Bagare med tårtpaket halkar och faller bakåt.
8apr

Fallträning med Svenska Judoförbundet och Afa För­säkring

SeminariumFysiskt
Genomfördes 8 april 2021

Hur kan fallolyckor på arbetsplatsen förebyggas med hjälp av judoinspirerad fallträning online? Den 8 april arrangerade Afa För­säkring tillsammans med Svenska Judoförbundet ett webbinarium med tillhörande prova-på-tillfälle.

Under detta webbinarium, med tillhörande prova-på-tillfälle, fick vi veta mer om hur fallolyckor på arbetet kan förebyggas med hjälp av judoinspirerad träning online.

Genom samarbetet mellan Afa För­säkring och Svenska Judoförbundet – för ökad fallkompetens i svenskt arbetsliv – erbjuds svenska företag med kollektiv­avtalad för­säkring kostnadsfri fallträning för att förebygga fallolyckor på jobbet, som en del i det systematiska arbetsmiljö­arbetet. Nu har detta koncept utvecklats vidare och från 1 mars 2021 erbjuds fallträningen för arbetsplatser även online.

Eva Hytönen, projektledare Afa För­säkring och assisterande Judo4Balance-instruktör, inledde webbinariet med att berätta om statistik kopplad till fallolyckor. Fallolyckor är den vanligaste arbetsplatsolyckan i Sverige och varje år inträffar cirka 11 000 fallolyckor på arbets­tid.

Karin Strömqvist Bååthe, projektledare Svenska Judoförbundet och licensierad Judo4Balance-instruktör, berättade mer om Judo4Balance, som är den metod som tagits fram för att öka fallkompompetensen och minska risker för falolcykor och skador vid fall. Hon berättade även mer om själva samverkansprojektet med Afa För­säkring. Läs gärna mer om samarbetet här.

Michail Tonkonogi, forskare på Högskolan Dalarna, har drivit forskning inom ramen för projektet, för att se om fallträningen gör någon skillnad. Forskningen har gett robusta resultat och visar att fallträningen verkligen gör skillnad och ger ökad fallkompetens. Se gärna en kort film där Michail Tonkonogi berättar mer om just forskningen inom fallträningsprogrammet

I dessa tider när många arbetar hemifrån och kanske är mer stillasittande än vanligt är Judo4Balance-träningen ett bra avbrott under arbetsdagen. Förutom att träningen är bevisat effektiv för att förebygga fallolyckor så bidrar träningen även till ökad friskvård och social samvaro mellan kollegorna.

Webbinariet avslutades med ett kortare prova-på-pass där deltagarna fick möjlighet att testa Judo4Balance online under ledning av licensierade instruktörer.

Mer info angående intresseanmälan till fallkompetensträning

Vem kan ansöka om att få fallkompetensträning? För att ha möjlighet att erhålla ett kostnadsfritt fallförebyggande träningsprogram inom ramen för detta projekt, måste arbetsgivaren ha kollektiv­avtalad för­säkring hos Afa För­säkring. Det finns i dagsläget ett begränsat antal fallträningsprogram att erbjuda och urval sker löpande. All anmälningsadministration sker i kontakt med Svenska Judoförbundet. 

Gå direkt till anmälningsformuläret

Få mer information hos Svenska Judoförbundet

Övriga frågor om fallträningsprogrammet på arbetsplatser hänvisas till:
Karin Strömqvist Bååthe, projektledare Svenska Judoförbundet, 073-089 61 62, karin.baathe@judo.se 

En sjuksköterska faller till golvet i en sjukhuskorridor.

Om samarbetet med Svenska Judoförbundet

Afa För­säkring har under åren 2018-2021 tillsammans med Svenska Judoförbundet satsat på fallträning på svenska arbetsplatser för att förebygga fallolyckor och skapa ökad trygghet för arbetstagare.

Kalender

Seminarier och evenemang

Vi arrangerar seminarier och evenemang om arbetsmiljö, hälsa i arbetslivet och frågor som rör kollektiv­avtalad för­säkring och socialförsäkring.