Äldre kvinna i långt, grått hår och glasögon sitter i möte med två andra personer.

Foto: Johnér bildbyrå

31aug

Hållbart arbetsliv – utveckling av åldersmedvetet ledarskap

FrukostseminariumDigitalt
Genomfördes 31 augusti 2022

Vilken betydelse har ålder och åldrande i arbetslivet? Kan alla arbeta till en högre ålder eller behöver vissa åtgärder vidtas för att arbetslivet ska bli friskt och hållbart för alla åldrar? Den 31 augusti arrangerar Afa För­säkring ett livesänt webbinarium där forskning om utveckling av åldersmedvetet ledarskap bland kommunala chefer under covid-19 pandemin presenteras.

Film och nyhet från seminariet

Missade du seminariet? Då kan du läsa om det och se det i efterhand!

Läs en nyhet om seminariet och se filmupptagningen – klicka här

Om seminariet i korthet

Att många lever och är friska till en högre ålder är positivt. När befolkningen bli äldre förväntas också fler arbeta till en högre ålder, vilket leder till senare ålderspension.

Under webbinariet presenteras resultat från ett forsknings­projekt, finansierat av Afa För­säkring, om utveckling av åldersmedvetet ledarskap bland kommunala chefer under covid-19 pandemin. I presentationen jämförs resultat från en undersökning i Helsingborg som gjordes före och efter införandet av det nya pensionssystemet.

I undersökningen tillfrågades medarbetare över 50 år i Helsingborgs stad, år 2018 och 2022, om deras förutsättningar och vad de anser behövs för att de ska kunna och vilja arbeta i ett längre arbetsliv. Även alla chefer i Helsingborgs stad fick år 2018 och 2022 frågor om deras attityder till seniora medarbetare inom kommunens arbetsplatser och möjliga åtgärder för ett hållbart längre arbetsliv.

Medverkande forskare är Kerstin Nilsson, professor, Högskolan Kristianstad och Lunds universitet.

Här är en länk till SwAge-modellen (Sustainable Working life for all AGEs).

Mer information finns även i boken ”Attraktivt och hållbart arbetsliv på människors villkor. Arbete, hälsa och ledarskap med SwAge-modellen i teori och praktik” av Kerstin Nilsson.

Pressfrågor hänvisas till Linda Harling, presskommunikatör på Afa För­säkring:

linda.harling@afaforsakring.se, 0730-96 35 12

Övriga frågor: afaseminarier@afaforsakring.se

Välkommen!

Afa För­säkring