Två män med mätinstrument längs en motorväg

Foto: Most Photos

8maj

Hur kan man förebygga yrkesrelaterad hudcancer

FrukostseminariumDigitalt och på plats
Onsdag 8 maj 2024 klockan 09.00–10.00

Anmäl dig senast:
  • 7 maj för att delta digitalt.
  • 6 maj för att delta på plats.

Solens strålning är den viktigaste riskfaktorn för yrkesrelaterad hudcancer. Tak eller skärmar som skuggar, täckande kläder och bredbrättade hattar kan ge ett gott skydd. Frukostseminariet den 8 maj handlar om hur man kan förebygga yrkesrelaterad hudcancer.

Trots förebyggande insatser så är malignt melanom den snabbast ökande cancerformen i befolkningen och orsaken anses vara UV-strålning från solen och den ökande användning av solarier.

Sambandet mellan malignt melanom och utomhusarbete är något osäkert medan sambandet med skivepitelcancer är välkänt sedan många år. Tidigare var vissa kemikalier en viktig orsak till yrkesrelaterad hudcancer, men idag är UV-strålning från solen i fokus.

Rapporten beskriver ökningen av hudcancer i Sverige, kunskap om vad som man idag vet om varför yrkesrelaterad hudcancer uppkommer.

Genom bättre förebyggande åtgärder är kemikalier, till exempel sot eller oljor, som orsak till yrkesrelaterad hudcancer idag mycket sällsynt. Kunskapsläget när det gäller om solskyddsmedel ger ett gott skydd bedöms otillräckligt för att rekommendera användning vid utomhusarbete i Sverige.

Rapporten finns att läsa

Rapporten är publicerad i tidskriften Arbete och Hälsa.

En sammanfattning av rapporten

Rapporten Arbetsrelaterad hudcancer

Datum och tid

Onsdag 8 maj kl. 9.00–10.00. För dig som deltar fysiskt på plats serveras fika från kl. 8.30.

Detta är ett hybridseminarium där du kan välja att antingen delta digitalt via livesändning eller att vara fysiskt på plats i Hörsalen hos Afa För­säkring på Klara Södra kyrkogata 18, Stockholm.

Anmälan

Vill du delta på plats behöver du anmäla dig senast den 6 maj. Om du vill delta digitalt är sista anmälningsdag den 7 maj.

Medverkande

Professor Bengt Järvholm

Professor Olle Larkö

Moderator Maria Schütt, Forskningsekreterare FOU-avdelningen, Afa För­säkring

Har du frågor? Kontakta oss

Frågor om seminariet: afaseminarier@afaforsakring.se

Läs om våra andra evenemang

Kalender

Seminarier och evenemang

Vi arrangerar seminarier och evenemang om arbetsmiljö, hälsa i arbetslivet och frågor som rör kollektiv­avtalad för­säkring och socialförsäkring.

Bengt Järvholm, prof. i yrkes- och miljömed, Maria Albin, prof. i arbets- och miljömed, Göran Kecklund, prof. i psykobiologisk sömnforskning, Lisbeth Slunga Järvholm, docent i yrkes- och miljöm, och Eva Vingård, prof. emerita i arbets- och miljömed.

Tidigare evenemang

Här hittar du vårt arkiv av tidigare seminarier, webbinarier och evenemang.