Vad ska du forska om?

Tidning - Trygg på jobbet

Vi ställde ett par frågor till tre forskare som fått stöd inom FoU-programmet kring friskfaktorer inom kommuner och regioner.

Ur Trygg på jobbet juni 2024

Tina Sundelin om stress och återhämtning

Tina Sundelin, docent i psykologi vid Stockholms universitet, har fått 2.440.704 kronor i finansiering från Afa För­säkring för projektet "När är det bäst att stressa? Hur kommuner och regioner kan strukturera arbetsdagen för att främja återhämtning".

Det vi är intresserade av är om och hur de påverkas av när på dagen det är mest stressigt.

Vad ska du forska om?

– De yrkesgrupper som vi studerar har ofta en stressig arbetsvardag. Det vi är intresserade av är om och hur de påverkas av när på dagen det är mest stressigt. I så fall skulle det gå att optimera tajmingen av när de mest stressande arbetsuppgifterna utförs för att främja återhämtning och sömn.

Hur tar ni reda på detta?

– Vi har data från en treveckorsstudie bland 419 personer som är anställda inom vård och omsorg där de har fått skatta stress, sömn och återhämtning. Så vi har en stor mängd data att gå igenom.

– Det finns inte mycket forskning kring detta mer än att vi vet att det som händer under dagen påverkar oss. Vissa får till exempel svårare att sova om de tränar sent på kvällen. Så det ska bli väldigt intressant att se vad vi får fram. Kan vi visa att tajmingen för stressande uppgifter påverkar oss skulle det kanske vara möjligt att strukturera arbetsdagen för bättre återhämtning.

..............................

Jens Wahlström om organisationshälsa

Jens Wahlström, docent på institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, har fått 3.936.030 kronor i finansiering från Afa För­säkring för projektet "Mätbar ORganisationshälsa genom Friskfaktorer som leder till hållbar ARbetsmiljö – MORFAR-projektet".

Vi ska försöka mäta det vi kallar organisationshälsa i Borås stad.

Vad ska du forska om?

– Vi ska försöka mäta det vi kallar organisationshälsa i Borås stad och med det menar vi arbetsplatser som har en god arbetsmiljö och låg andel ohälsa. Förhoppningen är att vi ska kunna hitta vilka faktorer som skapar organisationshälsa och att insatser ska kunna göras på organisatorisk nivå.

Berätta lite mer om hur ni ska göra!

– Vår studie bygger vidare på en tidigare studie som Afa För­säkring har finansierat. Borås stad har använt sig av den forskningen i sina medarbetarenkäter under två år och det är tack vare det vi kan få fram data till vår forskning.

– Vi tror att många svar kring organisationshälsa finns i de medarbetarenkäter som de flesta organisationer har i dag. Med hjälp av dem kan en organisation få hjälp att prioritera hur man ska jobba med friskfaktorer på ett mer effektivt sätt.

..............................

Åsa Tjulin om att utforma attraktiva arbeten

Åsa Tjulin, docent i hälsovetenskap vid Mittuniversitetet, har fått 4.259.445 kronor i finansiering från Afa För­säkring för projektet "Nya perspektiv på framtidens hälso- och sjukvård – Hur utformas ett attraktivt arbete?"

Det vi vill ta reda på är vilka villkor som ska uppfyllas för att läkare och sjuksköterskor ska uppleva arbetet som attraktivt.

Vad ska du forska om?

– För en hållbar hälso- och sjukvård behövs arbetsplatser där sjukvårdspersonal trivs och vill jobba kvar, eftersom konkurrensen om arbetskraften med privata arbetsgivare är ett faktum.

– Det vi vill ta reda på är vilka villkor som ska uppfyllas för att läkare och sjuksköterskor ska uppleva arbetet som attraktivt. Handlar det om lön, kompetensutveckling eller en god arbetsmiljö?

Hur tar ni reda på detta?

– Det sker genom intervjuer med yrkesverksamma och studenter inom dessa två yrken. Studenterna hinner vi sedan följa under deras första år i yrket.

– När det gäller arbetsgivarna kommer vi att utgå mer från hur de framställer sig i policyer och andra dokument, en så kallad diskursanalys. Vad lovar de och hur uppfattas det av personer i yrket? De här två bilderna kan skilja sig åt och den kunskapen tror vi kan vara ett stöd för arbetsgivarna, men också för de lärosäten som utbildar inom vården.

Text: Per Cornell
Foto: Henrik Dunér, Umeå Universitet, Mittuniversitetet

Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, juni 2024. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.

Vill du veta mer?

Omslag till tidningen Trygg på jobbet

Trygg på jobbets artikelarkiv

I arkivet hittar du det urval av artiklar från tidningen Trygg på jobbet som vi publicerat som webbsidor. Samtliga artiklar hittar du i pdf-versionen av tidningen.

Forskning om arbetsmiljö och hälsa

Forskning om arbetsmiljö och hälsa

Varje år finansierar Afa För­säkring forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa med cirka 150 miljoner kronor.