Hårda fakta och mjuka fall: så förebygger vi Sveriges vanligaste arbetsskada

2019-06-28 07:00

Att falla är den vanligaste orsaken till allvarliga arbetsolyckor och varje år skadas tusentals personer på sin arbetsplats på grund av fall. Olyckorna leder till personligt lidande och höga samhällskostnader. Hur kan vi undvika skador genom att falla rätt? Genom ett samverkansprojekt arbetar AFA Försäkring tillsammans med Svenska Judoförbundet för att förebygga fallolyckor på arbetsplatser och den 3 juli arrangeras ett seminarium på temat i Almedalen.

Foto: Anna Rut Fridholm

– Genom vårt samarbete vill vi bidra till ökad trygghet på arbetsplatser genom utbildning och kunskap i fallteknik. Fallträningen syftar till större personlig trygghet, färre sjukskrivningar och minskade vård- och rehabiliteringskostnader för både arbetsgivare och samhället i stort. Målgrupper för satsningen är personer på arbetsplatser som omfattas av kollektivavtalade försäkringar, säger Frida Winnerstig, projektledare på AFA Försäkring.

Bra fallteknik kan förebygga skador

Inom judon finns träningsformer för fallteknik som kan göra individer mer fallkompetenta. När fallet är ett faktum är det bra att ha rätt teknik för att landa rätt.

– Vi kan genom judon erbjuda fysisk träning av balans, explosiv styrka i muskler och träning i kroppsuppfattning. Fallkompetens minskar rädslan att falla, vilket i sin tur leder till mer avspända muskler och mindre fallbenägenhet, säger Kristiina Pekkola, förbundsordförande för Svenska Judoförbundet.

Forskning om samverkansprojektet presenteras

Inom ramen för samverkansprojektet genomförs även uppföljning av effekterna av fallträningen som sker genom satsningen. Michail Tonkonogi, professor i Medicinsk vetenskap vid Högskolan Dalarna, forskar på effekterna av fallkompetensprojektet.

På seminariet presenteras aktuell statistik, vetenskaplig kunskap om fall och praktiska övningar. Direkt efter finns möjlighet att prova på fallträning tillsammans med Svenska Judoförbundet.

Medverkande:
Michail Tonkonogi, professor medicinsk vetenskap, Högskolan Dalarna
Karin Strömquist Bååthe, verksamhetsutvecklare och Projektledare, Svenska Judoförbundet och Judo4Balance
Anna Weigelt, chef analysavdelningen, AFA Försäkring
Ellinor Persson, Moderator

Tid: 3 juli kl. 08.00, Klosterbrunnsgatan 3, Visby
Arrangör: AFA Försäkring, Svenska Judoförbundet

Mer info: Se hela programmet finns på www.almedalsverkstan.se

Kontakt: Frida Winnerstig, projektledare AFA Försäkring, 070-386 45 98, frida.winnerstig@afaforsakring.se 
Karin Strömqvist Bååthe, projektledare Svenska Judoförbundet, 073-089 61 62, karin.baathe@judo.se
Caroline Rylander, presschef AFA Försäkring: 070-815 49 05 caroline.rylander@afaforsakring.se