På afaforsakring.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor Jag förstår
Kollektivavtalade försäkringar
Vid fyra olika tillfällen under våren 2020 arrangerar AFA Försäkring heldagsseminarier gemensamma för arbetsgivare och fackliga representanter. Dagarna riktar sig till anställda inom kommuner och regioner som arbetar med arbetsmiljö, personal- eller försäkringsfrågor. Även journalister med intresse för att bevaka frågorna är välkomna.
Att tidigt uppmärksamma varningssignaler på ohälsa bland medarbetare kan förhindra utveckling av sjukdom och sjukskrivning. Vid ett seminarium på AFA Försäkring nyligen presenterade Therese Eskilsson, forskare vid Umeå universitet, hur en strukturerad dialog mellan arbetsgivare och medarbetare kan främja återgång i arbete vid psykisk ohälsa.
AFA Försäkring satsar nu, på uppdrag av arbetsmarknadens parter inom kommun- och regionssektorn, 37 miljoner kronor på nio forskningsprojekt om digitaliseringens effekter på arbetsmiljön. Forskningsprogrammet syftar till att öka förståelsen av digitaliseringens effekter på arbetsmiljö och hälsa för anställda inom kommun- och regionsektorn samt tillvarata nyttan och främja utvecklingen av digitaliseringen.
Idag gästade representanter för AFA Försäkring riksdagens arbetsmarknadsutskott för att dela med sig av den senaste statistiken ur den årliga rapporten "Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro, 2019".
Nu har snö och is lagt sig på många gator runtom i landet och under måndagen utfärdade SMHI klass-1 varning för plötslig ishalka i 24 distrikt. Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan och antalet arbetsolycksfall utomhus ökar varje år när halkan slår till. Många drabbas, men skadorna till följd av fall kan bli färre och mindre allvarliga för den som tränar upp sin fallkompetens. Med hjälp av fallträning vill AFA Försäkring och Svenska Judoförbundet öka medvetenheten på arbetsplatser i riskzonen.
AFA Försäkring släpper en ny statistikrapport som beskriver sjukfrånvaro och arbetsskador i gruppen 56–64 år. Den innehåller information om diagnoser och risk för långvarig sjukfrånvaro för personer som är 56+ och hur deras sjukskrivningsmönster skiljer sig från 26–55 åringarnas. Rapporten presenteras den 28 november.
Kollektivavtalade försäkringar är en av de vanligaste anställningsförmånerna i Sverige. 9 av 10 personer är idag försäkrade genom jobbet och omfattas av minst en av de försäkringar AFA Försäkring administrerar, men många vet inte vilket försäkringsskydd de har. Vid ett seminarium nyligen presenterades översiktligt de försäkringsskydd som gäller för olika sektorer på svenska arbetsmarknad.
Byggindustrin startar en anläggning där byggjobbare ska kunna öva på att arbeta säkert och därigenom minska risken för olyckor. Forskaren Jan Johansson vid Luleå tekniska universitet tilldelas 3 277 000 kronor av AFA Försäkring för att genom en kartläggning av forskning på området och säkerhetsarbetet i svensk byggbransch tillföra anläggningen en god säkerhetskultur.
Psykisk ohälsa är idag en av de vanligaste orsakerna till sjukfrånvaro och beror ofta på stress och sömnbesvär. Forskaren Maria Nordin vid Umeå universitet tilldelas 4 000 000 kronor av AFA Försäkring för att utveckla en vetenskaplig modell som ska förklara dessa samband och utvärdera en förebyggande stress- och sömnskola.
Psykiska diagnoser är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro i samtliga län. Det visar en ny statistikrapport från AFA Försäkring, som jobbar med att ta fram statistik från sin skadedatabas för att bidra i arbetet med att förebygga arbetsskador och ohälsa.