Nyhetsrum

En viktig del av vår verksamhet är arbetet med att minska arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro. AFA Försäkring stödjer varje år forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa med 150 miljoner kronor.

Senaste nytt

Webbinarium: Judoinspirerad träning kan förebygga fallolyckor på jobbet

AFA Försäkring och Svenska Judoförbundet har sedan 2018 samarbetat för att förebygga fallolyckor på landets arbetsplatser. Forskare vid Högskolan Dalarna har följt projektet och kan konstatera att det särskilt framtagna träningsprogrammet fungerar. Det framkom den 18 september vid ett digitalt seminarium anordnat av AFA Försäkring. 

Läs sammanfattning och se filmupptagning, rapport och presentationer

Webbinarium: Effektivare arbetsmiljö- och patientsäkerhetsarbete vid vård i hemmet

Brister i arbetsmiljön vid hemsjukvård riskerar att påverka patienternas säkerhet. Kan man samordna arbetsmiljöarbetet och arbetet med patientsäkerhet kan vården i hemmet bli tryggare och mer effektiv. Det visar forskning som presenterades den 28 augusti vid ett digitalt seminarium anordnat av AFA Försäkring.

Läs sammanfattning och se filmupptagning och presentation

Webbinarium: Smittspridning, riskbedömning och åtgärder på arbetsplatsen

Coronaviruset smittar mest vid de första symtomen och verkar kunna spridas via luft. Viruset kan vara en arbetsmiljörisk på alla arbetsplatser och bör hanteras enligt den så kallade åtgärdstrappan för arbetarskydd. Det berättade tre forskare och en yrkeshygieniker den 16 juni vid ett webbsänt seminarium arrangerat av AFA Försäkring och Lunds universitet.

Läs mer och se en filmupptagning av seminariet

Ny rapport: Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro – 2020

För sjätte året i rad ligger antalet allvarliga arbetsolyckor på 2,5 olyckor per 1 000 sysselsatta. De långa sjukskrivningarna minskar i antal i både offentlig och privat sektor men blir något längre. Det visar AFA Försäkrings årliga rapport om arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro som presenterades vid ett digitalt seminarium den 11 juni.

Läs referat och se en filmupptagning av seminariet

Webbinarium: Säker arbetsmiljö i basindustrin

En säker arbetsmiljö i industrin kräver att alla på arbetsplatsen är delaktiga. För att säkerheten även ska omfatta entreprenörer behöver arbetsmiljön finnas med redan i upphandlingen. Det visar ny forskning som presenterades den 29 maj vid ett digitalt seminarium arrangerat av AFA Försäkring.

Läs sammanfattning och se en filmupptagning och presentationer

Räknas covid-19 som arbetsskada för vårdpersonal?

Många undrar vad som gäller för den som arbetar inom kommuner och regioner och vårdar covid-19-patienter. Räknas covid-19-smitta som arbetsskada? Ja, nu kan covid-19 prövas som arbetsskada. Dock återstår förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter innan det i praktiken går att söka ersättning.

Läs mer om covid-19 som arbetsskada

Presskontakt

Caroline Rylander, presschef

caroline.rylander@afaforsakring.se 
070 815 49 05

Linda Harling, presskommunikatör

linda.harling@afaforsakring.se
08 696 35 12
0730 96 35 12

Prenumerera på våra pressmeddelanden

Låna en expert

Behöver du någon som verkligen kan arbetsmiljö, arbetsskador, hållbara fastigheter eller kollektivavtalade försäkringar? Låna en av våra experter.

Läs mer om våra experter

Följ oss på Twitter

 Följ oss på twitter där vi twittrar om vårt förebyggande arbete, statistik, forskning och seminarier. 
Till Twitter