Två män i 30-årsåldern sitter på en trappa och äter strutglass.

Foto: Johnér Bildbyrå

Sommartips om jobbet

NyhetPublicerad 28 juni 2024

Det blev sommar i år igen! Du kanske jobbar, eller så har du en lång och härlig semester? Oavsett vilket så bjuder vi här på några tips och intressanta artiklar om arbetsmiljö och för­säkring­ar via jobbet.

3 snabba tips:

  • Även du som är timvikarie eller sommarjobbare är försäkrad via jobbet om du råkar ut för en arbetsolycka.

  • Ha en säker sommar – följ alltid de rutiner som finns på din arbetsplats för att du inte ska skada dig på jobbet, även om någon skulle säga att det inte behövs.

  • Gör vad du kan för att få in pauser, särskilt du som har ett stressigt jobb med lite tidsmarginaler. Ta en glass med en kollega eller sitt ner en stund och blunda.

10 populära artiklar på vår webb

När stålverksarbetarna Emil och Annika Heed blev föräldrar rusade både inflation och elpriser. Föräldrapenningtillägget gjorde stor skillnad för dem.

Föräldralediga Annika och Emil fick extra pengar

När stålverksarbetarna Annika och Emil Heed blev föräldrar rusade både inflation och elpriser. Föräldra­penning­tillägget gjorde stor skillnad för dem.

dr-west-prövar-nattarbete-och-jobbar-som-sjökapten

Dr West testar jobbet som sjökapten

Som skiftarbetare arbetar man ofta långa nattpass. En av de stora arbetsmiljöriskerna med att arbeta natt är att inte få tillräckligt med vila och återhämtning. Den här filmen fokuserar på nattarbete.

En person står i ett kontorslandskap och ska rita något på ett vitt stort block.

Att vara ung och chef

Vi har för få unga chefer i Sverige. Minst antal i Europa faktiskt. Bristande stöd, otydlighet och obalans mellan arbete och fritid är några orsaker till att unga tackar nej till att bli chefer.

Kvinna med häst inne i ett stall.

På Smedstad Ridsportcenter satsar man på arbetsmiljön

Att jobba i stall är förknippat med tunga lyft, kyla och hästrelaterade olyckor. På Smedstad Ridsportcenter i Linköping vill personalen ändra den bilden. Sedan anläggningen öppnade för åtta år sedan har de inspirerat många andra stall med sitt arbetsmiljö­arbete.

Man snarkar och sover gott i sin säng på natten.

Sov gott – men hur?

Få saker påverkar oss så mycket som att inte kunna sova. Ett problem som drabbar 40 procent av alla vuxna då och då. Sömnforskaren och författaren Christian Benedict har flera goda råd för att sova bättre.

Människor runt ett skrivbord. Illustration.

Ohövlighet på jobbet är skadligt

Ohövlighet på jobbet kan skapa både psykisk och fysisk ohälsa på jobbet. Arbetsmiljöforskaren Kristoffer Holm har tagit fram en metod för att jobba med frågan i arbetslivet.

Man städar offentlig matsal eller likande

Städ och fastighet: Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro

Både städ och fastighet har högre risk för allvarliga arbetsolycksfall och långvarig sjukfrånvaro än genomsnittet för hela den svenska arbets­marknaden, visar en statistik­rapport från Afa För­säkring. Se en inspelning från seminariet och ladda ner rapporten.

Lena Junholm med hund i knät.

Lena är tacksam efter decennier av sjukersättning

Sjukdomen hindrade Lena Junholm från att utöva sitt yrke som kurator. Men den stoppade inte hennes livsuppgift: möten med människor. Hon är tacksam över den ersättning hon fått från sjukförsäkringen.

☀️Glad sommar!☀️

önskar alla vi på Afa För­säkring

För mer sommarläsning, titta in i artikelarkivet för vår tidning om arbetsliv och arbetsmiljö - Trygg på jobbet.