Två bilder i ett kollage som visar en kvinna som jobbar hemifrån på sin laptop vid köksbordet och en man som jobbar hemifrån på sin laptop i vardagsrummet medan han talar i telefon.

Foton: Lina Arvidsson och Sara Winsnes.

Foto: Johnér bildbyrå

12okt

Tema forskning: Lärdomar från distansarbete under covid-19-pandemin

FrukostseminariumDigitalt & fysiskt
Genomfördes 12 oktober 2022

Den 12 oktober arrangerar Afa För­säkring ett livesänt hybridseminarium med samtal och nedslag i pågående forskning om arbete på distans och övergång till hybridarbete. Vi undersöker hur covid-19-pandemin har påverkat arbetsmiljö, individ, organisation och ledarskap med fyra forskare inom området.

Film och nyhet från seminariet

Missade du seminariet? Då kan du läsa om det och se det i efterhand!

Läs en nyhet om seminariet och se filmupptagningen – klicka här.

Om seminariet i korthet

Digitalt distansarbete är inte något nytt, men under pandemin mer eller mindre tvingades människor att arbeta hemifrån för att begränsa virusspridningen. Det som skedde kan ses som ett stort experiment och flera forskare har tagit chansen att fördjupa och utveckla kunskap om vad som händer med arbetsmiljön, människors upplevda välbefinnande och deras produktivitet när de tvingas till digitalt distansarbete i hemmet.

Några av de covid-19-projekt som Afa För­säkring finansierat har följt arbetsplatser inom privat och offentlig sektor. I det här seminariet får ni träffa dessa forskare och höra mer om hur samarbete, teamkänsla, organisering, ledarskap och onboarding-processer påverkas av arbete via digitala verktyg i hemmet.

Några konkreta frågor som seminariet belyser är: Vad hände när människors önskade sätt att hantera gränsen mellan arbete och övrigt liv utmanades? Vilka aspekter är viktiga för att utveckla förmågan att arbeta på distans? och Vad hände med vanor när arbetet flyttade hem?

Slutligen kommer seminariet att belysa hur man kan praktisera distansarbete i organisationer framöver.

Medverkande:

Kristina Palm, professor, Karlstad universitet

Frida Pemer, associate professor, Handelshögskolan Stockholm

Marina Heiden, professor, Högskolan i Gävle

Adesuwa Omorede, PhD, Mälardalens universitet

Media hälsas välkomna att delta i webbinariet

Datum och tid:onsdag 12 oktober kl. 9.00–10.00.

Plats: Detta är ett hybridseminarium där du kan välja att antingen delta digitalt via livesändning eller att vara fysiskt på plats i Hörsalen på Afa För­säkring, Klara Södra Kyrkogata 18, Stockholm.

Anmälan

Fysisk anmälan senast 10 okt: anmäl dig här för att delta fysiskt på plats senast måndag 10 oktober.

Digital anmälan senast 11 okt: anmäl dig till att delta digitalt här senast tisdag 11 oktober. En länk till webbinariet kommer att skickas till dig som är anmäld.

Välkommen!
Afa För­säkring

Frågor

Pressfrågor hänvisas till Linda Harling, presskommunikatör på Afa För­säkring: linda.harling@afaforsakring.se, 0730-96 35 12.

Övriga frågor: afaseminarier@afaforsakring.se

Forskning om arbetsmiljö och hälsa

Forskning om arbetsmiljö och hälsa

Varje år finansierar Afa För­säkring forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa med cirka 150 miljoner kronor.

Kalender

Seminarier och evenemang

Vi arrangerar seminarier och evenemang om arbetsmiljö, hälsa i arbetslivet och frågor som rör kollektiv­avtalad för­säkring och socialförsäkring.