Virtual Reality – den nya verkligheten på jobbet?

Pressmeddelande
25 oktober 2024klockan 10.00

Bevaka populärt webbinarium den 13 november kl. 9–10! Att arbeta i en omslutande virtuell miljö – som man själv kan utforma – kan vara en attraktiv framtidsvision för medarbetare som arbetsgivare. Vilka möjligheter och begränsningar skulle det innebära för kontorsarbete och vad gör det med kroppen? Hur kan vägledning i en VR-baserad träningsmiljö påverka lärande inom industrin?

Arbete i virtuellt kontor – vad ska man tänka på?

Virtual Reality (VR) är en teknik som hittills främst har använts som underhållning. Det har dock även visat sig vara ett potentiellt intressant alternativ för kontorsarbete på distans. Att vara visuellt omsluten av en grafisk miljö, via ett VR-headset, kan ge möjligheter till en större visuell yta för arbetssyften. 

Det skulle kunna minska visuella distraktioner och ge andra arbetsmiljöintryck och möjliga rörelsemönster än vad vanligt skrivbordsarbete på hemmakontoret eller annan miljö än kontoret skulle kunna erbjuda. 
Vad skulle denna typ av VR-arbete ge för ergonomiska konsekvenser för kropp och hjärna? Hur påverkar det samarbete och kommunikation mellan kollegor?

Framtid eller feltänk – hur påverkar vägledning i en VR-baserad träningsmiljö lärande?

Virtual Reality (VR) tillsammans med AI ger fantastiska möjligheter att stötta användare inom industrin. Där används dessa teknologier allt oftare för att vägleda operatörer i deras arbete.

Men är denna typ av vägledning alltid positiv för lärande? När blir mer stöd för mycket stöd och hur påverkas arbetstagare av den styrning som ökad vägledningen ofta innebär?

Ett forskningsprojekt om operatörskompetens i automatiserade och virtuella miljöer, ska öka förståelsen för hur automatiserat stöd kan påverka kompetensen och förståelsen för de system man som operatör arbetar med inom industrin. 

Medverkande: 
Cecilia Berlin, forskare och docent vid Chalmers tekniska högskola
Erik Billing, forskare och biträdande professor vid Högskolan i Skövde

Media välkomnas att delta – mer info och anmälan

Datum och tid: Kostnadsfritt webbinarium 13 november kl. 9–10.

Anmälan: Anmäl dig via länk på webben senast 12 november.

Kan du inte delta? Webbinariet spelas in och publiceras på Afa Försäkrings webbsida efter webbinariet.

Kontakt

Vid pressfrågor kontakta: Linda Harling, pressansvarig Afa Försäkring: 
0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se.

Frågor om själva webbinarietevent@afaforsakring.se

Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här.