maria madin på kommunal i sundsvall

Maria Wadin känner att hon kan göra mycket nytta genom att sprida kunskap bland Sundsvalls kommuns anställda kring kollektiv­avtalade för­säkring­ar och hon har redan sett till att kollegor och bekanta har fått ersättning.

Olyckan väckte intresse att informera om för­säkring­ar

Tidning - Trygg på jobbet

När Maria Wadin drabbades av en arbetsskada fick hon lösa allt själv kring sina rättigheter. I dag hjälper hon andra att få rätt ersättning från de kollektiv­avtalade för­säkring­arna.

Trygg på jobbet, oktober 2023.

Det har gått några år sedan den olycksaliga morgonen en kall januaridag. Men Maria Wadin känner fortfarande av skadan som hon ådrog sig i vänster arm den dagen. Efter några dagars blidväder frös det på under natten och ett tunt lager pudersnö la sig ovanpå isen på hennes uppfart utanför villan i Sundsvall. Maria Wadin började tidigt denna dag och skulle bara sopa av bilen innan hon for till jobbet. Men då tappade hon fotfästet i halkan och föll över sin vänstra arm.

– Jag blev liggande en stund för det gjorde riktigt ont. Men eftersom jag kunde röra på fingrarna tänkte jag att inget kunde vara brutet i alla fall.

Jag tycker det är väldigt olyckligt att vissa missar sin ersättning och att andra anlitar olika privata bolag som ska hitta försäkringspengar åt dem och då tar en stor del av ersättningen.

Maria Wadin

Trots den intensiva smärtan i handleden satte hon sig bakom ratten och körde till jobbet, även om det var svårt att använda handen. Kollegorna fick höra om fallet och när de märkte vilken smärta hon kände och såg den begynnande svullnaden var det en av kockarna på förskolan som körde in Maria till akuten.

– Jag var inte den enda som hade halkat den här morgonen. Det var fullt kaos på sjukhuset, men så småningom blev jag undersökt och röntgad. Men det värsta var själva gipsningen.

För det visade sig att ett ben i underarmen, strålbenet, var brutet. För att kunna gipsa behövde det först sträckas ut. Två personer drog ut Marias arm för att skelettet skulle hamna rätt. Det var mycket smärtsamt och smärtan satt kvar under en längre tid. Som barnskötare på en småbarnsavdelning säger det sig självt att Maria var tvungen att vara sjukskriven. Blöjbyten och vinterkläder var omöjligt att klara med en bruten och gipsad arm. Efter fem veckor i gips kunde hon börja jobba halvtid igen, men med mer administrativa uppgifter. Först i maj var hon tillbaka på full tid.

– Det var jobbigt att vara sjukskriven och perioden med gips var ganska tuff. Jag klarade inte de enklaste uppgifter själv så det var tur att min sambo kunde hjälpa mig så mycket. Han fick göra det mesta hemma.

Skadan räknas som färdolycksfall

Ganska direkt efter olyckan var det någon liten klocka som ringde om att det här skulle kunna räknas som en arbetsskada trots att det skedde på uppfarten hemma. Efter lite googlande hamnade Maria på Afa Försäkrings webbplats och hon hade inga problem med att lista ut hur hon skulle göra för att anmäla sin skada.

Den räknades som ett färdolycksfall och det tog inte lång tid innan hon fick ersättning för diverse direkta kostnader hon haft i samband med olyckan: akutavgiften, resekostnader, läkemedel med mera ersattes direkt med cirka 2000 kronor. Eftersom hon var sjukskriven längre än 90 dagar fick hon också ersättning genom sjukförsäkringen från Afa För­säkring. Något år senare gjordes en uppföljning av hennes ärende och det konstaterades att skadan har gett henne vissa lindriga men för livet. Hon blev därför ersatt för invaliditet av den lägsta graden: tre procent. Dessutom har Maria blivit ersatt för sveda och värk samt för framtida kostnader. Sammanlagt har hon fått närmare 45 000 kronor från Afa För­säkring efter olycksfallet.

– Det betyder väldigt mycket. Det kostar mycket att bli sjuk, samtidigt som man tappar i inkomst.

Cheferna hade ingen koll

Maria har också sig själv att tacka för att hon fick sin ersättning. Om hon inte själv hade undersökt sina rättigheter hade det troligtvis inte blivit någon ersättning alls. Ingen av hennes chefer hade nämligen koll på att hon var försäkrad för detta genom sitt kollektiv­avtal.

– Jag har varit fackligt engagerad länge, men efter det som hände mig har mitt engagemang bara ökat. Jag är nu huvudskyddsombud via Kommunal och kommer att jobba fackligt fyra dagar i veckan i höst. Jag har också blivit försäkrings­informatör via Afa För­säkring.

Maria känner att hon kan göra mycket nytta genom att sprida kunskap bland Sundsvalls kommuns anställda kring kollektiv­avtalade för­säkring­ar och hon har redan sett till att kollegor och bekanta har fått ersättning.

– Bland annat har jag hjälpt en bekant som visade sig ha rätt till 97 000 kronor i efterhand. Det är väldigt mycket pengar.

Det som driver Maria är att många chefer inte har koll på de anställdas rättigheter. Då är det lätt hänt att man missar de kollektiv­avtalade för­säkring­arna.

– Det är inte alls svårt att anmäla till Afa För­säkring. Men man måste känna till att de finns. Jag tycker det är väldigt olyckligt att vissa missar sin ersättning och att andra anlitar olika privata bolag som ska hitta försäkringspengar åt dem och då tar en stor del av ersättningen. Det ger mig väldigt mycket att kunna hjälpa andra med detta. Och att kunna jobba fackligt med arbetsmiljöfrågor är stimulerande.

Text: Per Cornell
Foto: Pär Olert

Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, oktober 2023. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.

Så fungerar TFA

• Vid olycksfall i arbetet, eller vid olyckor till eller från jobbet som beror på en kortvarig, ovanlig och oförutsedd händelse som fall, benbrott eller skärskador.

• Den gäller också vid olyckor som sker vid hemarbete om den har samband med själva arbetet.

• Vid arbetssjukdom som beror på något skadligt i arbetsmiljön under en längre tid som påverkar hälsan. Exempelvis tungt arbete, buller eller farliga ämnen

Mer innehåll från Trygg på jobbet

Omslag till tidningen Trygg på jobbet

Trygg på jobbets artikelarkiv

Här hittar du alla artiklar från tidningen Trygg på jobbet som vi även publicerat här på webben.