Dr West testar jobbet som kundtjänstmedarbetare

Som ung har man ofta jobb som innebär fysisk eller psykisk belastning och stress. Många unga jobbar med telefonförsäljning eller kundsupport. I den här filmen besöker vi kundtjänsten på ett webbföretag.

Samuel West lutar sig bakåt i en reclinerfåtölj i svart skinn. Bredvid honom sitter Oskar Anderberg som jobbar med kundsupport

Det här verkar vara en rolig arbetsplats, säger Samuel. Det är inte många som kan skryta om att de har en lyxig biosalong på jobbet.

Oskar håller med om att de har roligt på jobbet de kastar pil på rasterna och gymmar på arbets­tid två gånger i veckan.

Sedan blir samtalet allvarligare och Samuel konstaterar att unga sjukanmäler sig mer än sina äldre kolleger. Forskningen ger inga tydliga svar på varför. Har Oskar någon tanke om vad det kan bero på?

Man tar nog vilket jobb som helst i början, man vill komma ut i arbetslivet, så det kanske inte är ett jobb man trivs på jättebra, resonerar Oskar.

Om att vara ung i arbetslivet

Som ung i arbetslivet är det mycket att sätta sig in i och tänka på. Till exempel arbetsgivarens förväntningar och dina skyldigheter som anställd.

På Arbetsmiljöverkets webbplats kan du läsa mer om unga i arbetslivet.

Tre tips till dig som är ny i arbetslivet

  • Du har rätt till introduktion och handledning.

  • Din chef ansvarar för arbetsmiljön.

  • Våga fråga och säg ifrån.

dr-west-provar-jobba-som-tandlakare

Dr West testar 11 olika yrken

Följ med psykologen Samuel West till olika arbetsplatser där han testar yrken och undersöker hur det står till med arbetsmiljön. Vi får bland annat se honom som frisör, tandläkare och snickare.