Så går anmälan till

Det är du som anställd som gör anmälan till oss. Vi rekommenderar att du gör anmälan digitalt eftersom det gör att handläggningen av ditt ärende går snabbare.

1

1

Du anmäler enklast via vår hemsida. Klicka på Logga in högst upp på sidan och identifiera dig med Bank-ID. Väljer du istället pappersblankett skickar du den till Afa Försäkring, 106 27 Stockholm. 

2

2

Du får ett meddelande från oss om att vi tagit emot anmälan.

3

3

Arbetsgivaren går in och bekräftar din anställning. Anställningen bekräftas antingen digitalt av din arbetsgivare förutsatt att de är anslutna till vår webbtjänst, i annat fall skickar vi ett brev till dem.

4

4

Vi börjar handlägga ärendet. 

Vad händer efter anmälan?

Din arbetsgivare bekräftar din anställning 

När vi fått in din anmälan behöver vi först få bekräftat från din arbetsgivare att du är eller har varit anställd där. Vi frågar även Försäkringskassan om de har utbetalt sjukpenning till dig.

När vi fått svar från arbetsgivare och Försäkringskassan utreder en handläggare ditt ärende.

Anställningen bekräftas antingen digitalt av din arbetsgivare om de är anslutna till vår webbtjänst, i annat fall skickar vi ett brev till dem.

Behöver du komplettera?

Vi hör av oss till dig om att du behöver komplettera din anmälan. Det kan till exempel röra sig om sjukintyg, arbetsgivarintyg. Du skickar lättast in dina kompletteringar via den säkra anslutningen på vår hemsida. 

Komplettera ärende

Hur lång tid tar det?

Hur lång tid ditt ärende tar beror dels på hur lång tid det tar att få in svar från arbetsgivare och Försäkringskassan, men också på vår handläggningstid, vårt mål är att du ska få beslut inom 30 dagar.

Undrar du vad som händer i just ditt ärende kan du logga in via Mina sidor eller ringa vårt Kundcenter på 0771-88 00 99.

Så här får du dina pengar

Vi skickar pengarna genom Swedbank. Du behöver anmäla ditt kontonummer på swedbank.se/kontoregister. Det ska du göra om du har ett konto hos Swedbank eller annan svensk bank. Om du inte anmäler kontonummer får du en utbetalningsavi med posten.

Händer på tangentbord

Ta chansen att påverka!

Vi söker deltagare till vår Testpanel. Vill du tycka till om innehållet på vår webb? Har du synpunkter på hur vi kan presentera information bättre? Fyll i formuläret på denna sida och ta chansen att påverka mot ersättning.