Byggbranschen – allvarliga arbetsskador och sjukfrånvaro

Den 17 maj arrangerar Afa Försäkring ett livesänt webbinarium där vi presenterar en ny statistikrapport om allvarliga arbetsskador och sjukfrånvaro i byggbranschen. Även forskning om arbetsmiljö i byggbranschen presenteras. Byggbranschens Säkerhetspark, som samverkar med Afa Försäkring för att skapa tryggare och säkrare arbets- och praktikplatser för elever inom bygg och anläggning, berättar om sin verksamhet.

Yrken inom byggsektorn är bland de mest utsatta för arbetsolycksfall och arbetssjukdomar. Arbetare inom byggbranschen sysselsatte tillsammans 241 000 personer år 2020, vilket är åtta procent av det totala antalet sysselsatta inom privat sektor. Därför är det viktigt att kartlägga vilka händelser som orsakar allvarliga arbetsolycksfall i yrkesgrupper inom byggbranschen.

Rapporten bygger på statistik från Afa Försäkrings skadedatabas. Den presenteras av Elin Henriksson och Andreas Ek från Afa Försäkrings Analysavdelning.

Jörgen Eklund, professor emeritus vid Kungliga Tekniska Högskolan, presenterar resultat från ett pågående forskningsprojekt om arbetsmiljö i byggbranschen, som finansieras av Afa Försäkring. Han tar upp exempel kring vibrationer, belastningsergonomi och digitala verktyg, samt drivkrafter och hinder för att arbetsmiljöförbättringar ska kunna införas.

Berndt Jonsson, nationell samordnare av arbetsmiljöfrågor från Byggföretagen och projektledare på Byggbranschens Säkerhetspark, presenterar Säkerhetsparkens samverkan med Afa Försäkring och samtalar med moderatorn kring arbetsmiljöfrågor.

Moderator: Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen, Afa Försäkring.

Datum och tid: tisdag 17 maj kl. 9.00–10.00.

Dokumentation från webbinariet

Inom kort publiceras ett referat från webbinariet på denna sida. Filmupptagningen går att se redan nu.

Ladda ner presentationen från webbinariet.

Ladda ner rapporten Byggbranschen – allvarliga arbetsskador och sjukfrånvaro. 

Läs ett pressmeddelande om rapporten på denna sida.