Prova-på-webbinarium – så kan fallträning minska fallolyckor på jobbet

Fallolyckor är Sveriges vanligaste arbetsplatsolycka och varje år inträffar cirka 11 000 fallolyckor på arbetstid. Den 4 oktober bjöd Svenska Judoförbundet och Afa Försäkring in till ett kostnadsfritt webbinarium och prova-på-tillfälle om det beforskade träningsprogrammet Judo4Balance, en beprövad metod som kan förebygga fallolyckor och öka tryggheten på jobbet.

Foto: YMR/Le Studio.

Ladda ner ppt-presentationen från hela webbinariet här.

Statistik om fallolyckor på jobbet

Webbinariet inleddes med att Eva Hytönen, projektledare på Afa Försäkring, delade med sig av den senaste statistiken när det gäller fallolyckor på svenska arbetsplatser.

Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan. Varje år inträffar cirka 11 000 fallolyckor på arbetstid. Risken att drabbas av en fallolycka ökar med åldern.

Yrkesgrupper som drabbas

Inom vissa yrkesgrupper är fall mer vanligt. Det totala antalet fallolyckor av typen fall i samma nivå för kvinnor, är högst i yrkesgrupperna: undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter, barnskötare, förskollärare och fritidspedagoger, städare och fönsterputsare och lärare och skolledare. 

För män inträffar flest olyckor på grund av fall i samma nivå bland betong­, bygg- och anläggningsarbetare, yrkesförare, metallarbete, övrigt industriellt arbete och fastighetsskötare, expiditionsvakter och renhållningsarbetare.

Se ett kort filmklipp som visar hur ett fall kan gå till: Alla kan falla - på förskolan - YouTube

alla_kan_falla_forskola.JPG

Så förhindrar judons fallträning fallolyckor och minskar risken att skadas vid fall på arbetet

Karin Strömqvist Bååthe, projektledare vid Svenska Judoförbundet, berättade om det särskilt framtagna träningsprogrammet Judo4Balance, som kan genomföras såväl direkt på arbetsplatsen som digitalt. Maria Huglen, biträdande projektledare och licensierad instruktör för Judo4Balance vid Svenska Judoförbundet, berättade om praktiska erfarenheter på arbetsplatser.

Forskning visar att det judoinspirerade träningsprogrammet gör skillnad

Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi, Medicinsk vetenskap och forskare vid Högskolan Dalarna, berättade om resultaten från forskningsstudier som gjorts under fallträningsprojektets gång. Resultaten är tydliga och visar att den judoinspirerade fallträningen gör stor skillnad och kan förebygga fallolyckor.

Se ett nyhetsinslag från TV4:s program Efter fem, där en deltagare från fallträningen berättar om hur träningen gjort skillnad för honom: Judoträning ger fallträning till skogsarbetare (tv4play.se)

TV4_efter_fem.JPG

Prova-på fallträning

Webbinariet och prova-på-tillfället var öppet för alla företag, organisationer, kommuner och regioner som har kollektivavtalad försäkring hos Afa Försäkring. Deltagarna fick prova på delar av fallträningsprogrammet online under ledning av licensierade instruktörer. Webbinariet gästades av 45 deltagare.

Läs mer om samarbetsprojektet som syftar till att minska fallolyckor i svenskt arbetsliv.
Mer info på Svenska Judoförbundets webb: judo.se/fallprevention/fallkompetens
Mer info på Afa Försäkrings webb: afaforsakring.se/fallkompetens