Graviditets­penning och covid-19

Du kan söka ersättning från sjukförsäkringen om du någon gång under perioden 1 mars - 30 september 2021 hade graviditets­penning för att covid-19 var en risk i din arbetsmiljö.

Den här försäkringen ingår i vissa avtal, men inte i alla. Du behöver därför välja vilken information som ska visas.

Försäkringen kan ge

  • Tillfällig ersättning vid graviditetspenning
Gravid kvinna med barnvagn.
Gravid kvinna med barnvagn.

Sjukförsäkring vid graviditetspenning är en tillfällig ändring i försäkringsvillkoren för försäkringsfall som inträffade någon gång under perioden 1 mars 2021 till och med 30 september 2021.

Försäkringen gäller dig som under den perioden fick graviditetspenning från Försäkringskassan för att du var tvungen att avstå från att arbeta för att coronaviruset som orsakar covid-19 var en risk i din arbetsmiljö.

Du ska ha haft graviditetspenning i 15 dagar eller fler för att kunna få ersättning.

Eftersom det här är en del av sjukförsäkringen (AGS) så gäller försäkringens övriga regler även för dagsersättning som lämnas under tid med graviditets­penning. Läs mer här

Om du fick graviditetspenning av annan orsak så gäller inte försäkringen.

Afa Försäkring har inte någon annan försäkring som ger kompletterande ersättning för dig som har graviditets­penning. Däremot finns en försäkring som kan betala premier till din tjänste­pension under den tid som du har graviditets­penning - premiebefrielseförsäkringen. Läs mer om premiebefrielseförsäkringen

Dagsersättningen under tid med graviditetspenning är densamma som när man får sjukpenning. Den betalas med 12,5 procent av den graviditetspenning som betalas av Försäkringskassan. Det finns en karenstid på 14 dagar, så ersättning betalas tidigast från dag 15.

Anmäl ditt kontonummer till Swedbank

Vi skickar pengarna genom Swedbank. Du behöver anmäla ditt kontonummer på swedbank.se/kontoregister.

Gäller även dig som redan har ett Swedbankkonto. Om du inte anmäler kontonummer får du en utbetalningsavi med posten.

Om du vill ta del av en fullständig beskrivning av försäkringen kan du läsa försäkringsvillkoren. Du kan ladda ner, skriva ut eller beställa hem villkoren genom att kontakta oss på 0771-88 00 99. Du kan även få villkoren hemskickade genom att fylla i vårt kontaktformulär.

Förälder med barn i famnen.

Går du snart på föräldraledighet?

När du får föräldrapenning från Försäkrings­kassan kan du få extra ersättning från föräldra­penning­tillägget.