Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden

Håll dig uppdaterad om vad som händer inom vårt försäkringsområde. Vi rapporterar också om andra närliggande områden, exempelvis vad som händer inom socialförsäkring och arbetsmiljö.

Nyhetsbrevet är gratis och skickas ut cirka 6-8 gånger per år.

Prenumerera på nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden

Få koll på det senaste inom vårt eget och närliggande forskningsområden. Nya rön, analyser och statistik direkt i din mejlbox.

Din information har skickats

Din e-postadress lagras för att löpande kunna skicka information du har valt att prenumerera på. I samtliga utskick medföljer en länk där du kan avsluta din prenumeration. Mer information om hur Afa Försäkring hanterar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har finns under Personuppgifter.

Läs det senaste och tidigare nyhetsbrev:

Afa Försäkring

Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, januari 2022

Virtuellt kontorsarbete, förebyggande av återfall i utmattningssyndrom och politisk styrning av arbetsmiljö och hälsa. Det är ämnena för tre av de nio forsknings­projekt som beviljats närmare 25 000 000 kronor av Afa Försäkring i årets tredje anslagsomgång.

Afa Försäkring

Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, december 2021

Afa Försäkring och Arbetsmarknadsdepartementet arrangerar fyra seminarier om särskilt prioriterade områden i regeringens arbetsmiljöstrategi. Seminarium fyra handlade om hur man uppnår ett arbetsliv utan brott och fusk. – Arbetslivskriminalitet är ett växande problem i samhället och omfattar till exempel överträdelser av arbetsmiljöregelverket, överträdelser av skattelagstiftning och viss välfärdsbrottslighet. Vi kan inte tillåta en situation där seriösa företag som följer reglerna konkurrera...

Afa Försäkring

Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, november 2021

Virtuellt kontorsarbete, förebyggande av återfall i utmattningssyndrom och politisk styrning av arbetsmiljö och hälsa. Det är ämnena för tre av de nio forsknings­projekt som beviljats närmare 25 000 000 kronor av Afa Försäkring i årets tredje anslagsomgång.

Afa Försäkring

Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, oktober 2021

Att skapa friska arbetsplatser är en viktig del för att förebygga ohälsa och ska vara en central del i det dagliga arbetsmiljö­arbetet. Arbetsmarknadsdepartementet bjuder tillsammans med Afa Försäkring in till digitala seminarier som fördjupar sig i arbetsmiljöstrategin. Det tredje seminariet handlade om tryggt arbetsliv. Här nedan finner du en filmupptagning från seminariet.

Afa Försäkring

Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, september 2021

Höjda ersättningsnivåer och justerade regelverk. Den 21 september arrangerade Afa Försäkring ett digitalt seminarium där socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi berättade om förslag i regeringens budgetproposition och framtidsspanade om socialförsäkringen ur olika perspektiv. Se filmupptagningen från seminariet nedan.

Afa Försäkring

Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, maj 2021

Afa Försäkrings årliga rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro är Sveriges mest omfattande rapport inom området. Antalet allvarliga arbetsolycksfall ökade något 2019 och det finns stora skillnader i olycksrisk mellan yrkesgrupper. Statistiken visar också att risken för långvarig sjukfrånvaro är lägst i Stockholms län och högst i Gävleborgs län.

Afa Försäkring

Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, april 2021

Alla har rätt till en trygg och säker arbetsmiljö̈. Att skapa friska arbetsplatser är en viktig del för att förebygga ohälsa och ska vara en central del i det dagliga arbetsmiljö­arbetet. Regeringen har tagit fram en ny arbetsmiljöstrategi i dialog med arbetsmiljömyndigheter och arbets­marknadens parter. Afa Försäkring och Arbetsmarknadsdepartementet arrangerar fyra fördjupningsseminarier om regeringens arbetsmiljöstrategi under året. Det första hölls nyligen och handlade om vad som krävs för...

Afa Försäkring

Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, mars 2021

Huvud, axlar, knä och tå – så skadar man sig på jobbet är en ny rapport från Afa Försäkring där vi fördjupar oss i vilka skillnader som finns mellan olika yrken, kön och åldersgrupper när det gäller var på kroppen man skadar sig efter ett allvarligt olycksfall som skett på jobbet.

Afa Försäkring

Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, februari 2021

Under pandemin har många jobbat på distans och intresset för arbetsmiljöfrågor har ökat. Samtidigt har regeringen arbetat med en ny arbetsmiljöstrategi i dialog med arbetsmiljömyndigheter och arbets­marknadens parter. Nyligen presenterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark den nya strategin vid ett digitalt seminarium på Afa Försäkring.

Afa Försäkring

Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, januari 2021

Inom ramen för Afa Försäkrings forskningsområden arbetsmiljö och hälsa, satsar arbets­marknadens parter på forskning kring effekterna av den pågående pandemin. Under 2020 beviljades 37 projekt, som rör covid-19, finansiering om totalt 97 miljoner kronor. Forskarna kommer att titta på covid-19 och dess effekter på arbetsmiljö och hälsa ur en mängd olika infallsvinklar.