porträtt-på-samuel-west-som-deltar-i-filmer-som-handlar-om-arbetsmiljo

Möt Dr West som gjort filmerna om att testa yrken

På uppdrag av Afa För­säkring har psykologen Samuel West spelat in filmserien Wake Up där han provar yrken i syfte att informera unga om risker i arbetsmiljön. Han har testat att jobba som frisör, förskollärare och sopåkare.

Hur ska man få unga intresserade av arbetsmiljöfrågor?

– När man är ung så är man odödlig. Då har man inte några krämpor och problem och man har inte sett sina kollegor skada sig och bli sjukskrivna. Jag tror att budskapen om förebyggande och statistik är sådant som unga inte lyssnar på, som en dietist som talar om för dem att de ska äta näringsrik mat, säger Samuel West.

– Så jag tror att ett sätt att få unga intresserade av arbetsmiljöfrågor är att koppla det till att vara professionell. Du skapar dig en status eller en plattform genom att vara professionell och det betyder att du också tar den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön på allvar. Du använder skyddshandskar därför att du är en professionell frisör, inte för att du är rädd för eksem. Kan man beskriva det så blir det något positivt.

Inom vilka av de yrken du har testat har man störst arbetsmiljöutmaningar?

– Om man skulle sätta ihop yrkena i kluster, så är den ena gruppen yrken där man jobbar med maskiner och verktyg. Den andra gruppen är yrken där man jobbar med människor, som lärare eller sjuksköterska, kontaktyrken. Genom åren har mycket fokus legat på att vi måste skydda oss mot tunga maskiner, men om man ser på dagens sjukskrivningar så är arbetsmiljörisken minst lika stor för förskolläraren som riskerar att bli utbränd och få migrän för att barngrupperna är så stora och det är så högljutt, säger Samuel West.

– Numera har de flesta av oss jobb som innebär att vi går till ett kontor och stirrar in i en datorskärm. Då är inte risken att bli av med en arm det stora problemet, utan att du kanske inte sover för att du inte har balans mellan arbete och fritid, att det är högljutt på jobbet eller att det är andra psykosociala faktorer som är svåra att peka på.

Har du något exempel på en arbetsplats där de hade lyckats särskilt bra med sitt arbetsmiljö­arbete?

– Jag är väldigt imponerad av Samhall, som sköter städningen på Ikea. Av alla arbetsplatser jag jobbade på var de klart bäst på arbetsmiljö­arbete. De har tänkt igenom allt och har koll på kemikalier, arbetsställningar och raster, de har faktiskt koll på allt.

Vilket var ditt första jobb?

– Jag jobbade på en gård på Island och plockade kålrötter ute på ett fält. Det var svinkallt och lerigt. Det var mitt första jobb.

Varför filmer om att testa yrken?

– Jag ser det som ett nytt och enkelt sätt att kommunicera forskningsresultat som annars stannar i den akademiska universitetsmiljön. Afa För­säkring finansierar forskning för 150 miljoner kronor varje år och det är ett ganska stort steg att nå ut med kunskaperna till arbetsplatserna, säger Samuel West, psykolog och doktor i organisationspsykologi.

Samuel West flyttade från Kalifornien till Sverige för ett tjugotal år sedan och slog sig ner i Helsingborg. Han byggde vidare på sin psykologutbildning genom att doktorera vid Lunds universitet. Idag är han föreläsare och konsult med budskapet att lekfullhet på jobbet stimulerar kreativiteten i arbetsgrupper. Idén att testa yrken med koppling till forskning fick Samuel West när han publicerade sin doktorsavhandling och mindes en tv-serie han tyckte om.

– Det fanns en tv-serie som hette Dirty Jobs, där programledaren provade arbetsuppgifter som att mocka skit, krypa i kloakrör och rensa fisk. Det var jätteroligt, jag älskade den serien, säger Samuel West.

– När jag såg vilket överflöd av forskningsinformation det finns som inte når dit den ska, tänkte jag att det skulle vara klockrent att prova nya jobb och samtidigt kommunicera resultat från forskning om arbetsmiljö. Så jag presenterade idén för Susanna Stymne Airey, chef för FoU-enheten på Afa För­säkring. Hon tyckte det lät intressant och föreslog att vi skulle ta fram en serie filmer riktade till unga i arbetslivet.

Tolv filmer kopplade till forskning som Afa För­säkring finansierat

Beslut fattades om att spela in tolv filmer där Samuel West provar på yrken och samtidigt ger råd och tipsar om arbetsmiljöverktyg kopplade till forskning finansierad av Afa För­säkring. Ett filmteknikbolag engagerades och förfrågningar om att medverka i filmerna skickades ut till ett antal arbetsplatser. Under arbetets gång fick projektet namnet Dr West testar yrken.

– Alla medarbetare på de olika arbetsplatserna har tyckt att det har varit roligt att vara med. Det har gett dem en variation i vardagen att jag och ett kamerateam har kommit dit. De anställda har fått lära upp mig och svara på mina dumma frågor och det har nog varit lite stärkande för vissa att känna att de kan och är bra på sitt yrke, säger Samuel West.

Vad hoppas du på av filmerna?

– Jag hoppas att det ska leda till att den som jobbar som förskollärare ser avsnittet om förskolan, känner igen sig och vill att hennes kollegor också ska se filmen. Det är min dröm, att det ska vara så pass relevant att de vill kolla på det.

Text: Adam Fredholm
Foto: Anna Rut Fridholm