Frågor och svar om IA-systemet

Här hittar du vanliga frågor och svar om IA-systemet.

Inloggning

Om du har glömt bort lösenordet kan du själv beställa ett nytt tillfälligt lösenord på vår inloggningssida https://prevention.afa.se/prevention. För att göra det följer du dessa steg:

  1. Klicka på "Har du glömt ditt användarnamn eller lösenord, eller spärrat ditt konto? Klicka här" i inloggningsrutan.
  2. I fältet under rubriken "Glömt lösenord?" skriver du in ditt användarnamn och klickar på ”Skicka”.
  3. Nu får du en e-post med ett tillfälligt lösenord. Kopiera lösenordet (kontrollera att du inte får med några extra mellanslag).
  4. Gå till inloggningsrutan, ange ditt användarnamn och klistra in det tillfälliga lösenordet. Klicka på "Logga in".
  5. Du kommer till en ny ruta där du ska byta lösenord. Här skriver du in det lösenord som du vill ha och klickar på ”OK”.

    Det fungerar dock bara om din e-postadress finns registrerad i systemet. Om den inte gör det, behöver någon av era IA-administratörer (Superanvändare) logga in och ge dig ett nytt lösenord.

Obs! Om du har sparat ditt tidigare lösenord i webbläsaren är det viktigt att du rensar alla lösenord i webbläsaren innan du loggar in med det nya lösenordet.

Kontakta IA-administratören (Superanvändaren) på ditt företag som hjälper dig med det. 

För dig som ny användare

IA-systemet har tagits fram av AFA Försäkring tillsammans med Svenskt Näringsliv, LO, PTK och branscherna. Drift och utveckling av IA-systemet sköts av AFA Försäkring. Systemet utvecklas kontinuerligt i samverkan mellan AFA Försäkring och användarföretagen.

Att använda IA-systemet är kostnadsfritt för företag och organisationer som har tecknat arbetsskadeförsäkringen (TFA, TFA-KL), då det ingår i försäkringspremien och är en del av AFA Försäkrings preventiva verksamhet. 

Skicka ert organisationsnummer, uppgift om antal anställda och era kontaktuppgifter till:
iasupport@afaforsakring.se  Vi kontrollerar om ni hör till de företag och organisationer som kan använda IA-systemet. Om ni gör det, skapar vi ett testkonto åt er så att ni har möjlighet att se om systemet motsvarar era behov. När ni har bestämt er för att använda IA-systemet skickar ni in underskrivet avtal. Då får ni ett aktivt konto med tillgång till all funktionalitet och IA-appen.

När ni har fått inloggningsuppgifter följer ni steg för steg Kom i gång med IA-dokumentet . Läs gärna också igenom Införandeplan för IA-systemet innan ni börjar konfigurera systemet.

Det skiljer sig från företag till företag, därför kan vi inte ge något riktvärde. Ta gärna hjälp av infomaterialet Införandeplan för IA-systemet som visar hur införandet kan gå till.

Viktigt är att välja lämpliga personer som IA-administratörer (Superanvändare). De behöver både ha förståelse för hur er organisation fungerar och lätt för att lära sig nya IT-system. Dessutom behöver de ha en bra kommunikation med de personer som ska använda systemet i vardagen (bl.a. chefer och skyddsombud). 

IA-systemet är ett webbaserat system och det krävs därför ingen fast installation på era datorer. Det krävs heller ingen insats från er IT-avdelning för att komma igång med systemet, men det är bra om IT-avdelningen involveras i införandet. Vill ni använda er av IA-systemets import- och exporttjänster eller Single Sign-On (SSO) behöver er IT-avdelning hjälpa till med det.

Vi rekommenderar att ni använder den senaste versionen av någon av dessa webbläsare för våra internettjänster:

Våra sidor och e-tjänster fungerar också i många andra webbläsare men vi har tyvärr ingen möjlighet att ge tekniskt stöd vid eventuella problem när ni använder andra webbläsare än de ovan angivna.

IA-systemet är främst utvecklat för att hantera avvikelser inom arbetsmiljö men kan även användas inom områdena kvalité, miljö, egendom, säkerhet samt för att fånga upp förbättringsförslag. 

Bransch, företag och organisationer

Eftersom alla branscher har olika risker anpassas riskspråket i IA-systemet till varje bransch. Detta görs i samarbete mellan AFA Försäkring och representanter för branschen. 

Alla branscher kan använda IA-systemet. Här kan du se de branscher som använder systemet idag och har ett branschanpassat system: www.afaforsakring.se/forebyggande/ia/branscher/
Tillhör ni inte någon av de listade branscherna kan ni ändå använda IA-systemet.

Alla företag och organisationer som har tecknat arbetsskadeförsäkringen (TFA, TFA-KL) kan använda IA-systemet.

Kontakt

Om ditt företag eller din organisation redan är ansluten till IA-systemet vänder du dig med dina frågor till IA-administratören (Superanvändaren) på ditt företag/i din organisation. Du kan också klicka på knappen Hjälp i systemet. Där finns manualer, presentationer och guider där du kan hitta svaren på många frågor.

Om ditt företag/din organisation inte är ansluten till IA-systemet, skickar du din fråga till iasupport@afaforsakring.se