person står nedanför ett träd utanför en stuga

Räddningen när allt såg mörkt ut

Tidning - Trygg på jobbet

Tio år efter bilolyckan var Ulf Oscarsson vid avgrunden. Han kunde inte arbeta, relationen sprack och pengarna räckte inte ens till mat. Då hände något oväntat.

Trygg på jobbet, mars 2023.

Det är lugnt och stilla i det lilla torpet på Öland där Ulf Oscarsson bor sedan snart 20 år. Det här var hans och dåvarande sambons sommarstuga till en början, men eftersom de bodde allt mindre i lägenheten i Vetlanda valde de att bosätta sig i stugan permanent.

I dag bor Ulf ensam här med katterna och fåglarna som sina närmaste vänner. Hur knapert han än har det ser han till att de också får så de klarar sig. Men för två år sedan var det nära att han gick under. Pengarna räckte varken till fåglarna eller till honom själv. Då hade det gått cirka tio år sedan en bilolycka gjorde honom oförmögen att arbeta.

Ulf började jobba redan som barn

Ulf började arbeta tidigt i livet. Redan som barn tog han drängjobb på gårdar i närheten av hemmet på landsbygden kring Myresjö. Han var också skogshuggare i tonåren. Så småningom tog han lastbilskörkort och började köra både lastbil och buss. Han organiserade också nöjesresor med buss till konserter, teatrar och fotbollsmatcher. Med åren blev det ett större fokus på att köra lastbil runtom i Sverige och sedan även i Europa.

Den här dagen i mitten av sommaren 2010 lämnade han lastbilen i Växjö efter en veckas körning och begav sig hemåt till Öland i sin egen bil. Som vanligt köpte han en kaffe på den sista macken innan han kom ut på landsvägen, en väg som växlar mellan ett och två körfält i vardera riktningen.

– Jag kom över ett krön och såg en epatraktor i låg fart en bit framför. Jag bromsade in så kraftigt att kaffet välte ut. Samtidigt höll jag in till höger ifall det skulle komma någon bakom, så att den skulle kunna passera utanför mig. En reflex från alla år som förare.

Men då sa det bara ”pang”. Bilen bakom körde in i honom på vänstra bakre sidan i hög hastighet.

– Jag såg stjärnor, men klev ut ur bilen. Föraren som kört in i mig kom också ut. Vi var chockade båda två. Jag fick nog ett adrenalinpåslag. Vi skrev under försäkringspapper och sådant. Jag tänkte köra hem, men i Kalmar stannade jag eftersom jag hade så ont. Jag tog mig till akuten i stället.

Situationen blev ohållbar

Ulf blev undersökt och sedan hemskickad. Han tog sig hem för egen maskin, men varken han eller bilen var i gott skick. Bilen fick skrotas och Ulf kämpade hårt för att ta sig tillbaka till sitt tidigare liv.

– Den här tiden är som en dimma. Jag förstår inte hur jag orkade. Men jag ville inte släppa mitt arbete. Jag har alltid jobbat.

Ett stort antal värktabletter om dagen gjorde att han kunde fortsätta att köra. Men vissa dagar kunde det ta honom två timmar att flytta sig från sovhytten till sin plats bakom ratten. På julafton kastade han in handduken. Det här var ohållbart. Trafikolyckan hade gett Ulf en whiplash-skada, ett flertal diskbråck och en mängd olika åkommor kopplade till detta.

– Jag sjönk ner i ett svart hål med väldigt få ljuspunkter. Jag blev inte av med hälsoproblemen och det var mycket som inte fungerade kring vården, Försäkrings­kassan och min ekonomi.

Sjukdomstillståndet och problemen med att kunna klara sig själv gjorde honom allt mer beroende av sambon. Men det gjorde även situationen ohållbar för henne och relationen sprack.

– Vi är fortfarande kompisar och jag firade jul med henne. Jag kan förstå hennes beslut även om jag aldrig hade gjort så om situationen varit omvänd. Men det var miserabelt för henne, jag kunde ju inte ta hand om mig själv.

Jag har fått en ny chans. Jag har råd att leva, även om jag fortfarande är väldigt sparsam.

Ulf Oscarsson

Handläggaren lyssnade på Ulf

Av förståeliga skäl fanns det inte mycket att glädja sig åt i Ulfs liv under de här åren. Och det har funnits tillfällen när han varit nära att ge upp. Samtidigt har han en inre kraft som han gång på gång har kunnat frammana när den har behövts som mest. Han har också en kristen tro som hjälper honom. Närmast avgrunden var han under vintern för två år sedan.

– Jag åt i princip bara havregrynsgröt och kunde inte ens betala räntorna på ett lån jag hade tagit för att klara mig. Då gjorde jag ett försök att kontakta Afa För­säkring och fick tag i en handläggare, Ulrika, som lyssnade på min historia.

Ulf fick instruktioner kring vad som behövde göras och en vän hjälpte honom med pappersarbetet. Det visade sig snabbt att Ulf till att börja med hade rätt till 18 000 kronor, en förmögenhet för honom.

– Jag blev helt paff, tårarna bara rann. Jag hade inte gråtit sedan mamma dog.

Lite av gnistan har kommit tillbaka

När Ulf berättar om vad som sedan hände rinner tårarna längs hans kinder igen, för fjärde gången i livet som han kan minnas, säger han ursäktande. För utredningen kring hans ärende fortsatte och det visade sig att han kunde få ersättning från sjukförsäkringen AGS retroaktivt. Han fick cirka 200 000 kronor till, vilket gjorde att han kunde komma på fötter ekonomiskt igen. De lån han hade betalade han av för att sänka sina månadskostnader. Dessutom får han en månatlig ersättning framåt på cirka 3 000 kronor varje månad.

– Jag har fått en ny chans. Jag har råd att leva, även om jag fortfarande är väldigt sparsam. Det betydde också väldigt mycket för mig att det fanns någon som ville hjälpa och inte stjälpa mig. Tidigare har jag känt mig orättvist behandlad. Ulrika och jag har aldrig träffats, men hon är en fantastisk person.

Hälsoproblemen finns kvar och livet är inte perfekt för Ulf. Men han har fått lite av gnistan tillbaka. Katterna och fåglarna håller honom sällskap, bilen gör att han kan ta sig runt och han har börjat spela schack i den lokala klubben. Huvudet är det inget större fel på uppenbarligen, för senast slog han fem av de andra medlemmarna i föreningen, trots att de är vana schackspelare.

Text: Per Cornell

Foto: Henrik Peterson

Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, mars 2023. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.

Det här är AGS

Anmäla: Anmälan görs på afaforsakring.se

För vem: Arbetare inom den privata sektorn och kooperativt anställda samt arbetare och tjänstemän inom kommuner och regioner, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag.

Ersättning: Från dag 15 för privata sektorn och från dag 91 för kommuner och regioner. Den sjukskrivne kan få antingen dagersättning eller månadsersättning. Dagersättning eller månadsersättning kan betalas som längst till och med månaden innan du fyller 65 år. AGS kompletterar ersättningen som den sjukskrivne får från Försäkrings­kassan.

Om sjukförsäkringen AGS