
Foto: Charlotte Jorlén
Vad chefer behöver för att kunna stötta medarbetare med psykisk ohälsa
En ny studie från forskare vid Göteborgs universitet belyser vilka förutsättningar chefer behöver för att kunna stötta medarbetare med psykiska besvär.
– Nyligen avslutades FoU-programmet ”Att leva och arbeta med psykisk ohälsa”, som Afa Försäkring har finansierat. Monica Bertilsson är en av åtta forskare som fått finansiering från Afa Försäkring inom ramen för det här programmet, säger Ulrika Hektor, FoU-chef på avdelningen Forskning och utveckling på Afa Försäkring.
Att leva och arbeta med psykisk ohälsa kan leda till sjukfrånvaro från jobbet. Vad kan chefer göra för att förhindra sjukskrivning hos medarbetare med psykisk ohälsa? Och hur kan organisatoriska faktorer eller annat på arbetsplatsen stötta chefer i det arbetet?
Det har Monica Bertilsson, forskare på Göteborgs universitet, forskat om. Hon är docent i Folkhälsovetenskap och legitimerad arbetsterapeut med lång erfarenhet från psykiatrisk rehabilitering.
Tidigt stöd från chefer kan förhindra sjukskrivning
– När det gäller psykisk ohälsa startar alltid sjukskrivningsprocessen på arbetsplatsen långt innan medarbetaren söker sjukvård. Så, om chefer agerar tidigt i processen genom stöd på arbetsplatsen, så kan en sjukskrivning ibland förhindras, säger Monica Bertilsson.
Stigma hindrar chefer från att agera
– Stigmatisering är något som ofta försvårar situationen runt personer med psykiska besvär. Därför har vi undersökt hur stigmatiserande attityder påverkar vad chefer gör för att förebygga sjukskrivning, säger Monica Bertilsson.
Studien visar att stigmatiserande attityder till psykisk ohälsa på arbetsplatsen kan hindra chefer från att agera förebyggande. Om det inte finns en acceptans för att prata om psykiska besvär bland ledning, kollegor och medarbetare blir det svårare för chefer att ta tag i problemet.
– Att prata om det och skapa ett bra arbetsklimat är därför väldigt viktigt, säger hon.
Chefer behöver få rätt förutsättningar för att kunna ge bra stöd
– Många chefer i linjen, som ofta har det operativa ansvaret för medarbetare med psykiska besvär, tycker att det är svårt när det kommer till detta med att hjälpa medarbetare med psykisk ohälsa, säger Monica Bertilsson.
– Om chefer tycker att det är svårt, samtidigt som medarbetarna faktiskt har rätt till stöd kring detta, då måste man se till att ge chefer rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb. Därför har vi forskat om detta.
Chefers arbetsmiljö påverkar förmågan att ge stöd
Studien undersöker även hur chefers egen arbetsmiljö och arbetssituation påverkar deras förutsättningar att förebygga sjukskrivning hos medarbetare.
– Kunskap, kompetens och ett bra arbetsklimat är viktigt för att chefen ska agera. Om ledning och chefskollegor är engagerade i frågan och det finns ett bra arbetsklimat på arbetsplatsen kring psykisk ohälsa, så ökar chefers möjligheter att själva ta tag i sådana frågor bland sina egna medarbetare, säger Monica Bertilsson.
Så kan forskningen komma till nytta i arbetslivet
– Vi hoppas att studien kan ge värdefull information till arbetsgivare och chefer om hur de kan skapa en bättre arbetsmiljö för både chefer och medarbetare. Genom att ta tag i stigmatiserande attityder och ge chefer det stöd de behöver kan man i förlängningen förbättra situationen för medarbetare med psykisk ohälsa, säger Monica Bertilsson.
– Genom ökad kunskap som kommer till praktisk nytta kan vi bidra till att förebygga arbetsskador och ohälsa i arbetslivet, säger FoU-chef Ulrika Hektor.
Tre snabba tips
Monica Bertilsson ser några konkreta saker som arbetsplatsen kan jobba på för att ge chefer bra förutsättningar för att hantera psykisk ohälsa hos medarbetare:
Bygg kompetens och kunskap. Skapa ett gott arbetsklimat där det är okej att prata om hur man som chef kan hantera psykisk ohälsa hos medarbetare.
Använd företagshälsovården för att ge stöd åt chefer.
Avlasta chefer och hjälp chefen att avgränsa chefsrollen.