ica-handlare carl-johan winblad och medarbetaren madicken elofsson utanför butiken i östersund

Ica-handlare Carl-Johan Winblad och medarbetaren Madicken Elofsson utanför butiken i Östersund.

Hot och våld – vardagsmat i många butiker

Tidning - Trygg på jobbet

Hot, våld och trakasserier är vardag för många som arbetar inom handeln. Ica Nära i Blå Center i Östersund är inget undantag. Handlaren Carl-Johan Winblad och hans personal stöter så gott som dagligen på tjafs och hårda ord på sitt jobb.

Trygg på jobbet, oktober 2023.


Klockan närmar sig 22.00 en regnig tisdagskväll i början av oktober. Det börjar bli dags att stänga kvartersbutiken Ica Nära Blå Center i Odenslund för dagen.

I kväll är det 20-åriga Madicken Elofsson som jobbar tillsammans med en jämnårig kollega. När de två ska stänga och låsa butiken dröjer sig en berusad äldre herre kvar och vill inte gå. Han tjafsar och ska flirta med tjejerna. Madicken säger åt honom att de stänger men han blir irriterad och börjar svära och bete sig illa. Ilskna ord flyger i luften men till slut lommar han i väg när Madicken Elofsson och hennes kollega båda säger till honom på skarpen.

– Det är ju inte värsta grejen och jag är inte så jättekänslig. Man lär sig att ta det och för det mesta är det bara att säga till personerna att gå så gör de det. Men ibland kan de börja svära, bråka och kalla oss äckliga och då måste man hjälpas åt för att få ut dem. I värsta fall får vi ringa polisen, säger Madicken Elofsson, som har jobbat extra i butik sedan gymnasiet och nu jobbar heltid i butiken.

Många unga drabbas

Butiken ligger i bostadsområdet Odenslund i utkanten av Östersund och här jobbar cirka 25 personer. Kunderna är en blandning av folk som bor i området: många ensamstående men även barnfamiljer och äldre, och många är stammisar. Tyvärr gäller det även de personer som inte alltid beter sig och som återkommande kan dyka upp i butiken för att stjäla varor eller ”bara” vara otrevliga och hotfulla mot personalen.

– Sånt där händer flera gånger i veckan. Man vänjer sig, säger Madicken Elofsson.

Att våld, hot och trakasserier tyvärr är vardagsmat för personer som arbetar i handeln bekräftas i en rapport från Afa För­säkring från maj 2023. Dessa typer av olyckor står för en femtedel av de allvarliga arbetsolycksfallen i handeln. Många som drabbas är unga.

– Det är bedrövligt och otroligt frustrerande att det ska vara så här. Vi har varit hyfsat förskonade från tyngre grejer som rån och större stöldligor men det räcker gott med de problem vi har i form av stölder och trakasserier mot personalen, säger Carl-Johan Winblad, Icahandlare och Madicken Elofssons chef.

Det är bedrövligt och otroligt frustrerande att det ska vara så här.

Carl-Johan Winblad, Icahandlare

Många i hans personalstyrka är yngre och jobbet i butiken är deras första riktiga.

– Jag är stolt över att kunna erbjuda unga människor ett jobb med så fina karriärmöjligheter som inte kräver en eftergymnasial utbildning. Men med tanke på problemen vi har i branschen är det bekymmersamt, för om jag inte kan ge min personal en trygg arbetsplats så riskerar jag att inte kunna behålla dem och min personal är det viktigaste jag har, säger Carl-Johan Winblad.

Han får medhåll av Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.

– I en undersökning bland våra medlemmar svarade 40 procent att de har problem att anställa och behålla personal som en direkt konsekvens av dessa problem. Har man en brottsutsatt butik vill personalen kanske inte vara kvar och man kan tvingas ta in extra bevakning, ändra sina öppettider eller ha mer bemanning än vad som egentligen krävs.

Sådana åtgärder är förstås dyra för handlarna.

– Det blir en jättekostnad. Vi beräknar att det kostar handeln 25 miljarder kronor om året, där 8,5 miljarder är externt svinn och resten är brottsförebyggande åtgärder, säger Nina Jelver.

Men det värsta är förstås ändå de konsekvenser det får för arbetsmiljön.

– Den situation vi ser ute i handeln i dag, där tröskeln har blivit betydligt lägre för vad gärningspersoner tycker att de kan göra, är helt oacceptabel. Det uttalas hot och det har hänt att någon väntat utanför på personalen vid stängning. Vilken annan arbetsplats skulle acceptera en arbetsmiljö där man blir spottad på eller där någon är hotfull eller oförskämd mot en på jobbet? säger Nina Jelver.

Speciella säkerhetsrutiner ska följas

Även om Carl-Johan Winblads butik har varit förskonad från grövre incidenter så är det mer än nog med de problem de ändå har.

– Vi ligger bara 500 meter från stadens polisstation, kanske är det en avskräckande faktor när det kommer till rån, säger han med ett snett leende och fortsätter sen med mer allvar i rösten:

– Men det är förstås inte alls bra när det uppstår situationer där min personal måste avvisa personer som inte vill betala för sig, är hotfulla eller gör ofredanden. Det är helt oacceptabelt, ändå händer det varje vecka.

Som handlare och chef har han tagit fram speciella säkerhetsrutiner för sin personal, som ska följas om något händer.

– Grundregeln är att varor eller pengar aldrig är värda att försvara med sitt eget liv och att man alltid lugnt ska lämna över det förövaren vill ha och samtidigt försöka lägga märke till tidpunkt och signalement och se till att larma så fort som möjligt. Sen har vi även tekniska hjälpmedel som kameror och larm förstås, säger Carl-Johan Winblad.

Vilken annan arbetsplats skulle acceptera en arbetsmiljö där man blir spottad på eller där någon är hotfull eller oförskämd mot en på jobbet?

Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.

Om det sker något mer allvarligt har butikens ansvariga alltid en debriefing med personalen och går igenom det som hänt, vad man kan lära av det och om det behövs ytterligare hjälp till den som drabbats.

20-åriga Madicken Elofsson tar trots allt sin arbetssituation med ro, kanske tack vare att hon är en person som inte jagar upp sig i onödan, resonerar hon.

– Jag känner mig inte otrygg på jobbet och går inte runt och oroar mig för att något värre, som ett rån, ska hända. Men visst kan man tänka på det någon gång ibland, säger Madicken och tillägger:

– Men jag har kollegor som tycker det är lite värre och som tar åt sig när någon kund är jobbig och hotfull.

"Jag ger inte upp"

Handlaren Carl-Johan är frustrerad över situationen och påpekar att det är ett större samhällsproblem som vi måste få bukt med.

– Som jag ser det är det ett problem för hela samhället att det är i princip gratis att starta sin kriminella bana eftersom ingenting händer förrän du kommer upp till ett straffvärde på ett år eller mer. Många av de brott som sker i våra butiker har lägre straffvärde än så.

Men trots den stora frustration han känner finns det hopp hos Carl-Johan Winblad.

– Jag tror tyvärr inte att vi har sett kulmen på den här utvecklingen än. Men med det sagt så älskar jag ju mitt yrke och att få se människor utvecklas och växa. Det vill jag fortsätta med, så jag ger inte upp.

Text: Karin Cedronius
Foto: Sandra Lee

Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, oktober 2023. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.

Hot, våld och rån i handeln

  • Inom handeln är det vanligare än inom andra yrkesgrupper att hot, våld och rån är orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall.

  • En femtedel av de allvarliga arbetsolycksfallen i handeln beror på hot, våld och rån.

  • Medelåldern hos dem som drabbas är lägre än i andra branscher. 61 procent av de drabbade är mellan 16 och 35 år

  • Det vanligaste brottet är att bli hotad vid rån och näst vanligast är rånmisshandel.

  • Statistiken har ett stort mörkertal eftersom många ”mindre allvarliga” hot och trakasserier aldrig anmäls.

Källor: Afa För­säkring och Svensk Handel

Kvinna sitter med händer i knät

Ny rapport om hot och våld på arbets­marknaden

Var tionde arbetsolycksfall orsakas av hot och våld. Kvinnor drabbas oftare än män och unga råkar oftare ut för rån. Risken att utsättas för hot eller våld har minskat för bland andra kriminalvårdare och lokförare. Det visar Afa Försäkrings nya statistik­rapport som presenterades den 11 december.