För­säkring­ar vid sjukdom

Om en anställd blir sjuk kan hon eller han få ersättning enligt lagen om sjuklön (SjLL), socialförsäkringsbalken (SFB), sjuklön enligt avtal (Allmänna bestämmelser, AB) och från avtalsgrupp­sjukförsäkringen (AGS-KL).

Ersättningar vid sjukskrivning

Lagen om sjuklön, SjLL, styr ersättningen för de första 14 sjukdagarna. Under dessa dagar betalar arbetsgivaren sjuklön. Den är 80 procent av den lön och andra anställningsförmåner som den anställda gått miste om till följd av nedsättningen i arbetsförmågan. I motsats till vad som gäller för sjukpenningen finns inga fasta ersättningssteg eller inkomsttak. Karensavdrag sker under sjuklöneperioden.

När sjuklönen från arbetsgivaren upphör, kan Försäkrings­kassan besluta om sjukpenning på normalnivå eller sjukpenning på fortsättningsnivå.

Sjukpenning på normalnivå är 80 procent av den sjukpenning­grundande inkomsten, SGI, multiplicerad med 0,97. Sjukpenning på fortsättningsnivå är 75 procent av SGI multiplicerad med 0,97. Läs mer om SGI och högsta ersättningsbar inkomst samt de olika formerna av sjukpenning i avsnittet om sjukpenning.

Ersättningen från Försäkrings­kassan kompletteras genom ersättningar i kollektiv­avtal, både under och över den högsta inkomst som kan ersättas med sjukpenning.

  • Under sjukdag 15–90 betalar arbetsgivaren sjuklön enligt avtal (AB). Den är10 procent av arbetstagarens månadslön upp till sjukpenningens inkomsttak och cirka 90 procent av lönedelar däröver.

  • Under sjukdag 91–360 får den sjukskrivna kompletterande dagsersättning med 10 procent från AGS­-KL för inkomster upp till sjukpenningens inkomsttak och enligt avtal (AB) med cirka 80 procent för lönedelar däröver.

  • Om arbetsgivaren betalar sjuklön under en kortare tid än 90 dagar (till exempel vid vikariat eller timavlönat arbete), kan AGS-­KL träda in och betala dagsersättning från och med dagen efter det att sjuklön en har upphört, dock tidigast från och med sjukdag 15.

Dagsersättningens storlek från AGS-KL är beroende av om sjukpenning betalas på normalnivå eller fortsättningsnivå och innebär dagsersättning med 12,887 procent av respektive 13,746 procent av utbetalad sjukpenning.

Ersättningar vid bestående arbetsoförmåga

Om Försäkrings­kassan bedömer att arbetsförmågan är stadigvarande nedsatt i förhållande till hela arbets­marknaden, kan Försäkrings­kassan besluta om sjukersättning.

I åldrarna 19–29 år kan Försäkrings­kassan bevilja förmånen aktivitetsersättning om arbetsförmågan bedöms vara nedsatt i minst ett år. 

Avtalsgrupp­sjukförsäkringen AGS-KL kompletterar sjuk- eller aktivitetsersättning med en månadsersättning.

Läs mer om AGS-KLs månadsersättning på sidan om Avtalsgrupp­sjukförsäkring, AGS-KL.

Avgifts­befrielse­försäkring för AKAP-KR och KAP-KL

Avgifts­befrielse­försäkringen innebär att försäkringen betalar pensionsavgift enligt pensions­avtalet i arbetsgivarens ställe under tid då den försäkrade har sjuk- eller aktivitetsersättning och/eller arbetsskadelivränta eller Särskild AGS-KL-förmån.

AvtalFörutsättningarTyp av regelverk
Sjuklönelagen (SjLL)Gäller från och med den dag man börjar hos arbetsgivaren. Hanteras av arbetsgivaren.Lag
Sjuklön enligt kollektiv­avtalGäller anställda. Hanteras av arbetsgivaren.Kollektiv­avtal
Socialförsäkringsbalken (SFB)Gäller för den som arbetar och/eller är bosatt i Sverige. Handläggs av Försäkrings­kassan.Lag
AGS-KLGäller alla anställda i kommuner och regioner med flera. Handläggs av Afa För­säkringKollektiv­avtal
Avgifts­befrielse­försäkring för AKAP-KR och KAP-KLGäller vid sjuk- och aktivitetsersättning och Särskild AGS-KL-förmån. Handläggs av Afa För­säkring.Kollaktivavtal

Sammanfattande diagram

Afa Försäkring

Diagrammet är en schematisk illustration av huvudreglerna för ersättning enligt SFB och kollektiv­avtal. Specialfall som till exempel förmånen sjukpenning i särskilda fall finns inte med.

Dessutom är det i verkligheten långt ifrån självklart att sjuk-/aktivitetsersättning beviljas efter det att sjukpenningdagarna tagit slut. Sjuk-/aktivitetsersättningsmöjligheten finns dock med på diagrammet för att illustrera samspelet mellan dessa ersättningar enligt SFB och ersättningar enligt kollektiv­avtal från AGS-KL.

En påminnelse: Inkomsttaket för sjukpenning är 10 prisbasbelopp medan det för sjuk-/aktivitetsersättning är 7,5 prisbasbelopp.

Sammanläggningsreglerna i socialförsäkringsbalken (se Sjukpenning på normalnivå och Regler för bedömning av arbetsförmåga) kan leda till att den sjukskrivna behöver ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå tidigare än sjukdag 365 i det aktuella sjukfallet. För att bibehålla nivån på 10 procent av SGI höjs procentsatsen för ersättningen från AGS-KL då från 12,887 procent av den sjukpenning som den försäkrade erhållit från Försäkrings­kassan till 13,746 procent av sjukpenningen under den tid som återstår till och med sjukdag 360.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd