Lärare står och pekar på whiteboard i klassrum med elever i övre tonåren

Foto: Maskor/Johnér Bildbyrå

Foto: Maskot

21aug

Hot och våld i läraryrket – utsatthet och vägar till förändring

FrukostseminariumDigitalt och på plats

Skolan är Sveriges största arbetsplats, och en av de arbetsplatser där det är störst risk för anställda att utsättas för hot och våld. På det här frukostseminariet presenteras forskning på hur fyra högstadieskolor som tidigare haft problem med hot och våld, skapade en tryggare arbetsmiljö.

Datum och tid
Torsdag 21 augusti 2025 klockan 09.00–10.00
Plats

- Hörsalen, Afa För­säkring, Klara Södra kyrkogata 18, Stockholm.
- Eller digitalt via länk som vi skickar när du har anmält dig.

KostnadDet kostar inget att delta i våra frukostseminarier.
Anmälan
  • Senast 19 augusti för att delta på plats.
  • Senast 21 augusti för att delta digitalt.

Hot och våld i skolan bidrar till att lärares och elevers arbetsmiljö blir sämre, att lärare drabbas av fysisk och psykisk ohälsa och att lärare lämnar både sin tjänst och hela läraryrket.

Kom och lyssna på Ilse Hakvoort, docent i pedagogik, och Sofia Persson, docent i sociologi, båda vid Göteborgs universitet. Forskarna presenterar resultat från ett forsknings­projekt finansierat av Afa För­säkring, ”Eskalerade konflikter, hot och våld mot lärare: uttryck, orsaker och insatser”. I projektet studerade forskarna fyra högstadieskolor som hade lyckats skapa en tryggare arbetsmiljö, efter att tidigare ha haft en problematisk situation med hot och våld.

Starkt kollegialt sam­arbete viktigt

Projektet visar att våldet mot lärare tar sig många uttryck – alltifrån avsiktligt fysiskt eller verbalt våld till oavsiktligt våld vid ingripanden i konflikter mellan elever. Problemen kan handla om alltifrån enstaka allvarliga incidenter till återkommande mikrovåld som tillsammans upplevs som belastande. Lärare och skolor möter våldet med olika strategier, från relationsarbete grundat i empati och omsorg till tvingande åtgärder vid akuta situationer. Forskningen visar också att det är viktigt att ha ett starkt kollegialt sam­arbete för att komma åt problemen.

Medverkande

Ilse Hakvoort, docent i pedagogik, och Sofia Persson, docent i sociologi, båda vid Göteborgs universitet