Hur kan man förebygga yrkesrelaterad hudcancer?

Pressmeddelande
2 maj 2024klockan 08.23

Välkommen att bevaka hybridseminarium 8 maj kl. 9–10. Under seminariet presenteras en rapport som beskriver ökningen av hudcancer i Sverige och kunskap om vad man idag vet om varför yrkesrelaterad hudcancer uppkommer och hur man kan arbeta förebyggande.

Solens strålning är den viktigaste riskfaktorn för yrkesrelaterad hudcancer. Malignt melanom är den snabbast ökande cancerformen i befolkningen. Orsaken anses vara just UV-strålning från solen och den ökande användningen av solarier.

Sambandet mellan malignt melanom och utomhusarbete är något osäkert, medan sambandet med skivepitelcancer är välkänt sedan många år. Tidigare var vissa kemikalier en viktig orsak till yrkesrelaterad hudcancer, men idag är UV-strålning från solen i fokus.

Under seminariet presenteras en rapport som beskriver ökningen av hudcancer i Sverige och kunskap om vad man idag vet om varför yrkesrelaterad hudcancer uppkommer.

Medverkande:
Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet.
Olle Larkö, professor emeritus i dermatologi vid Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg.
Moderator: Maria Schütt, forskningsekreterare på Afa Försäkring

Media välkomnas att delta – mer info och anmälan

Datum & tid: Kostnadsfritt hybridseminarium 8 maj kl. 9–10.

Plats: Såväl fysisk som digital medverkan är möjlig. Det fysiska evenemanget är i Hörsalen på Afa Försäkring i Stockholm, Klara Södra kyrkogata 18. 
Antalet fysiska platser är begränsade. 

Anmälan: Anmäl dig via länk på webben och få mer info via länken senast 7 maj för att delta digitalt eller 6 maj för att delta på plats: https://www.afaforsakring.se/om-oss/evenemang/prevention-av-hudcancer 

Länk till rapporten finns på anmälningssidan.

Detta hybridseminarium spelas in. Inspelningen publiceras på Afa Försäkrings webbsida några dagar efter seminariet har varit.

Kontakt:
Pressfrågor: Linda Harling, pressansvarig Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se 
Frågor om själva seminariet? Kontakta oss på fou@afaforsakring.se

Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här. https://www.afaforsakring.se/om-oss/pressrum


Afa Försäkring finansierar forskning som kommer till nytta i arbetslivet
Vi finansierar forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa. Vi satsar 150 miljoner kronor om året för att förbättra arbetsmiljö och främja hälsa och därmed minska arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro för anställda inom det privata näringslivet, kommuner och regioner. Mer information finns på Afa Försäkrings FoU-webb