Så går anmälan till

Det är du som anställd som gör anmälan till oss. Vi rekommenderar att du gör anmälan digitalt eftersom det gör att handläggningen av ditt ärende går snabbare.

1

1

Du anmäler enklast via vår hemsida. Klicka på Logga in högst upp på sidan och identifiera dig med Bank-ID. Väljer du istället pappersblankett skickar du den till AFA Försäkring, 106 27 Stockholm. 

2

2

Du får ett meddelande från oss om att vi tagit emot anmälan.

3

3

Arbetsgivaren går in och bekräftar din anställning. Anställningen bekräftas antingen digitalt av din arbetsgivare förutsatt att de är anslutna till vår webbtjänst, i annat fall skickar vi ett brev till dem.

4

4

Vi börjar handlägga ärendet. 

 

Vad händer sen?

Din arbetsgivare bekräftar din anställning 

När vi fått in din anmälan behöver vi först få bekräftat från din arbetsgivare att du är eller har varit anställd där. Vi frågar även Försäkringskassan om de har utbetalt sjukpenning till dig.

När vi fått svar från arbetsgivare och Försäkringskassan utreder en handläggare ditt ärende.

Anställningen bekräftas antingen digitalt av din arbetsgivare om de är anslutna till vår webbtjänst, i annat fall skickar vi ett brev till dem.

Behöver du komplettera?

Vi hör av oss till dig om att du behöver komplettera din anmälan. Det kan till exempel röra sig om sjukintyg, arbetsgivarintyg. Du skickar lättast in dina kompletteringar via den säkra anslutningen på vår hemsida. 

Komplettera ärende

Hur lång tid tar det?

Hur lång tid ditt ärende tar beror dels på hur lång tid det tar att få in svar från arbetsgivare och Försäkringskassan, men också på vår handläggningstid, vårt mål är att du ska få beslut inom 30 dagar.

Undrar du vad som händer i just ditt ärende kan du logga in via Mina sidor eller ringa vårt Kundcenter på 0771-88 00 99.

Så får du din ersättning

Anslöt du ditt konto till Swedbank i samband med anmälan betalas pengarna in direkt på det. I annat fall kommer en utbetalningsavi till din folkbokföringsadress. På avin finns möjlighet att ansluta ett konto till SUS för framtida utbetalningar från AFA Försäkring. 

Du kan även ansluta ditt konto till SUS via Swedbanks hemsida.

OBS! Du behöver inte vara kund hos Swedbank för att kunna ansluta ditt konto.