Johanna med sin bebis Milton.

Foto: Kristina Sahlén, Splay One

Johanna sökte och fick ersättning tack vare sin pappa

Tidning - Trygg på jobbet

Det var goda nyheter när Johanna Johannesson både fick ersättning från sjukförsäkringen när hon var gravid och från föräldra­penning­tillägget när sonen Milton sedan föddes. Allt tack vare tips från hennes pappa.

Trygg på jobbet, juni 2023.

Lille Milton, tre månader när vi träffar honom, granskar sin omgivning med stora gråblå ögon. Han blir inte stressad av att få en kamera framför ansiktet, utan betraktar det hela med ett intresserat lugn. Att vara i centrum har han kanske redan vant sig vid.

Mamma Johanna Johannesson har också hittat ett visst lugn i sin mammaroll nu när de första veckornas stress över Miltons gulsot har lagt sig och rädslan för RS-viruset har gått över. Men det var några veckor med många och starka känslor.

– Jag var inte beredd på att han skulle vara sjuk när han föddes och det var väldigt jobbigt att se honom ligga med en slang in i näsan.

Men Milton repade sig snabbt från gulsoten och efter någon vecka var de hemma igen och en ny vardag började växa fram för familjen, som också består av Johannas sambo Alexander och hans son Melvin från ett tidigare äktenskap som bor hos dem varannan vecka.

– Det här är det största som hänt mig och det kommer att ta tid innan det verkligen sjunker in.

"Det blir inte alltid som man tänkt sig"

Johanna jobbar sedan flera år på Hemtex i Bromma utanför Stockholm. Hennes roll är butikssäljare, men det är en hel del annat hon också får ta hand om i butiken: hämta varor, stryka gardiner, packa upp och stajla butiken på olika sätt. Johannas plan var att jobba så länge som möjligt före förlossningen. Men det blir inte alltid som man har tänkt sig.

– Redan i vecka 20 fick jag gå hem eftersom jag fick smärtor i ligamenten. Min läkare sjukskrev mig. Det var nu hennes pappa gjorde sin första insats vad gäller att lära dottern lite mer om hennes rättigheter.

– Han började prata om Afa För­säkring och att jag måste kolla det. Jag kände inte alls till vad det var.

Att börja kolla upp om hon eventuellt hade rätt till pengar från Afa För­säkring på grund av sjukskrivningen föll bort lite till en början. Men pappan gav sig inte. Han fortsatte att tjata. Och fick rätt. För efter en tid kontaktade Johanna Afa För­säkring och gjorde så småningom en anmälan, vilket gav henne en välkommen summa pengar förutom det hon fick i ersättning från Försäkrings­kassan.

– Det var en speciell tid att vara sjukskriven och vänta på att barnet skulle komma. Jag var ganska bra på att koppla bort tankarna på det och hade mycket glädje av mina föräldrars hund som jag passade på att gå promenader med.

Det här är det största som hänt mig och det kommer att ta tid innan det verkligen sjunker in.

Johanna Johannesson

"Det är tacksamt med en extra summa varje månad"

Veckorna gick och Milton kom till världen. Efter en tid upprepades ungefär samma procedur som några månader tidigare. Johannas pappa påtalade att det även finns en för­säkring för nyblivna föräldrar – föräldra­penning­tillägg. Den gäller för privat anställda arbetare, till exempel butiksanställda på arbetsplatser med kollektiv­avtal. Johanna hade lite annat att tänka på den första tiden och det krävdes nya påminnelser från hennes pappa. Efter en tid var hon redo att ta tag i frågan.

– Jag tänkte att det väl var värt att försöka igen så jag gjorde en ny anmälan. Det hade ju gått bra förra gången och då var det inte alls krångligt. Jag räknade inte med att få ersättning igen, men hoppades såklart.

Och eftersom hon uppfyller kriterierna för att få ersättning från försäkringen blev det ett positivt svar. Johanna har ansökt om föräldrapenning från Försäkrings­kassan under en tolvmånadersperiod. Föräldra­penning­tillägget från Afa För­säkring kompletterar den ersättningen med en summa varje månad. Hur stor summan är beror på lön och hur många föräldrapenningdagar man tar ut per månad.

– Det är otroligt tacksamt att få en extra summa varje månad. Den kommer precis efter barnbidrag och föräldrapenningen – väldigt lägligt. Allt har blivit så dyrt på sista tiden och vi tappar ju en del av min inkomst när jag är föräldraledig. En extra tusenlapp i månaden gör skillnad.

Hur kommer det sig att din pappa har så bra koll?

– Han har behövt någon av för­säkring­arna tidigare så det var nog därför han kände till det. Han har bra koll på sina rättigheter. Det var tur för mig för min chef kände inte till detta. När jag hörde av mig om det här första gången fick chefen vända sig till lönekontoret för att ta reda på mer.

Men nu när Johanna har lärt sig hur systemet fungerar är det ingen risk att någon av kollegorna blir utan ersättning i framtiden. En kollega är gravid och kommer att söka ersättning när den tiden kommer. Även Johannas sambo kommer att undersöka saken när han ska vara föräldraledig under nästa år.

– Jag uppskattar att jag har fått hjälp när jag har ringt till Afa För­säkring för att fråga saker. Jag tycker sånt brukar vara jobbigt, men servicen har varit väldigt bra.

Text: Per Cornell

Foto: Kristina Sahlén

Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, juni 2023. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.

Föräldra­penning­tillägget

Anmälan: Läs mer om hur du ansöker om föräldrapenningtillägget

För vem: Privat och kooperativt anställda arbetare omfattas av försäkringen.

Ersättning: 10 procent av sjukpenning­grundande inkomst upp till 10 prisbasbelopp. 90 procent på lönedelar därutöver. Ersättning betalas ut för dagar som man tar ut föräldrapenning från Försäkrings­kassan.

Hur länge: Den försäkrade kan nyttja försäkringen under en sammanhängande period. Det är alltså viktigt att planera föräldraledigheten noga för att kunna få maximal ersättning. Det går att ansöka i efterhand, upp till att barnet blir 5,5 år. Ansöker man i efterhand gäller försäkringen dock endast för en sammanhängande period under barnets första 18 månader.

Mer innehåll från Trygg på jobbet

Barn och vuxen i gunga.

Så fick jag extra pengar när jag var föräldraledig

Genom kollegan fick Libertad Melchersson upp ögonen för en för­säkring hon hade via jobbet. I samband med sin föräldraledighet hade hon rätt till Föräldra­penning­tillägg från Afa För­säkring.

Omslag till tidningen Trygg på jobbet

Trygg på jobbets artikelarkiv

Här hittar du alla artiklar från tidningen Trygg på jobbet som vi även publicerat här på webben.