport: Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro

Antalet allvarliga arbetsolyckor minskar från 2,6 till 2,4 olycksfall per 1 000 sysselsatta. De långvariga sjukskrivningarna fortsätter att minska för både kvinnor och män i såväl kommuner och regioner som i den privata sektorn. Det visar Afa Försäkrings årliga rapport om arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro som presenterades vid ett hybridseminarium den 14 juni.

Läs referat, se filmupptagning och ladda ner rapporten

Caroline Rylander, presschef

caroline.rylander@afaforsakring.se 
070 815 49 05

Linda Harling, presskommunikatör

linda.harling@afaforsakring.se
08 696 35 12
0730 96 35 12

Låna en expert

Behöver du någon som verkligen kan arbetsmiljö, arbetsskador, hållbara fastigheter eller kollektivavtalade försäkringar? Låna en av våra experter.

Läs mer om våra experter

Följ oss på Twitter

 Följ oss på twitter där vi twittrar om vårt förebyggande arbete, statistik, forskning och seminarier. 
Till Twitter