Nyhetsrum

En viktig del av vår verksamhet är arbetet med att minska arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro. AFA Försäkring stödjer varje år forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa med 150 miljoner kronor.

Senaste nytt

Webbinarium: Framtidens arbetsmiljö är redan här – skapa ett hållbart arbetsliv med SAM

Hur kan systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, hjälpa till att skapa en hållbar arbetsplats? Vad tror vi om framtidens kontor och att leda i ständig förändring? Den 21 oktober anordnade AFA Försäkring en livesänd FoU-dag där aktuell arbetsmiljöforskning presenterades.

Läs mer och se en filmupptagning av webbinariet

Webbinarium: Arbetsmiljön under covid-19 – med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

Det svenska intresset för digitalisering har underlättat distansarbete under pandemin. För chefer kan det vara en utmaning att leda via digitala verktyg och att ansvara för medarbetarnas arbetsmiljö när de jobbar hemma. Det berättade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark den 2 oktober vid ett digitalt seminarium på AFA Försäkring.

Läs sammanfattning och se en filmupptagning

Webbinarium: Omställningsförsäkringar för privatanställda arbetare under covid-19

Privatanställda arbetare som blir uppsagda kan söka stöd hos Trygghetsfonden TSL för att hitta nytt arbete och söka ekonomisk ersättning hos AFA Försäkring. Under coronapandemin har fler ansökt om både omställningsstödet och ersättning från Försäkring om avgångsbidrag, AGB. Det framkom den 30 september vid ett digitalt seminarium anordnat av AFA Försäkring.

Läs sammanfattning och se filmupptagning och presentationer 

Webbinarium: Judoinspirerad träning kan förebygga fallolyckor på jobbet

AFA Försäkring och Svenska Judoförbundet har sedan 2018 samarbetat för att förebygga fallolyckor på landets arbetsplatser. Forskare vid Högskolan Dalarna har följt projektet och kan konstatera att det särskilt framtagna träningsprogrammet fungerar. Det framkom den 18 september vid ett digitalt seminarium anordnat av AFA Försäkring. 

Läs sammanfattning och se filmupptagning, rapport och presentationer

Ny rapport: Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro – 2020

För sjätte året i rad ligger antalet allvarliga arbetsolyckor på 2,5 olyckor per 1 000 sysselsatta. De långa sjukskrivningarna minskar i antal i både offentlig och privat sektor men blir något längre. Det visar AFA Försäkrings årliga rapport om arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro som presenterades vid ett digitalt seminarium den 11 juni.

Läs referat och se en filmupptagning av seminariet

Räknas covid-19 som arbetsskada för vårdpersonal?

Många undrar vad som gäller för den som arbetar inom kommuner och regioner och vårdar covid-19-patienter. Räknas covid-19-smitta som arbetsskada? Ja, nu kan covid-19 prövas som arbetsskada. Dock återstår förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter innan det i praktiken går att söka ersättning.

Läs mer om covid-19 som arbetsskada

Presskontakt

Caroline Rylander, presschef

caroline.rylander@afaforsakring.se 
070 815 49 05

Linda Harling, presskommunikatör

linda.harling@afaforsakring.se
08 696 35 12
0730 96 35 12

Prenumerera på våra pressmeddelanden

Låna en expert

Behöver du någon som verkligen kan arbetsmiljö, arbetsskador, hållbara fastigheter eller kollektivavtalade försäkringar? Låna en av våra experter.

Läs mer om våra experter

Följ oss på Twitter

 Följ oss på twitter där vi twittrar om vårt förebyggande arbete, statistik, forskning och seminarier. 
Till Twitter