Västerbotten är Bästerbotten – digitalast i Sverige 2016

2017-03-28 07:00

För andra året i rad är Västerbotten det landsting som är mest digitalt när det gäller anmälningar kopplade till kollektivavtalade försäkringar. Det är AFA Försäkring som delar ut priset. På landstinget firade man stort med tårta.

Västerbottens arbete för ökad digitalisering av försäkringsanmälningar inleddes för ett par år sedan och gav resultat redan förra året. I år är framgången åter ett faktum:

– 94 procent av alla försäkringsärenden hanteras digitalt i Västerbotten, säger Benny Nyberg, kommunikatör på AFA Försäkring, som hållit i tävlingen och delar ut priset.

– Syftet med arbetet för ökad digitalisering och även med tävlingen, har varit att de att de som har rätt till ersättning från oss ska få den lättare, snabbare och säkrare. Priset vi delar ut är en stor pokal och ett diplom – och äran såklart, säger Benny Nyberg.

Per-Olof Adolfsson, pensions- och försäkringshandläggare på landstinget i Västerbotten berättar om varför de lyckats så bra med digitaliseringen:

– Det är ytterst få av våra anställda som vill fylla i pappersblanketter, de verkar tycka det är enklare med digital anmälan, säger Per-Olof Adolfsson, pensions- och försäkringshandläggare på landstinget.

Hur känns det att som landsting vinna priset Digitalast i Sverige två år på raken?
– Det är naturligtvis helt fantastiskt roligt. Vi är gladast över att våra medarbetare får det stöd de behöver för att så snabbt som möjligt få den ersättning de har rätt till. All rapportering går så mycket snabbare. Vi som jobbar med dessa frågor, såväl HR-administratörer, Försäkringsinformatörer som chefer, får mer tid över till andra viktiga frågor.

– Representanter från AFA Försäkring ska hjälpa oss att utvecklas vidare mot förbättring och förenkling. Det sker under mottot "Ingen ska gå miste om ersättning" som genomförs på uppdrag av arbetsmarknadens parter. Vi startar det arbetet i början av maj.

Hur firar ni vinsten?
– AFA Försäkring bjöd på tårta, vilket vi uppskattade mycket. Det blev stort firande med ett 50-tal personer. Kul att vi uppmärksammas för det arbete som lagts ner.

Mer information: Läs mer om Västerbottens arbete med digitala anmälningar i se mer info i Trygg på jobbet mars 2017, sid 12.
AFA Försäkring delar ut priset ”Digitalast i Sverige” även till den mest digitala kommunen. I år gick priset till Storfors kommun, se mer info i Trygg på jobbet, sid. 11.

Kontakt: Per-Olof Adolfsson, Västerbottens Läns Landsting: 090-785 90 30  perolof.adolfsson@vll.se 
Benny Nyberg, kommunikatör AFA Försäkring: 08-696 46 12, benny.nyberg@afaforsakring.se
Linda Harling, presskommunikatör AFA Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se

Digitalast kommuner och landsting 2016:

Landsting: Kommuner:
1. Västerbotten 94 % 1. Storfors 100 %
2. Halland 93 % 2. Vara 99 %
3. Skåne 91 % 3. Öckerö 98 %
4. Norrbotten 91 % 4. Askersund 98 %
5. Gävleborg 91 % 5. Arboga 98 %
6. Östergötland 89 % 6. Nordanstig 98 %
7. Jämtland 89 % 7. Åsele 97 %
8. Södermanland 89 % 8. Vännäs 97 %
9. Värmland 87 % 9. Nykvarn 97 %
10. V. Götaland 85 % 10. Lomma 97 %