Privatperson

9 av 10 är försäkrade genom jobbet och omfattas av minst en av våra försäkringar. Du är troligen en av dem.

Ta hjälp av ombud?

Har du funderat på om ett ombud ska hjälpa dig? Vi på Afa Försäkring har en skyldighet mot dig som kund att utreda och informera dig om ditt ärende. Det betyder att vi är aktiva i ärendet och ser till att du får den ersättning du har rätt till. Tanken är att du inte ska behöva ett ombud. Anmäl enkelt ditt ärende till oss så hjälper vi dig. Men om du ändå känner behov av stöd i ditt ärende kan du naturligtvis höra av dig till facket eller ett juridiskt ombud.

Permitterad, varslad, uppsagd?

Om du har oturen att plötsligt stå utan jobb, vilka försäkringar gäller då? Du som har fyllt 40 och är arbetare på ett privat företag har ofta AGB – Försäkring om Avgångsbidrag.

Läs mer om permittering, varsel och uppsägning

Försäkring vid arbetsbrist

Om du har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist och har fyllt 40 år senast sista anställningsdagen, kan du ha rätt till ersättning.

Läs mer, se en film och anmäl

Sjukförsäkring

Du kan ha rätt till ersättning från oss vid sjukdom och olycksfall om du får ersättning från Försäkringskassan.

Läs mer

Ersättningskollen

Här får du koll på hur mycket pengar du kan få om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall och vilken eller vilka aktörer som står bakom utbetalningen.

Läs mer

Arbetsskada

Om du har drabbats av en arbetsskada kan du få ersättning från oss, ibland även om du inte har fått någon ersättning från Försäkringskassan. 

Anmäl arbetsskada

Försäkring vid föräldraledighet

När du får föräldrapenning från Försäkringskassan kan du även ha rätt till föräldrapenningtillägg (FPT). 

Läs mer

Försäkring vid dödsfall

Vid dödsfall kan de efterlevande få ersättning. Det är ett engångsbelopp till efterlevande samt begravningshjälp till dödsboet.

Läs mer

Så går anmälan till

Det är du som anställd som gör anmälan till oss. Vi rekommenderar att du gör din anmälan digitalt.

Ta reda på hur du skickar in anmälan

Så här hänger avtalsförsäkringarna ihop

Kollektivavtalad försäkring är uppdelad på olika avtalsområden. Tabellen hjälper dig att se vart du ska vända dig när något har hänt.

Till tabellen

Så här får du dina pengar

Vi skickar pengarna genom Swedbank. Du behöver anmäla ditt kontonummer på swedbank.se/kontoregister. Det ska du göra om du har ett konto hos Swedbank eller annan svensk bank. Om du inte anmäler kontonummer får du en utbetalningsavi med posten.

På lättläst svenska

Här kan du läsa om Afa Försäkring och våra försäkringar. Du kan läsa om vilka försäkringar som finns och hur de fungerar.

Så fungerar försäkringarna

Vill du få digital post från oss?

Trött på papperspost från Afa Försäkring? Du kan få digital post på Mina sidor, eller till den digitala brevlådan Kivra.

Ta reda på mer om digital post