Ny rapport släpps: Arbetssjukdomar på grund av covid-19 vanligast bland kvinnor inom vård och omsorg

Pressmeddelande
12 juni 2023klockan 06.27

Majoriteten, 85 procent, av de som fått covid-19 godkänd som arbetssjukdom 2020 och 2021 var kvinnor. Det är tydligt kvinnodominerade yrken inom vård och omsorg som står för de flesta arbetssjukdomarna. Det visar Afa Försäkrings stora, årliga statistik­rapport som släpps den 12 juni.

– För kvinnor är covid-19 den vanligaste orsaken till arbetssjukdomar. 85 procent av de godkända arbetssjukdomarna med diagnos covid-19 drabbade kvinnor. Det beror på att de yrken som enligt villkoren har möjlighet att få en skada godkänd är kvinnodominerade. Det handlar främst om yrken inom vård och omsorg, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

– Över 50 procent av de covidrelaterade arbetssjukdomarna drabbade yrkesgruppen undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter, och cirka hälften av dessa hade yrkesbenämningen undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende. Yrkesgruppen sjuksköterskor och barnmorskor stod för näst flest arbetssjukdomar.

– När det gäller åldersgrupp var den näst äldsta gruppen, 46–55-åringarna, mest drabbade av arbetssjukdomar med diagnos covid-19. Framför allt var yrkesgrupperna undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter och sjuksköterskor och barnmorskor mest drabbade, säger Emil Askestad.

Mer information:

Statistiken i rapporten Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro 2023 kommer från Afa Försäkrings skadedatabas. Rapporten finns att ladda ner på Afa Försäkrings webbplats.

Rapporten presenteras på ett seminarium som livesänds den 16 juni 2023 kl. 9–10. Det går även att se i efterhand. 

Toppbild/foto: Johnér bildbyrå.

Kontakt:
Emil Askestad, analytiker och statistiker, Afa Försäkring: 08-696 41 34, emil.askestad@afaforsakring.se 

Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se 

Prenumerera på Afa Försäkrings statistikrapporter eller se andra aktuella rapporter, klicka här.

Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här.