Foto: Johnér Bildbyrå
Webbinarium: Arbetsmiljön under covid-19
Det svenska intresset för digitalisering har underlättat distansarbete under pandemin. För chefer kan det vara en utmaning att leda via digitala verktyg och att ansvara för medarbetarnas arbetsmiljö när de jobbar hemma. Det berättade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark den 2 oktober vid ett digitalt seminarium på Afa Försäkring.
Video: Arbetsmiljön under covid-19
Klicka på bilden för att se en filmupptagning av seminariet. Längd: 54:59.
Seminariet inleddes av Susanna Stymne Airey, chef för enheten Förebygga på Afa Försäkring. Därefter välkomnades arbetsmarknadsminister Eva Nordmark av moderatorn Ellinor Persson. Som avslutning tillkännagavs mottagaren av 2020 års postdoc-stöd.
– Det är väldigt inspirerande att höra om så mycket gott som görs av Afa Försäkring, vikten av ny forskning och ny kunskap, till exempel när det gäller covid-19 och hur det påverkar vår arbetsmiljö. Men också insikten om hur viktiga parterna på svensk arbetsmarknad verkligen är i att forma vårt arbetsliv och framtidens arbetsmarknad, sa Eva Nordmark.
– Vi ser att pandemin kommer att fortsätta påverka både de som jobbar hemma och de som fortfarande går till jobbet. Många av oss har behövt ställa om till digitalt arbete med Teams, Skype, Zoom och allt vad det heter. Sverige ligger långt fram i digitaliseringen och det har gett oss fördelar om man jämför med många andra länder som befinner sig i samma situation.
Utmaningar med distansarbete under pandemin
Susanna Stymne Airey berättade om hur arbetsgivaren kan fortsätta ta sitt ansvar för arbetsmiljön och säkerställa en god arbetsmiljö på distans.
– Man kan fotografera arbetsmiljön och säkerställa att man har olika verktyg. Man kan också mäta ljuset på platsen där man arbetar. Det blir viktigare att ha en konstant dialog mellan chef och medarbetare. Alla måste ta ett arbetsmiljöansvar i det här. Även medarbetare kan hjälpa varandra, sa hon.
Eva Nordmark tog upp utmaningar som det omfattande distansarbetet innebär.
– Cheferna har en utmaning i att leda via de digitala verktygen. Man har ett fortsatt arbetsmiljöansvar och det är svårare att märka på distans hur medarbetarna mår. Vi måste verkligen engagera oss här, sa hon.
Ny arbetsmiljöstrategi och särskilda informationsinsatser
Regeringen håller på att ta fram en ny arbetsmiljöstrategi i dialog med arbetsmarknadens parter och berörda myndigheter.
– Jag ser att frågan om coronavirusets påverkan på arbetsmiljön kommer att vara en viktig del i den här strategin, sa Eva Nordmark.
Dessutom har regeringen beslutat att ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att utföra särskilda informationsinsatser. Det handlar om att höja kunskapen om risker när det gäller den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön, till följd av covid-19.
– Vi vill höja kunskapen om riskerna i rådande pandemi, med fokus framför allt inom vård och omsorg, sa Eva Nordmark.
Seminariet avslutades med en frågestund.
Årets postdoc-stöd till forskning om arbetsförmåga vid ljudkänslighet
Efter frågestunden presenterade Susanna Stymne Airey mottagaren av AFA Försäkrings postdoc-stöd på två miljoner kronor. Sofie Fredriksson, medicine doktor och legitimerad audionom vid Göteborgs universitet, tilldelas 2020 års stöd för att studera hur ljudkänslighet och ljudtrötthet påverkar arbetsförmågan och identifiera åtgärder som underlättar fortsatt arbete.
– Det var ett helt fantastiskt besked, sa Sofie Fredriksson.
Text: Johanna Löwendahl