Samtal i kontorsmiljö
5apr

Destruktivt ledarskap i svenskt arbetsliv – vad orsakar det?

FrukostseminariumDigitalt & fysiskt
Genomfördes 5 april 2023

Destruktivt ledarskap är vanligare än vad man tidigare trott och beror inte bara på brister i chefers personlighet, utan även på faktorer i arbetsmiljön och samspelet med medarbetarna. Den 5 april arrangerar Afa Försäkring ett livesänt hybridseminarium om forskning om destruktivt ledarskap och vilka orsaker som ligger bakom det.

Film och nyhet från seminariet

Missade du seminariet? Då kan du läsa om det och se det i efterhand!

Läs en nyhet om seminariet och se filmupptagningen i efterhand – klicka här.

Om seminariet i korthet

Kunskapen om förekomsten av destruktivt ledarskap i svenskt arbetsliv är begränsad. Det saknas även kunskap om orsaker till destruktiva ledarbeteenden. Tidigare forskning har fokuserat på brister i chefers personlighet i form av exempelvis narcissism. Men givet att destruktivt ledarskap är vanligare än vad man tidigare trott, så borde det finnas fler förklaringar bakom destruktivt ledarskap än chefens personlighet, till exempel sådant som stress och brister i arbetsmiljön.

Under seminariet presenteras ett forskningsprojekt som kartlägger förekomsten av destruktivt ledarskap i svenskt arbetsliv och undersöker vilka faktorer som bidrar till uppkomsten av destruktivt ledarskap.

I projektet undersöker forskarna arbetsmiljön och samspelet med personalen som potentiella källor till stress, vilket i sin tur kan bidra till uppkomst av destruktiva ledarbeteenden.

Medverkande: Susanne Tafvelin, docent och leg. psykolog, Institutionen Umeå Universitet. Andreas Stenling, docent, Institutionen för psykologi, Umeå universitet.

Moderator: Ulrika Hektor, chef på Afa Försäkrings Forsknings- och utvecklingsavdelning, FoU.

Välkommen att delta i webbinariet!

När och var?

Datum och tid: onsdag 5 april kl. 9.00–10.00. För dig som deltar fysiskt på plats serveras frukost från kl. 8.30. Plats: Detta är ett hybridseminarium där du kan välja mellan att delta:

Mer information och frågor

Välkommen att kontakta oss via e-post: afaseminarier@afaforsakring.se